ΧΑ: Συνεδρίαση με εκπλήξεις και ερωτήματα

Τι δείχνει η δεύτερη μέρα ανόδου. Πώς βρέθηκαν οι τράπεζες σε ρόλο οδηγού (+3,23% για τον κλαδικό δείκτη) και ποια «δυσκίνητα» blue chips πήραν… σειρά. Η κίνηση της αγοράς κόντρα στην Ευρώπη και τα επόμενα μέτωπα. Η μείωση του τζίρου και η εικόνα στα παράγωγα.

Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανόδου για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με το +3,23% του Τραπεζικού δείκτη, έναντι του +1,09% του Γενικού Δείκτη, να μην αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων για τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης και το γεγονός ότι της νέας ανοδικής προσπάθειας ηγήθηκαν Δεικτοβαρείς τίτλοι που φάνηκαν σχετικά "δυσκίνητοι" στην εντυπωσιακή άνοδο της Παρασκευής, όπως οι τραπεζικές μετοχές, η ΕΥΔΑΠ (+3,08%) αλλά και ο τίτλος της ΔΕΗ (+1,55%) ο οποίος στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση έφαγε εντυπωσιακό "άδειασμα" κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών (!)

Επίσης σημαντική έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση το Χ.Α. αγνόησε επιδεικτικά την αρνητική εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, την αδυναμία συνέχισης αποκλιμάκωσης των πιέσεων στα Ελληνικά ομόλογα και βέβαια την έκδηλη επιφυλακτικότητα των εμπλεκομένων στην Αγορά Παραγώγων, οι οποίοι διατήρησαν σε εμφανές discount το συμβόλαιο του δείκτη, λήξεως Νοεμβρίου, σε σχέση με την spot Αγορά (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν επί καθημερινής βάσεως τις Αγορές ομολόγων, δεν δικαιολογείται έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία, αν η απόδοση του Ελληνικού 10ετους δεν επιστρέψει σε τιμές χαμηλότερες του 6,5% (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η απόδοση του 10ετους ομολόγου βρίσκεται στο 7,8%, ενώ σχετική αποκλιμάκωση παρατηρείται στις αποδόσεις τριετών και πενταετών ομολόγων).

Θέμα προς συζήτηση και η σημαντική καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), σαφέστατη ένδειξη αναμονής την οποία τήρησαν οι δύο "αντιμαχόμενες πλευρές" αναμένοντας τις εξελίξεις.

Από την άλλη, αν συνεχιστεί η κινητικότητα των αγοραστών στις Δεικτοβαρείς μετοχές, δεν αποκλείεται ο Γενικός Δείκτης να διεκδικήσει τιμές κοντά στις 990 μονάδες και ο FTSE25 κοντά στις 320 μονάδες, καθώς οι Τράπεζες "ελέγχουν" το 30% του Γενικού Δείκτη.

Υπενθυμίζεται ότι απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα των 1102 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη και υψηλότερα των 360 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, προκειμένου να σηματοδοτηθεί η έξοδος από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και για τους πιο γρήγορους παίκτες, οι 306 - 309 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση, ενώ διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 315 ή και 321 επίπεδο. Το 296 είναι κοντινή σημαντική στήριξη στην παρούσα ενώ το "stop" για όσους άνοιξαν θέσεις "long" είναι στις 278 μονάδες.

Σύμφωνα με τα ίδια διαγράμματα, στην περίπτωση της Alpha Bank η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στα 0,5950 ευρώ και η κύρια στα 0,6100 ευρώ. Στην περίπτωση της Πειραιώς, η πρώτη απόλυτα βραχυπρόθεσμη αντίσταση εντοπίζεται στα 1,15 ευρώ και η κύρια στα 1,25 ευρώ.

Η βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση αναστρέφεται με κλεισίματα υψηλότερα των 0,69 ευρώ για την Alpha Bank, υψηλότερα των 1,48 ευρώ για την Πειραιώς, υψηλότερα των 2,53 ευρώ για την Εθνική και υψηλότερα των 0,35 ευρώ για την Eurobank.

Από την άλλη επιμονή των αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο, αναπόφευκτα δημιουργεί συνειρμούς (αν δεν πρόκειται για ένα ακόμα "τσουβάλιασμα"), καθώς το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής 26 Οκτωβρίου (12 μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης, ή 13:00 ώρα Ελλάδας) θα ανακοινώσει η ΕΚΤ τα αποτελέσματα των "stress tests" (οι διοικήσεις των Τραπεζών θα ενημερωθούν νωρίτερα, την Πέμπτη). Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα έχει γνωστοποιήσει ότι τα αποτελέσματα της κάθε Τράπεζας θα διακρίνονται σε αυτά των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από το Asset Quality Review (AQR) και σε αυτά που προκύπτουν από το βασικό και το δυσμενές σενάριο των "stress tests". Θα περιλαμβάνονται επίσης σημαντικές επιπλέον πληροφορίες, όπως τυχόν κινήσεις αύξησης κεφαλαίου που έχουν ήδη αναληφθεί μέσα στο 2014. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα παρουσιάσει μια συνολική ανάλυση για τις 130 Τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 131,25 μονάδες (+5,11%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 0,6000 ευρώ (+5,26%), της Εθνικής μέχρι τα 2,11 ευρώ (+3,43%), της Πειραιώς μέχρι τα 1,15 ευρώ (+8,49% και της Eurobank μέχρι τα 0,2820 ευρώ (+6,42%).

Μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης η Alpha Bank (7,53 δισ) πήρε μικρή απόσταση, για τις πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Εθνική (7,24 δισ), ενώ πλησιάζει, εκ νέου, η Πειραιώς (6,96 δισ).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Δεν θα μας έκανε εντύπωση, το επόμενο διάστημα η Αγορά να βρεθεί σημαντικά υψηλότερα, χωρίς παρόλα αυτά να αλλάζει την μεσοπρόθεσμη πτωτική της τάση" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης. Στην συνεδρίαση της Παρασκευής η Αγορά κατάφερε να βγει από τα υπερπουλημένα επίπεδα αφού πρώτα διέλυσε τόσο τα περισσότερα margins όσο και πολλά μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια που πουλούσαν τις προηγούμενες μέρες. Συνήθως μετά από τέτοιες γρήγορες πτώσεις οι Αγορές διορθώνουν σημαντικά, τόσο σε τιμές όσο και σε χρόνο με βάση τουλάχιστον την προϊστορία.

Φυσικά στην παρούσα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αγοραστικά σήματα, μιας και τα "stop" μας είναι σημαντικά υψηλότερα, ακόμα και αν η Αγορά αποφασίσει να κάνει κίνηση "V" και όχι κάποιο σχηματισμό. Δεν θα μας κάνει εντύπωση αν η Αγορά το επόμενο διάστημα δεν βρεθεί και πάνω από τις 1120 μονάδες.

Μπροστά μας είναι δεδομένο ότι θα έχουμε εξελίξεις, με την Αγορά να προσπαθήσει να προεξοφλήσει μία θετική έκβαση, ανεξάρτητα από το πολιτικό σκηνικό αλλά και με αρωγό την προηγούμενη έντονα πτωτική τάση και το "ανακάτεμα της τράπουλας", μιας και το τελευταίο διάστημα πολύ μεγάλες περιουσίες άλλαξαν χέρια.

Ο Τραπεζικός κλάδος περιμένει τα αποτελέσματα των "stress tests" στις 26 του μήνα, με την συμπεριφορά στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις να είναι θεαματική και σαφώς πιο βιαστική από τους υπόλοιπους.

Μέχρι η Αγορά να ηρεμήσει, μιλάμε περισσότερο για "Intraday" σήματα, μιας και οι αποδόσεις ακόμα και με αυτό μπορεί να είναι σημαντικές. Δυστυχώς το μεγάλο volatility μπορεί να είναι "μαγνήτης" για trading, αλλά δεν είναι και ότι καλύτερο για επενδυτές, αν εξαιρέσουμε κάποιους που ουσιαστικά ψάχνουν τέτοιες ευκαιρίες για να επενδύσουν σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη στοιχεία.

Μπροστά μας έχουμε να δούμε μία από τις ποιο περίεργες περιόδους της Ελληνικής Αγοράς και Οικονομίας, μιας και από την μία η Χώρα δεν βρίσκεται εκεί που βρισκόταν το 2012. Από την άλλη όμως η Οικονομία είναι σε μία φάση ευαίσθητη και ακόμα δεν έχει "σταθεί στα πόδια της" σε ένα παγκόσμια εύθραυστο περιβάλλον.

Εν κατακλείδι και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, αναμένεται συνέχιση του μεγάλου volatility χωρίς ξεκάθαρη μακροπρόθεσμη εικόνα, ενώ η Αγορά όσο παραμένει κάτω από τις 1200 μονάδες, την λέμε πτωτική μεσοπρόθεσμα.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση του "πράσινου" για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, επιφυλακτικότητα και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street. Ενισχύονται τα πολύτιμα μέταλλα, πιέζεται εκ νέου το πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ασία, ασφαλώς και ξεχώρισε το +3,98% του Ιαπωνικού Nikkei, ο οποίος σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 52 εβδομάδων, επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 15000 μονάδων αντιδρώντας στην είδηση ότι το Κρατικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο το οποίο διαχειρίζεται 1,2 τρισ. δολάρια σκέφτεται να αυξήσει τη συμμετοχή τους σε Ιαπωνικές μετοχές στο 25% από 12% που είναι τώρα. Από την άλλη και σύμφωνα με αναλυτές, αρνητικό καταλύτη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μπορεί να αποτελέσει η είδηση ότι ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Shinzo Abe ζήτησε την παραίτηση της Υπουργού Εμπορίου Yuko Obuchi και της Υπουργού Δικαιοσύνης Midori Matsushima καθώς προκύπτουν θέματα αναφορικά με αμφισβητήσιμες πολιτικές δαπάνες και παραβίαση του εκλογικού νόμου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι μετοχές των Adidas, Philips και SAP.
Στην περίπτωση της πρώτης, δημοσίευμα της "Wall Street Journal" αναφέρει ότι επενδυτές μεταξύ αυτών το Jynwel Capital και funds που συνδέονται με την Κυβέρνηση του Abu Dhabi σκέφτονται να εξαγοράσουν την Reebok από την Adidas για 2,2 δισ. δολάρια.

Σημαντικές πιέσεις στην μετοχή της SAP, μετά την ανακοίνωση ότι υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την κερδοφορία του έτους και της Philips καθώς η εταιρεία σημείωσε καθαρές ζημιές το 3ο τρίμηνο, λόγω της μειωμένης ζήτησης σε βασικές Αγορές που δραστηριοποιείται όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Σε μείωση των εκτιμήσεών της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2014-2015 προχώρησε η Bank of America, σημειώνοντας πως πλέον φαίνεται αναπόφευκτη η έναρξη ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ το επόμενο έτος. Η BofA εκτιμά πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το 2014 με ρυθμό 0,7% και το 2015 με 1,1%, έναντι του 0,8% και 1,3% αντίστοιχα που προέβλεπε προηγουμένως.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ο δρόμος φαίνεται, πλέον, ότι έχει ανοίξει, για την εφαρμογή ενός προγράμματος αντίστοιχου του QE που εφαρμόστηκε στις Η.Π.Α από τη Fed, όμως για την ώρα ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να περιμένει τις ανακοινώσεις από τα "stress tests" των Τραπεζών που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη Κυριακή.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ ξεκίνησε τις αγορές καλυμμένων ομολόγων στο πλαίσιο του βασικού προγράμματος με το οποίο ο Μάριο Ντράγκι φιλοδοξεί να "ξεκλειδώσει" τη χρηματοδότηση προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ABS και καλυμμένων ομολόγων όπως και τα στοχευμένα φτηνά δάνεια (TLTRO) προς τις Τράπεζες της Ευρωζώνης, είναι οι δύο πυλώνες στρατηγικής της ΕΚΤ.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ντάλας Fed, Ρίτσαρντ Φίσερ, δήλωσε πως θα στηρίξει την λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης την επόμενη εβδομάδα, όπως είχε προγραμματιστεί. Υποστήριξε πως δεν τον προβληματίζει η έντονη μεταβλητότητα των Αγορών, λέγοντας ότι δεν αναμένει πτώση του πληθωρισμού.

Από την άλλη, σημαντικές πιέσεις δέχεται η μετοχή της IBM (έχει τη δεύτερη υψηλότερη στάθμιση στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones), μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις.

Επιστροφή στο ΧΑ

Οι κίνδυνοι της Ευρωζώνης είναι κυρίως πολιτικοί, με πιο προφανείς αυτούς της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα της "Wall Street Journal". "Η Αγορά φοβάται ότι μία Κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντέστρεφε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τον σημερινό Κυβερνητικό συνασπισμό", σημειώνει.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση, παγκοσμίως, στην κατάταξη των Χωρών με τα Κρατικά credits υψηλότερου κινδύνου, ενώ οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Χώρας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ανέρχεται στο 38,7%, σύμφωνα με την έκθεση της S&P Capital IQ για το γ' τρίμηνο.

Η Χώρα που εμφανίζει τον υψηλότερο κίνδυνο χρεοκοπίας είναι η Βενεζουέλα (δεύτερη θέση), με πιθανότητα 65,8%, ενώ η Αργεντινή, που κατατάσσεται πρώτη στη λίστα των Κρατικών credits υψηλότερου κινδύνου έχει ήδη χρεοκοπήσει.
Ακολουθούν στην τρίτη θέση η Ουκρανία με 59%, στην τέταρτη θέση το Πακιστάν (40,1%), στην πέμπτη η Ελλάδα (38,7%), στην έκτη η Κύπρος (27,8%), στην έβδομη το Ελ Σαλβαδόρ (26,3%), στην όγδοη ο Λίβανος (23,4%), στην ένατη το Ιράκ (22,6%) και στη δέκατη η Τυνησία (18%).

"Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, οι εξελίξεις στις Αγορές καθιστούν το γεγονός αυτό απίθανο", επισημαίνει η JP Morgan.

Τη σύσταση "overweight" για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες διατηρεί η Euroxx Sec, με τις Alpha Bank και Εθνική να είναι οι κορυφαίες επιλογές της. Για την Alpha Bank, αναφέρει πως την προτιμά λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής θέσης της, λόγω των μεγάλων συνεργιών της Εμπορικής και την υψηλή πιθανότητα ανακτήσεων από το χαρτοφυλάκιο δανείων της, καθώς και λόγω της συνετής πολιτικής προβλέψεών της.

Επίσης, προτιμά την Εθνική λόγω της ανώτερης ποιότητας των assets της και της ρευστότητάς της, του ισχυροί franchise στην Τουρκία, τις υψηλότερες αποδόσεις και τα αυξημένα κεφάλαια που ενισχύουν τις προοπτικές από τις εταιρικές ενέργειες.

Τη σύσταση "overweight" και την τιμή-στόχο των 11 ευρώ για τον τίτλο της Jumbo διατηρεί η Beta Securities. Η ΑΧΕ επισημαίνει το μέρισμα 0,18 ευρώ που διανέμει η εταιρεία, ενώ υπάρχει περιθώριο διανομής έκτακτων μερισμάτων.

Ελκυστική είναι η αποτίμηση της Folli Follie στα τρέχοντα επίπεδα, τονίζει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία μειώνει την τιμή-στόχο στα 28,2 ευρώ (από 32 ευρώ) και διατηρεί σύσταση "hold" λόγω πολιτικής και μακροοικονομικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα στην παρούσα φάση.

"Όλες οι μετοχές του Χ.Α. διαπραγματεύονται με discount συγκριτικά με τους Ευρωπαϊκές εταιρείες. Τα τρέχοντα επίπεδα παρουσιάζουν μια καλή αγοραστική ευκαιρία" τονίζει η HSBC.

Η HSBC θέτει νέα τιμή-στόχο τα 35 ευρώ, από 37,1 πριν για την μετοχή της Folli Follie, διατηρώντας την σύσταση "Overweight", ενώ αναφέρει πως η μετοχή διαπραγματεύεται με discount έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών. Σε ό,τι αφορά την Jumbo θέτει νέα τιμή τα 14,5 ευρώ από 16,5 πριν, ενώ επαναδιατυπώνει την σύσταση "Overweight". Για την μετοχή του ΟΠΑΠ θέτει νέα τιμή στα 12,1 ευρώ από 14,8 πριν, με σύσταση "overweight". 

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό "gap" δίνοντας ένα πρώτο ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 950,84 μονάδες (+2,04%). Κάπου εκεί ξεκίνησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με αφορμή και το γύρισμα των Ευρωπαϊκών Αγορών σε αρνητικό πρόσημο, και τα "ηνία" της εγχώριας Αγοράς έδειξαν να τα παίρνουν οι εν δυνάμει πωλητές με τον Δείκτη να κλείνει το αρχικό τεχνικό κενό και να δίνει διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 924 μονάδων, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 924,49 μονάδες (-0,79%).

Νέες πρωτοβουλίες των αγοραστών και μετά τις 11.25 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρις τις 953,76 μονάδες (+2,36%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 942,48 (+1,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 941,39 μονάδες με κέρδη 1,09%.

Ο τζίρος σημαντικότατα μειωμένος προσγειώθηκε στα 91,3 εκατ. από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΒΙΟ). Το 75% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις επτά τίτλους (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ).

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Alpha Bank, MIG, EEE, Πειραιώς, ΔΕΗ, ενώ δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο τίτλος του ΟΤΕ που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 9,57 ευρώ (-4,3%) για να κλείσει στα 9,71 ευρώ με απώλειες 2,9%.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του FTSE25, όπου τα warrants των Εθνικής και Πειραιώς προσπάθησαν να ανακάμψουν από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, ενώ σχετική κινητικότητα παρατηρήθηκε σε Revoil, Reds, Σιδενόρ, Σωλ. Κορίνθου και Αεροπορία Αιγαίου.

---ΧΠΑ

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων. Παρά την έκδηλη νευρικότητα και τις εναλλαγές προσήμων, οι συναλλαγές παρουσίασαν σημαντική υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (49.429 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10.953, 10.726 για τον Νοέμβριο, 186 για τον Δεκέμβριο, 1 για τον Ιανουάριο και 40 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 304,5) κινήθηκε μεταξύ 298,25 και 310,75 μονάδων, αυξάνοντας την υποτίμηση στο 0,75%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (15.000 ΟΤΕ, 15.000 ΟΠΑΠ, 20.000 Eurobank, 30.200 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.332), ΔΕΗ (1.302), Alpha Bank (7.840), Εθνική (7.563), Πειραιώς (16.471), Eurobank (8.748), Μυτιληναίο (517), ΕΧΑΕ (192), ΟΠΑΠ (614), MIG (251), Μέτκα (137), Ελ. Πετρέλαια (337), ΓΕΚ (2.901), Jumbo (200), Σωλ. Κορίνθου (281), Τέρνα Ενεργειακή (155).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διατηρήθηκε στο 36%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 890 δικαιώματα (506 calls και 384 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (93.061.295 τεμ.), Πειραιώς (31.467.033 τεμ.), Eurobank (42.270.145 τεμ.), Εθνική (3.210.909 τεμ.), ΔΕΗ (2.267.112 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v