Σε αντίστροφη μέτρηση προς τη διάσπαση των 1.000 μονάδων το Χ.Α. καθώς η προσπάθεια αντίδρασης δεν ξεπέρασε τις 1.020 μονάδες με συνέπεια την επανάκαμψη των πωλητών, που εδώ και 15-20 λεπτά πιέζουν κυρίως τις τράπεζες.
Μόλις 3-5 μονάδες από το 1.000άρικο ο Γ.Δ. (αν και η πραγματική τεχνική στήριξη για τον Δείκτη είναι προς τις 986-977 μονάδες), με τον τραπεζικό να διορθώνει έως 1,55% (προς τις 130) καθώς στη μετοχή της Εθνικής οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται μέχρι τα χαμηλά των 2 ευρώ. Οριακά πάνω από το 1,98 ευρώ η μετοχή, τιμή που θεωρείται κομβική και για τη στάση των βραχυμεσοπρόθεσμων χαρτοφυλακίων.
Η αξία των συναλλαγών στα 50 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 56% στις τράπεζες αλλά με τα 15+ στον τίτλο της ΕΤΕ, που εμφανίζει και τη μεγαλύτερη αδυναμία. Θυμίζω πως στη συνεδρίαση της 20ής Μαΐου η μετοχή είχε υποχωρήσει μέχρι το 1,98 ευρώ για να κλείσει με αντίδραση 1,42% στα 2,14 ευρώ.
Η αμέσως προηγούμενη χαμηλή τιμή της (προσαρμοσμένη) πηγαίνει ακόμη πιο πίσω στο... παρελθόν οπότε γύρω από τα 2 ευρώ θα δοθούν μάχες.
Το αρνητικό για την αγορά, και για όσους επιχειρούν κυρίως βραχυπρόθεσμα, είναι η παράλληλη αδυναμία και άλλων μετοχών πέραν των τραπεζικών, με τη ΔΕΗ να έχει χάσει το 29% της αξίας της σε διάστημα μόλις ενός μηνός.
Νωρίτερα, με συντονισμένες ρευστοποιήσεις η τιμή της μετοχής πιέστηκε σε νέο χαμηλό στα 8,23 ευρώ ενισχύοντας την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς για παιχνίδια υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Δεν είναι τυχαίο πως μετά από καιρό η αποτίμηση του ομίλου της ΔΕΗ μειώνεται χαμηλότερα των 2 δισ. ευρώ.
Όμως εκτός από τη ΔΕΗ, ανάλογης λογικής ρευστοποιήσεις καταγράφονται και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ καθώς νωρίτερα μάχες δόθηκαν στα όρια των 10,05 ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού. Όπως σημειώνουν (και) αναγνώστες του Euro2day.gr η έκταση της διόρθωσης είναι ανάλογη της έκτασης της ανοδικής αντίδρασης που ξεκίνησε από τα χαμηλά στις αρχές Ιουνίου.
Πράγματι, εάν μετρήσουμε λ.χ. τον ΟΤΕ σήμερα στα 10,35 ευρώ, με τα τελευταία υψηλά των 13,20 ευρώ της 13ης Μαρτίου 2014, απέχει πολύ από τα ιστορικά ελάχιστα του 1,09 ευρώ(!) στη διάρκεια της συνεδρίασης της 5ης Ιουνίου 2012. Όμως αυτό πρακτικά σημαίνει συνολικότερη μέτρηση και προσαρμογή (κυρίως) της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε σχέση με την περίοδο Ιουνίου 2012 - Μαρτίου 2014.
Κι αυτό γιατί από τη στιγμή που η αγορά, ο 25άρης και πολλές μετοχές του έχουν μπει σε κύκλο διόρθωσης που ξεπερνά πλέον τις 52 εβδομάδες, το πιθανότερο σενάριο είναι η επιστροφή σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.
Για παράδειγμα, ο τραπεζικός δείκτης έχασε τελευταία τη στήριξη 12μήνου υποχωρώντας εχθές σε νέο χαμηλό 14 μηνών, εξέλιξη που ενεργοποιεί πωλήσεις και πιο μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων.
Στις περιπτώσεις του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ, και για τις δύο αυτές μετοχές παρά τη συνεχιζόμενη διόρθωση, η απόδοση από την αρχή του έτους παραμένει θετική. Ειδικότερα κατά 6,93% για τον τίτλο του ΟΤΕ και κατά 4,45% για τον ΟΠΑΠ. Σε αντίθεση με τις δύο, στη μετοχή της ΔΕΗ οι ρευστοποιήσεις βραχυμεσοπρόθεσμων θέσεων γίνονται εδώ και καιρό με απώλειες, υπολογίζοντας πως υποχωρεί 23,9%(!) από την αρχή του έτους.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακά στελέχη, το Χ.Α. ολοκλήρωσε την προηγούμενη Παρασκευή έναν μεγάλο ετήσιο κύκλο (52 εβδομάδων) με βασικούς δείκτες - μετοχές να επανέρχονται σε επίπεδα και τιμές του περυσινού Οκτωβρίου. Στη διάρκεια αυτού του κύκλου διαδραματίστηκαν πολιτικές, επιχειρηματικές και ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις που συγκλίνουν προς την ολοκλήρωση αυτής της περιόδου. Αυτό τηρουμένων των αναλογιών αποτυπώνεται λ.χ. στο γερμανικό χρηματιστήριο(*).
Άλλωστε όπως σημείωνε τελευταία ο Χρ. Κίτσιος, επενδυτικά χαρτοφυλάκια μειώνουν τη θέση τους, άλλα χαρτοφυλάκια, πιο επιθετικά-hedge funds, απορροφούν σε όλο και χαμηλότερες τιμές την προσφορά που βγαίνει.
Αλλαγή σελίδας ή καλύτερα αλλαγή κεφαλαίου (και) για το Χ.Α., με τις τράπεζες και λόγω stress tests πιο ευάλωτες.
Σημειωτέον πως στις μισές από τις μετοχές-σηματωρούς που παρακολουθούμε γίνεται προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης. Ενδεικτικά στον Μυτιληναίο και με αφορμή την απόφαση του Ε.Δ. για το ΑτΕ, στη ΜΕΤΚΑ με αγοραστές μέχρι τα 9,59 ευρώ αλλά και με την αντίδραση των ΕΧΑΕ (προς τα 5,74 ευρώ), των ΕΛ.ΠΕ. και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και των Αεροπορίας Αιγαίου, Fourlis από τον FT Mid. Η μεν ΑΡΑΙΓ παραμένει στην περιοχή των 6 ευρώ, ενώ στον Fourlis η απορρόφηση της προσφοράς από τα 3,93 ευρώ ισορρόπησε πριν από λίγο στα 4 ευρώ τη μετοχή.
Στα 55,2 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (στις 14.10-14.15) με υψηλό τζίρο στην ΕΤΕ αλλά και σε Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Eurobank, Alpha ΤΠ, FFG, Ελληνικά Πετρέλαια, ΤΙΤΑΝ και Μυτιληναίο.
Με πακέτα σε FFG (22.000 στα 26,675), ΕΧΑΕ (316.040 στα 5,70) και ΕΤΕ (886.442 στα 2,07 ευρώ).
(*) Κατά 0,63% υποχωρεί ο DAX στις 9.032 μονάδες...