Η μία μετά την άλλη οι μετοχές του FT25 σπάνε τις στηρίξεις τους, βαραίνοντας περισσότερο το κλίμα.
Απώλειες πάνω από 2% για τον Γενικό Δείκτη, διορθώνει 2,33% ο 25άρης, μετρά -3,25% ο Τραπεζικός, ενώ οι πωλητές στέλνουν τη Eurobank σε δοκιμασία των ιστορικών ελάχιστων της, στο 0,295 ευρώ.
Πληθαίνουν τα τελευταία 10-15΄ οι αναγκαστικές ρευστοποιήσεις κωδικών, ενώ ενισχύονται οι θέσεις αντιστάθμισης στα παράγωγα. Ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές με επιτάχυνση των πωλήσεων σε τράπεζες και blue chips.
Νωρίτερα στη μετοχή της ΔΕΗ έγιναν πωλήσεις μέχρι τα 8,51 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα των 8,60 της 3ης Οκτωβρίου. Τα νέα χαμηλά για τη μετοχή της ΔΕΗ (περισσότερα από νωρίς στον Εκηβόλο) φέρεται πως ενεργοποιούν εντολές πώλησης σε σειρά μετοχών εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης επιτείνοντας την αποκαρδιωτική εικόνα της αγοράς.
Σημειωτέον πως πριν από τη ΔΕΗ, νέο χαμηλό είχε σημειωθεί για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (στα 5,70 ευρώ), για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (στα 4,62 ευρώ), ενώ επίφοβες είναι πλέον και οι Intralot, Viohalco, ΟΛΠ, Eurobank. Ειδικότερα στη μετοχή της Eurobank οι πωλήσεις έφτασαν μέχρι το 0,298 ευρώ, δηλαδή ελάχιστα κοντά στα ιστορικά ελάχιστα του 0,295 ευρώ ( σημειώθηκαν στις 11/8).
Από το σημείο εκείνο και μετά λύθηκαν ακόμη περισσότεροι κωδικοί σε μετοχές εταιρειών του FT25, καθώς υποχωρούσε όλο και χαμηλότερα προς τις 330 μονάδες.
Τεχνικά απογοητευτικότατη η εικόνα του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς με συναλλαγές μόλις 2-3 εκατ. ευρώ (στο διάστημα 14.30-14.40) επιστρέφει ακόμη πιο πίσω από τα χαμηλά επίπεδα 52 εβδομάδων, υπό το βάρος εντεινόμενων ρευστοποιήσεων στα 15 από τα 25 χαρτιά του.
Συνεχόμενα φράγματα (από τα 2,11 ευρώ) στη μετοχή της Εθνικής με «μεγάλες εντολές-τούβλα» καθώς στο 1,98 ευρώ ελλοχεύει το χαμηλό 52 εβδομάδων για τον τίτλο ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη συνέχεια.
Απώλειες για Πειραιώς, Alpha Bank και χρηματιστηριακό στέλεχος τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως οι εντολές ξένων πελατών τους (κυρίως Αμερικανών) είναι ενεργές και διαρκείας.
Στα νέα χαμηλά της αγοράς (λίγο πριν από τις 14.40) και από τις 1.016,41 μονάδες έγινε άλλη μία προσπάθεια να ανασχεθεί η διόρθωση προς τις 1.010, αλλά χωρίς να διαφαίνεται κάποιος καταλύτης στον κοντινό ορίζοντα.
Στα χρηματιστηριακά γραφεία δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή από εχθές του νέου περιοριστικού μέτρου του Τ+2 (από το Τ+3) επέτεινε το ήδη βαρύ κλίμα, τα ήδη ασφυκτικά περιθώρια ρευστότητας και «οξυγόνου» σε επαγγελματίες της αγοράς.
Αρκετοί δε είναι αυτοί που εκτιμούν πως οι αρχές θα έπρεπε να έχουν φανεί πιο... ευέλικτες ως προς την εφαρμογή του μέτρου εννοώντας πως θα μπορούσε να έχει μετατεθεί σε ευθετότερο χρόνο. Ομως ακόμη και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το πρόβλημα απλώς δεν θα καταδεικνυόταν στο μέγεθός του και από αυτήν την άποψη το Τ+2 μόνο μία από τις αφορμές της εντεινόμενης διόρθωσης μπορεί να θεωρηθεί.
Το πρόβλημα είναι στα αίτια που οδηγούν το ελληνικό χρηματιστήριο στην απαξίωση, και αυτά είναι ποικίλα και σύνθετα. Για καθεστώς πολιτικής ομηρείας κάνουν λόγο άνθρωποι της αγοράς, τη στιγμή που η τρόικα μεταθέτει τη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων για μετά του Αγίου Δημητρίου. Μετά τα stress tests οι ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν οι δανειστές για τα κόκκινα δάνεια, κι η αίσθηση ομηρείας διαχέεται τοξικά (και) στο χρηματιστήριο.
Σε αυτήν τη συγκυρία θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η όλο και ανησυχητικότερη εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, η επαπειλούμενη υποχώρηση του DAX προς τις 9.100 μονάδες και η επικείμενη δοκιμασία αυτής της τόσο καθοριστικής στήριξης για τον γερμανικό δείκτη.