ΧΑ: Χωρίς άμυνες σε νέο χαμηλό έτους

Ο πέμπτος χαμηλότερος τζίρος της χρονιάς στην πρώτη μέρα εφαρμογής της εκκαθάρισης σε Τ+2. Επιβαρύνει την τεχνική εικόνα το νέο χαμηλό 52 εβδομάδων για το Γενικό Δείκτη. Τα ανοικτά μέτωπα και η αδυναμία αντίδρασης των blue chips. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς.

Η πρώτη ημέρας αλλαγής του χρονικού διακανονισμού εκκαθάρισης των συναλλαγών από Τ+3 σε Τ+2, επιβεβαίωσε τους φόβους και των πλέον απαισιόδοξων, καθώς συνδυάστηκε με τον πέμπτο χαμηλότερο τζίρο του τρέχοντος έτους, αλλά και τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 15 συνεδριάσεων.

Η στήλη είχε επανειλημμένως επισημάνει τον κίνδυνο της απόφασης, η οποία θα έθετε "εκτός μάχης" το σύνολο των ενεργών traders, με ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για τα χρηματιστηριακά γραφεία που είχαν σαν πελατειακό κορμό τους παίκτες που συνέχιζαν να δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. με ορίζοντα την βραχυπρόθεσμη πίστωση του Τ+3.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων παραγόντων της Αγοράς, οι ΑΧΕ που δεν έχουν πελατολόγιο που δραστηριοποιείται στις ξένες Αγορές, αλλά και τα χρηματιστηριακά γραφεία που δεν έχουν πρόσβαση σε ξένα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. (σημαντικό κομμάτι των ξένων το έχουν απορροφήσει τα "Remote Members"), θα έχουν πρόβλημα στο λίαν προσεχές μέλλον. Άλλωστε όλο και περισσότερες ΑΧΕ σκέφτονται την μετατροπή τους σε ΑΕΠΕΥ.

Επίσης αποδείχθηκε λάθος το σκεπτικό όσων υποστήριζαν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των παικτών βραχυπρόθεσμου ορίζοντα θα είχε ανοίξει λογαριασμούς "margin" και έτσι δεν θα επηρεαζόταν από μία τέτοια αλλαγή. Όμως, όταν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α. το 89,7% των χαρτοφυλακίων έχουν τρέχουσα αξία χαμηλότερη από 9000 ευρώ, ποσοστό σταθερό κατά το τελευταίο 12μηνο και όχι μόνο, πράγμα που σημαίνει ότι οι βασικές τους θέσεις είναι σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης που δεν ακολούθησαν στην άνοδο που σημειώθηκε από το Καλοκαίρι του 2012, τα χαρτοφυλάκια αυτά τι "margin" θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει και σε ποιες ΑΧΕ;

Από την άλλη και η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, απλά πρόσθεσε στα συμπεράσματα που έχουν δώσει όλες οι προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ακόμα και όταν το διεθνές κλίμα συνηγορεί για μία ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει βυθισμένο στην εσωστρέφεια, με εμφανή την έλλειψη αγοραστών, αλλά και την διακριτική παρουσία εν δυνάμει πωλητών, που δείχνουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο της βραχυμεσοπρόθεσμης τάσης.
Συμπερασματικά, η τρέχουσα, καθαρά, πτωτική τάση, δεν είναι θέμα αποτιμήσεων, ακόμα και στην μικρή "παλέτα" του MSCI.

Είναι θέμα έλλειψης καταλυτών, αλλά και ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και δολαρίου για τα δολαριακά funds που ρευστοποιούν μετοχικές θέσεις, αλλά είναι αναγκασμένα μετά να μετατρέπουν τα διαθέσιμά τους στο "ακριβότερο" δολάριο. Και όλες οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των διεθνών οίκων διαβλέπουν περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, κίνηση που θα "διαβρώσει" τα κέρδη των εν λόγω funds, αυτά προχωρούν σε σταθερή μείωση θέσεων.

Από την άλλη, τίθεται σαφώς ένα θέμα προσδοκιών για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά που σχετίζεται με τον επόμενο δυνατό καταλύτη. Ο καταλύτης αυτός εκτός από τον πολιτικό παράγοντα, που μπορεί μεν να "αποφορτίστηκε" αλλά δεν εξαλείφθηκε, θα πρέπει να αναζητηθεί στα "τεστ αντοχής" των Ελληνικών Τραπεζών τα οποία θα γίνουν γνωστά στα τέλη του μήνα, ή σε κάποιο θετικό μήνυμα που ενδεχομένως θα βγει από τις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την τρόικα.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την εβδομάδα που ξεκίνησε, πλην των πολιτικών εξελίξεων, ξεχωρίζουν η κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2015, αλλά και η αναθεώρηση του ΑΕΠ στις 10 Οκτωβρίου. Επίσης, άξιο αναφοράς, στην περίπτωση εκείνη που η Κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή (το πλέον πιθανό σενάριο) είναι η 14η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του γ΄3μήνου.

Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης "παίρνοντας φόρα" από την θετική εικόνα των διεθνών Αγορών ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, σκαρφαλώνοντας μέχρι τις 1061,25 μονάδες (+1,10%), όμως τα "ανοδικά καύσιμα" εξαντλήθηκαν εξαιρετικά γρήγορα. Το ανοδικό ξεκίνημα το διαδέχθηκε η νευρικότητα και οι εναλλαγές προσήμων, με το "τοπίο να ξεκαθαρίζει" μετά τις 15.57, όπου ο Δείκτης "φόρεσε" μόνιμα τα "κόκκινα". Στις 17.00 βρέθηκε στις 1040,52 μονάδες (-0,88%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στα χαμηλά ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1035,47 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,36%. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να βρούμε το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο θα πρέπει να ανατρέξουμε ένα χρόνο πίσω και πιο συγκεκριμένα στις 3/12/2013 (1033,25 μονάδες).

Ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την τεχνική εικόνα και αν διασπαστούν καθοδικά οι 1030 μονάδες, η επόμενη "μάχη" θα δοθεί στο ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, καθοδική διάσπαση των οποίων θα δώσει minimum κίνηση προς τις 975 μονάδες.

Για τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς, κάθε κίνηση του Γενικού Δείκτη που δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1145 μονάδων, θα πρέπει να εκλαμβάνεται σαν αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα και σαν ευκαιρία μείωσης θέσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η τρόικα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση και πλέον περιμένουμε τις όποιες ανακοινώσεις. Στον τομέα των εσόδων φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι, παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά και σημαντικά ζητήματα όπως τα "κόκκινα" δάνεια, το Ασφαλιστικό αλλά και πολλές διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν μείνει πίσω και που πρέπει να συζητηθούν και να λυθούν το συντομότερο, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Μπροστά μας την εβδομάδα που ξεκίνησε έχουμε και την ψήφο εμπιστοσύνης, μιας και η Κυβέρνηση θέλησε να "διαλύσει τα σύννεφα των άμεσων εκλογών που είχαν μαζευτεί στον ορίζοντα". Την Χώρα, για άλλη μία φορά, την ταλανίζουν πολιτικά θέματα που ουσιαστικά τρώνε χρόνο μέσα στην κρίση, χρόνος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μπορέσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ανατρέψουμε το σκηνικό.

Φυσικά πίσω φαίνεται να πηγαίνει και η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους, γεγονός που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά στο σύνολο της Οικονομίας αλλά και της ψυχολογίας.

Ο Draghi στην συνέντευξη του απλά είπε ότι υποστηρίζει και τις Ελληνικές Τράπεζες στο πρόγραμμα που έχει ήδη ξεκινήσει με την διαφορά ότι πιστεύει ότι α) είναι δύσκολο αλλά και ασύμφορο να βγούμε στις Αγορές στην παρούσα φάση τουλάχιστον και πως το πιο πιθανό είναι να χρειαστούμε ένα νέο πακέτο στήριξης που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό. Το μνημόνιο στην μορφή που είναι σήμερα τελειώνει τέλος του έτους και το πιο πιθανό είναι να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα που ουσιαστικά δεν θα αφορά φόρους αλλά περισσότερο διαρθρωτικές αλλαγές που τόσο λείπουν από την Ελληνική οικονομία.

Οι φόροι είναι δεδομένο πως πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται, μιας και τα ληξιπρόθεσμα απλά θα ανεβαίνουν κάθε μήνα, ενώ η Κυβέρνηση αναγκάζεται για να πιάσει τους στόχους της απλά να βάζει πολύ μεγαλύτερους φόρους, βλέπε ΕΝΦΙΑ, υπολογίζοντας το μέγεθος των ανείσπραχτων. Αυτό φυσικά δεν έχει λογική μιας και είναι ακριβώς στην "αντίπερα όχθη" του σκεπτικού της ανάπτυξης, που ουσιαστικά μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ και παράλληλα να κάνει την διαφορά στην οικονομία.

Είναι δεδομένο πως έτσι όπως είναι η Οικονομία δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της χωρίς την βοήθεια της Ευρώπης και αυτό είναι το δεδομένο της υπόθεσης. Από την άλλη είναι δεδομένο πως η Ευρώπη δεν θα χαριστεί και θα ακολουθήσει το σκεπτικό της στον βαθμό που αντέχουμε σαν Οικονομία.

Όλο αυτό το σκηνικό φυσικά, θα καθυστερήσει τις όποιες πιθανές επενδύσεις και παράλληλα την ανάπτυξη της Χώρας δημιουργώντας μία κατάσταση "λάσπης". Φυσικά η οικονομία δεν αντέχει και πολλά - πολλά, μιας και ήδη έχει περάσει 6 χρόνια ύφεσης, οπότε οι κίνδυνοι είναι σημαντικά μεγάλοι.

Από την άλλη οι ξένοι βλέπουν την όλη αυτή κατάσταση και απλά περιμένουν να δουν τις πολιτικές εξελίξεις. Πρέπει να ξέρουμε πάντως ότι αυτοί δεν βιάζονται, σε σχέση με εμάς που όχι απλά βιαζόμαστε αλλά δεν αντέχουμε και πολύ με την υπάρχουσα κατάσταση. Φυσικά κάποια funds σαφώς πιο βραχυπρόθεσμα αποχωρούν από την Αγορά δημιουργώντας στην "ρηχή" μας κατάσταση την εικόνα που βλέπουμε.

Βασικά χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας από το μεγαλύτερο μέρος τόσο των πολιτών, αλλά και των ίδιων των πολιτικών, κάτι το οποίο δεν διαφαίνεται και αυτό είναι το πιο άσχημο στην όλη κατάσταση.

Η ψυχολογία σε μία Αγορά είναι το "Α" και το "Ω" και εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να την χαλάσουμε. Το λάθος της Κυβέρνησης να προσπαθήσει να ανατρέψει το εις βάρος της σκηνικό στις δημοσκοπήσεις, με την δήλωση ότι θα βγούμε στις Αγορές και θα καλύψουμε το κενό, ήταν ότι χειρότερο θα μπορούσε να κάνει μιας και οι Αγορές απάντησαν σε χρόνο "dt" στο ότι ακόμα δεν μας βλέπουν έτοιμους για κάτι τέτοιο, εκτινάσσοντας τα spreads σε επίπεδα πάνω από το 6%, γεγονός που όποιες σκέψεις για δανεισμό να πηγαίνουν περίπατο και η επόμενη λύση να είναι απλά ένα νέο πακέτο στήριξης.

Μετά από την έκθεση της τρόικας, επόμενη "στάση" είναι τα "stress tests" που ουσιαστικά θα μας δείξουν αν ο τραπεζικός κλάδος χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια και σε ποιο μέγεθος. Το γεγονός από μόνο του μπορεί να δώσει αφορμή στην Αγορά να κάνει κίνηση, μιας και αν ο κλάδος εντέλει δεν χρειαστεί κεφάλαια τότε μπορεί να δούμε μια σημαντική αναπήδηση σε υψηλότερες τιμές. Παρόλα αυτά ακόμα και κεφάλαια να χρειαστούν πιστεύουμε πως σε αυτά τα επίπεδα θα βρεθούν οι επενδυτές εκείνοι που θα καλύψουν ενώ μην ξεχνάμε πως υπάρχει και το ΤΧΣ με το υπόλοιπο των 11 δισ.

Να θυμίσουμε δε πως η Αγορά μας είναι και ρηχή και ευαίσθητη, οπότε το volatility είναι δεδομένο. Επίσης αν τα τρέχοντα επίπεδα χαθούν, δεν περιμένουμε αύξηση αλλά αντιθέτως μείωση των όγκων κάτι που θα θυμίσει άλλες εποχές.

"Καλώς ή κακώς η Αγορά μπορεί να κάνει σημαντικά μεγάλες κινήσεις, είτε με κάποιο γεγονός, ή με ένα σοβαρό 'short squeeze'. Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, κομβικό επίπεδο θεωρείται αυτό του 1094, μιας και διάσπαση μπορεί μας φέρει και πάλι στην ζώνη του 1150 ενώ μένει να δούμε αν μέχρι τέλος Νοέμβρη οι ξένοι που έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα, με μεγάλα κεφάλαια και υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, υποστηρίξουν τις θέσεις τους για να μην καταγράψουν σημαντικές απώλειες στο κλείσιμο των βιβλίων τους σε 2 μήνες από σήμερα. Φυσικά να πούμε πως και οι ξένες Αγορές έχουν έρθει σε σημαντικό μεσοπρόθεσμο σταυροδρόμι που πρέπει να κρατήσουν αν δεν θέλουν να μπουν και αυτοί σε μία μεσοπρόθεσμη διόρθωση" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,16% του Ιαπωνικού Nikkei (καθώς το δολάριο αναρριχήθηκε ξανά κοντά στο υψηλό έξι ετών έναντι του γιεν) και το +1,09% του HangSeng.
 
"Πράσινα" ταμπλώ στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street, με θετικό πρωταγωνιστή την μετοχή της Hewlett-Packard μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει στο διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία "σπάει" στα δυο, διαχωρίζοντας τα τμήματα υπολογιστών και εκτυπωτών από τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο εταιρικού hardware και Υπηρεσιών. Ο διαχωρισμός θα γίνει μέσωαφορολόγητης διανομής μετοχών σε μετόχους, εντός του 2015. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, αναμένεται να προκύψουν δυο εισηγμένες εταιρείες, κάθε μια εκ των οποίων θα έχει ετήσια έσοδα άνω των 50 δισ. δολαρίων.
 
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρισε επί τα χείρω τις προβλέψεις της επόμενης τριετίας για την Κινεζική οικονομία. Εκτιμά ότι το 2014, η Κινεζική οικονομία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 7,4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 7,6%. Για το 2015 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 7,2% και για το 2016 7,1%. Και για τις δύο χρονιές η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 7,5%.
 
Πλούσια η ειδησεογραφία για την Ευρώπη. Το ΔΝΤ πρόκειται να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας το 2014 και το 2015, σε περίπου 1,5% το καθένα από αυτά τα δύο έτη, εξαιτίας των κρίσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, γράφει το περιοδικό "Der Spiegel".
 
Η μεγαλύτερη πτώση από το 2009 καταγράφηκε στις παραγγελίες του Βιομηχανικού κλάδου της Γερμανίας. Οι παραγγελίες συρρικνώθηκαν κατά 5,7% τον Αύγουστο ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν αυξηθεί κατά 4,9%. Οι οικονομικοί αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg – προέβλεπαν μείωση κατά 2,5%.
 
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2013 υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος Sentix, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ενδεχομένως να επιστρέφει σε περιοχή ύφεσης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης κλίματος της ερευνητικής ομάδας Sentix υποχώρησε τον Οκτώβριοστο -13,7, από -9,8 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο -11,5. "Είναι πλέον φανερό πως ούτε η ρητορική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ούτε τα μέτρα που ανακοίνωσε ήταν ικανά να ενισχύσουν τις προσδοκίες των επενδυτών για την Οικονομία" αναφέρουν διεθνείς αναλυτές.
 
Στα άκρα οδηγείται η σχέση της Κομισιόν με τη Γαλλία καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απορρίψει τον προϋπολογισμό του 2015 της Κυβέρνησης Ολάντ, σύμφωνα με Eυρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται η "Wall Street Journal".
 
"Μπορεί να ακολουθήσει και δεύτερη μάχη για θέματα προϋπολογισμού με την Ιταλία, η οποία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού. Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Εάν η Κομισιόν αφήσει μεγάλες Χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία να αψηφούν τους κανόνες  τότε διακυβεύεται η αξιοπιστία της Επιτροπής και η αξιοπιστία των ίδιων των κανόνων λιτότητας. Θα σηματοδοτούσε ότι η σκληρή πολιτική λιτότητας μπορεί να εφαρμόζεται μόνο σε μικρότερες Χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία" σχολιάζει η "WSJ".
 
Σε αλλαγή των κανόνων που αφορούν στην προστασία των τραπεζικών καταθέσεων προχωρά η Τράπεζα της Αγγλίας, προκειμένου να αποφευχθούν σκηνές πανικού όπως εκείνες που είχαν παρατηρηθεί με την κατάρρευση της Northern Rock το 2007.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, "οι δανειστές επιμένουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει πρόσβαση σε κεφάλαια διάσωσης την επόμενη χρονιά, παρά το γεγονός ότι παρουσίασε ένα προσχέδιο σχεδόν ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για το 2015", γράφει το Bloomberg.
 
Στην πιστοληπτική βαθμίδα του "B+" όρισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του Ελλάκτωρα ο οίκος Standard & Poor's, με σταθερό το outlook. 

Η μετοχή του Ελλάκτωρα ήταν από τις λίγες μετοχές του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 1,95% και αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας.

Νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες θέτει η Goldman Sachs, μετά από συναντήσεις με τραπεζίτες και Ρυθμιστικές Αρχές. 
 
Από την άλλη, η BofA αναφέρει ότι οι Ελληνικές Τράπεζες έδειξαν "άνετες" αναφορικά με τα αποτελέσματα των "stress tests", ενώ όλες στάθηκαν στη μείωση του ρυθμού αύξησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και σημείωσαν ότι το κόστος νέων καταθέσεων κινείται κάτω του 2%. Εκτίμησαν ότι τα επιτόκια στα δάνεια θα παραμείνουν πιθανότατα σταθερά μέχρι να έρθει αύξηση της ζήτησης.
 
Αλλάζει στάση για τον Ευρωπαϊκό κλάδο Διύλισης η UBS, σε έκθεσή της, λόγω της σημαντικής βελτίωσης στα περιθώρια διύλισης για πρώτη φορά από το β΄τρίμηνο του 2013 αλλά και της εποχιακής αιχμής στη ζήτηση. Ο οίκος αναβαθμίζει σε "buy" τη σύσταση για τον τίτλο της Motor Oil, με την τιμή-στόχο στα 8,75 ευρώ (από 8,5 ευρώ). Παράλληλα, διατηρεί σύσταση "buy" για τα Ελ. Πετρέλαια, με την τιμή- στόχο να παραμένει στα 6,25 ευρώ.
 
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Eurobank Properties. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, δώδεκα από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΜΙΓ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ), έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας και αυτό ασφαλώς και κάτι έχει να πει.
Για όσους συνεχίζουν να ασχολούνται με τις πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., η πρώτη τριάδα διαμορφώνεται ως εξής: Alpha Bank (7,916 δισ), Πειραιώς (7,749 δισ) και Εθνική (7,373 δισ).

Κακή η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ίσως αξίζει αναφοράς η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Φουντλίνκ με σχετική αύξηση των συναλλαγών και η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Trastor και Σωλ. Κορίνθου. Στην περίπτωση της δεύτερης και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η μετοχή έχει δώσει ένα πρώτο σήμα αγοράς και θα δώσει και εβδομαδιαίο αν σημειώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1,57 ευρώ. Οι αντιστάσεις στα 1,57 και 1,77 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 1,42 και 1,35 ευρώ.

--ΧΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να ενισχύονται στο συμβόλαιο του δείκτη και να υποχωρούν εντυπωσιακά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.197 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.451, 6.302 για τον Οκτώβριο, 2.086 για τον Νοέμβριο και 63 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 338,5) κινήθηκε μεταξύ 337 και 346 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υπερτίμηση 0,34%.

Αυξήθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (326.900 Πειραιώς, 7.200 ΟΠΑΠ, 10.000 ΟΤΕ, 55.000 ΔΕΗ, 740.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.307), ΔΕΗ (810), Alpha Bank (1.738), Εθνική (2.416), Πειραιώς (1.836), Eurobank (161), Μυτιληναίο (157), ΕΧΑΕ (112), ΟΠΑΠ (221), MIG (291), ΓΕΚ (169), Ελ. Πετρέλαια (286).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, ικανοποιητικό ενδιαφέρον έδειξαν οι επενδυτές στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου καταγράφηκαν συνολικά 2.148 δικαιώματα (621 calls και 1.527 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 36%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (73.325.475 τεμ.), Εθνική (1.363.601 τεμ.), Πειραιώς (38.445.084 τεμ.), Eurobank (9.187.867 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v