Με τα χαμηλά έτους αναμετράται το Χρηματιστήριο

Περιορίζονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη που διολίσθησε νωρίτερα έως τις 1.037 μονάδες. Στις 1.044 μονάδες διαμορφώνεται το χαμηλό έτους για το Δείκτη. Συνεχίζονται οι πιέσεις σε τράπεζες και ΟΠΑΠ. Κέρδη για ΟΤΕ, Intralot, ΟΛΠ.

Προσπάθεια... ανέλκυσης από τα χαμηλά έτους εξελίσσεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εγχείρημα που ξεκίνησε σταδιακά λίγο μετά τις 12.55-13.15 όταν για τον Γενικό Δείκτη σημειώθηκε πυθμένας στις 1.037,54 και για τον FT25 στις 337,29 μονάδες. Σημειώνεται ότι το χαμηλό έτους για τον Δείκτη είναι στις 1.044 μονάδες. 

Ωστόσο σε όλη την κλίμακα τιμών του Γ.Δ. έχουν δοθεί εντολές πώλησης από απογοητευμένους παίκτες, με συνέπεια στην πρώτη μικρή έστω ανοδική κίνηση να ενεργοποιούνται υπάρχουσες εντολές για ρευστοποίηση.

Έτσι διαδοχικά στο εύρος των 1.045-1.055 μονάδων για τον Γ.Δ. έχουν περαστεί στο σύστημα εντολές που καθιστούν δυσχερή οποιαδήποτε υπέρβαση των 1.055 προς τις 1.060 μονάδες.

Στα 65-66 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές λίγο πριν από τις 14.50 με 17,8 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής, που έχει και το μεγαλύτερο βάρος εντολών πώλησης. Στα 8,7 εκατ. ευρώ η Πειραιώς, στα 8,4 η Eurobank, ακολουθούν Alpha Bank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα.

Νωρίτερα, σταδιακές τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους συνέβαλαν στη μείωση των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών για τραπεζικούς τίτλους και στην ενίσχυση τίτλων ειδικού βάρους όπως παραμένει ο ΟΤΕ ή η ΔΕΗ.

Στην περιοχή των 1.050-1.055 μονάδων ο Γ.Δ. (με ανώτερη τιμή ημέρας τις 1.060,53 μον. μέχρι τώρα), στις 342-345 ο 25άρης με αιχμή τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και 4-6 μετοχές του δείκτη.

Επί της ουσίας πρόκειται για μία καθαρά βραχυπρόθεσμη προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί (και) το κλείσιμο της αγοράς στα νέα χαμηλά, χωρίς να αλλάζουν και πολλά σε σχέση με το σύνολο του... ταμπλό, την πραγματική κατάσταση και εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου. Απλώς επιχειρείται να συμμαζευτούν τα... ασυμμάζευτα, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση χρηματιστηριακού στελέχους που εστίασε στη συνεχιζόμενη ρευστοποίηση θέσεων (κυρίως) στις τράπεζες.

Έως τα χαμηλά των 140,18 μονάδων ο κλαδικός δείκτης, λόγω των σταθερών πωλήσεων στη μετοχή της Εθνικής, της Πειραιώς, της Alpha Bank και εδώ και ώρα στον τίτλο της Eurobank.

Το γεγονός πως μέχρι πριν από λίγο το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου παρέμενε επικεντρωμένο στις τράπεζες -σε ποσοστό τουλάχιστον 67%- καταδεικνύει μία από τις κύριες πτυχές του προβλήματος και της διόρθωσης.

Οι πωλητές επιμένουν σημειώνοντας πως ειδικά στον τίτλο της Εθνικής έγιναν αρκετές πράξεις στα 3,19-3,20 προτού αντιδράσει λίγο προς τα 3,22 ευρώ. Σε σχετικό θέμα για τον όμιλο σημειώνεται πως η διοίκηση προτίθεται να μην ασκήσει (ως μεγαλομέτοχος της Finansbank) το δικαίωμα εξαγοράς των υπόλοιπων μετοχών μειοψηφίας (squeeze out), ανακοίνωσε η τουρκική θυγατρική του ομίλου. Η Εθνική Τράπεζα μετά την ενεργοποίηση του δικαιώματος πώλησης από πλευράς IFC αγόρασε το 5% που κατείχε ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Finansbank με αποτέλεσμα το ποσοστό της να ανέλθει στο 99,81%.

Με τη χθεσινή ανακοίνωση στην Τουρκία η Εθνική δηλώνει ότι δεν προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμά squeeze out.

Παρ΄όλα αυτά η εικόνα της μετοχής αλλά και του συμβολαίου στα παράγωγα «δείχνουν» ακόμη και τα 2,15 ευρώ σε αυτήν τη φάση της διόρθωσης. Έως το 1,29 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, έως το 0,606 η μετοχή της Alpha Bank.

Πάντως στην αγορά, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι, ενισχύεται η εκτίμηση που θέλει οι ελληνικές (αλλά και οι τράπεζες του ευρωνότου) να χρήζουν κεφαλαιακής ενίσχυσης με αφορμή και την επικείμενη ανακοίνωση των stress tests της ΕΚΤ.

Όμως, πέραν των τραπεζών, με τα διαπιστωμένα εδώ και καιρό θέματα, οι πωλήσεις συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση σήμερα στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Έως τα χαμηλά των 10,57 ευρώ η μετοχή με σταθερές ρευστοποιήσεις καθώς ο τίτλος ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα αποφέρει απόδοση 10,24% από την αρχή του έτους. Εύλογα όσοι επιφυλάσσονται για τα χαμηλότερα και επιδιώκουν να κατοχυρώσουν την όποια θετική απόδοση προχωρούν σε νέες πωλήσεις.

Σε αντίθεση με τον ΟΠΑΠ στον τίτλο του ΟΤΕ ενεργοποιήθηκαν αγορές από τα 10,10 φθάνοντας μέχρι τα 10,29 ευρώ πριν από λίγο, ενώ στη ΔΕΗ από τα 8,60 έως τα 8,87 ευρώ.

Πρόκειται για μεμονωμένες ενέργειες διαχειριστών και παικτών, και όχι για κάτι πιο συγκροτημένο, σημείωνε στέλεχος ΑΧΕΠΕΥ, που εκτιμά ότι το Χ.Α. βρίσκεται σε περιδίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα, ενώ θα πρέπει να προβληματίζει η αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης παρά το 0,89% του FTSE100 στο Λονδίνο και το 0,46% του CAC στο Παρίσι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v