Σε εξέλιξη ακόμα μία απόπειρα απεγκλωβισμού του Χ.Α. εν μέσω συνεχιζόμενης διόρθωσης στα ευρωχρηματιστήρια και ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό. Με αντίδραση αρχικά προς τις 1.065 μονάδες και διόρθωση σταδιακά μετά τις 11.00 αλλά και με νέα άνοδο μετά τις 12.30.
Με σχετική μεταβλητότητα για τους βασικούς δείκτες κι εναλλαγές προσήμου, προτού ο Γ.Δ. περάσει σε θετικό έδαφος. Νωρίτερα πωλητές - αγοραστές κινήθηκαν στο εύρος των 1.065,18 έως τις 1.056-1.055 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών μάλλον μέτρια, σε πιο περιορισμένα επίπεδα απ’ ό,τι εχθές, στα 44 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι εν δυνάμει πωλήτες κάνουν και πάλι πίσω - χαμηλότερα, με συνέπεια τη διεύρυνση των κερδών για τον Γ.Δ. (+1,52%), με τον FT 25 προς τις 350 μονάδες, ενώ οι τράπεζες κερδίζουν 1% προς τις 149 μονάδες.
Πλησιάζοντας προς τα χαμηλά έτους η αγορά, αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μειώσουν περαιτέρω τη θέση τους ή να την κλείσουν, τη στιγμή που οι όποιες εντολές αγορές «περιμένουν» όλο και χαμηλότερα.
Το Χ.Α. επέστρεψε προς τα χαμηλά των αρχών Αυγούστου εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ενδεικτικό το -0,65% του DAX προς τις 9.330 μονάδες.
Σε κρίσιμη περιοχή ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Πειραιώς να κερδίζει έως 0,7% στο 1,42 ευρώ, με την ΕΤΕ προς τα 2,37, την Alpha Bank να αντιδρά προς το 0,637 ευρώ και τη Eurobank με αγοραστές στο 0,31 ευρώ.
Με αγοραστές ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Η περίπτωση της ΔΕΗ είναι ενδεικτική μίας ομάδας μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που μετά από ένα 12μηνο κύκλο (με κορυφές και πυθμένες) επιστρέφει στα προ έτους χαμηλότερα επίπεδα.
Βέβαια πρόκειται για συγκεκριμένες μετοχές που απαρτίζουν τους δεικτοβαρείς δείκτες, καθώς η πλειονότητα των τίτλων του... ταμπλό υφίσταται δραματική καθίζηση και απαξίωση, γυρνώντας πολλά χρόνια πριν. Πρακτικά ακολουθώντας τη συρρίκνωση της ίδιας της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.
Στα 16,92 ευρώ ενισχύεται ελαφρώς η μετοχή της CC HBC, που διαθέτοντας ικανό βάρος και στάθμιση μπορεί να συμβάλει στη μερική άμβλυνση της διόρθωσης. Προσχηματικές όμως κινήσεις σε μία αγορά που εδώ και καιρό έχει χάσει τον ρυθμό της, με τις τράπεζες σε σταθερή διόρθωση από τα τελευταία υψηλά (αρχές Ιουνίου) και με ξένους παίκτες να μειώνουν τις θέσεις τους και σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.
Σε μετοχές σηματωρούς υπερισχύουν οι αγοραστές. Στα επίπεδα των 3 ευρώ η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με σταθερές πωλήσεις τις τελευταίες ημέρες και τις αγορές να εκτελούνται σε όλο και φθηνότερες τιμές. Νωρίτερα για τον τίτλο σημειώθηκε τιμή χαμηλή κοντά στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2013.
Ανάλογη εικόνα και για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης συμπεριλαμβανομένων των Μυτιληναίου, Ελληνικών Χρηματιστηρίων, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ για τα ΕΛΠΕ νωρίτερα στα 4,88 ευρώ σημειώθηκε νέα χαμηλή τιμή 52 εβδομάδων, με τις πωλήσεις να επιμένουν.
Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση της 8ης Αυγούστου ο Γενικός Δείκτης, με χαμηλό ημέρας στις 1.044,23, έκλεισε στις 1.047,21 μονάδες. Στην ίδια συνεδρίαση για τον 25άρη σημειώθηκε χαμηλό ημέρας στις 336,28 και κλείσιμο στις 336,99 μονάδες.
Λίγο πριν από τις 13.00 η αξία των συναλλαγών στα 44 εκατ. ευρώ με τρία πακέτα στη Eurobank (0,305 ευρώ) και σχεδόν το 66% στις τράπεζες.