Με… χορηγία ΕΚΤ η αντίδραση του Γενικού Δείκτη

Έως και πάνω από τις 1.090 μονάδες κινήθηκε το Χρηματιστήριο στον απόηχο των σχεδίων της ΕΚΤ. Εξασθενεί ο αρχικός ενθουσιασμός. Πρωταγωνιστούν τράπεζες και ΟΠΑΠ. Πήραν το μήνυμα και τα ελληνικά ομόλογα. Παραμένουν οι προβληματισμοί για το «εσωτερικό μέτωπο».

Σε «ισχυρά χέρια» η αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η εκδήλωση πρόθεσης της ΕΚΤ μπορεί όντως όχι μόνο να αλλάξει τα δεδομένα στις τράπεζες και στο χρηματιστήριο αλλά και να φέρει ανακατατάξεις στο εσωτερικό μέτωπο (όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς).

Ακόμα και πάνω από τις 1.090 μονάδες βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης, προς τις 357 μονάδες ο FT25 με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν καθώς ο κλαδικός δείκτης επανέρχεται στο εύρος των 150-155 μονάδων.

Το γεγονός της αύξησης του τζίρου (ξεπερνά ήδη τα 52 εκατ. ευρώ), της διάχυσης των εντολών και σε μετοχές της 3άδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ ενισχύει το σενάριο της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης - επαναφοράς προς την περιοχή των 1.100 μονάδων.

Η αγορά ενισχύεται από την τραπεζική αντίδραση, τα «δώρα» Ντράγκι επηρεάζουν άμεσα και την αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς από την άνοδο προς το 7% να γυρίζει σχεδόν προς το 6%.

Εάν στις τράπεζες προστεθούν οι εξελίξεις που ευνοούν τον ΟΠΑΠ, η αναβάθμιση της μετοχής του ΟΤΕ αλλά και η στήριξη μετοχών-σηματωρών συμπληρώνεται η εικόνα αναστροφής που διαμορφώνεται από εχθές και συνεχίζεται ισχυρότερα σήμερα.

Θετική είδηση η απόφαση του ΣτΕ λέει η Eurobank με τη μετοχή του Οργανισμού νωρίτερα έως τα 10,85 ευρώ, στα 8,90 από 7,45 ανεβάζει τον πήχη για τη σηματωρό ΑΡΑΙΓ η Citi, ενώ η UBS έχει πάρει από εχθές θέση για τις τράπεζες (το 1,45 ευρώ για την Πειραιώς, το 0,68 για την Alpha Bank, το 0,31 ευρώ για τη Eurobank)

Σημειώνεται πως από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα φάνηκε η σπουδή των βραχυπρόθεσμων παικτών να τραβήξουν ψηλότερα την αγορά. Με τις τράπεζες όπου στα πρώτα 35-45΄ έγινε το 62-65% των αυξημένων συναλλαγών και με τις σηματωρούς ΕΤΕ - Πειραιώς (ή Πειραιώς - ΕΤΕ) σε... άτυπο ανταγωνισμό για την πρωτιά στις κεφαλαιοποιήσεις.

Η αποσαφήνιση της διάθεσης των παικτών στις τράπεζες παρέσυρε σχεδόν αμέσως αντανακλαστικά και άλλους που ακολούθησαν την 3άδα (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ) και μέσα σε 5' την πλειονότητα των μετοχών του FT25. Στις τράπεζες παρέμενε μέχρι πριν από λίγο επικεντρωμένο το παιχνίδι (το 63% των 52 εκατ. ευρώ με 10,8 στην ΕΤΕ και 9,4 στην Πειραιώς).

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι παρά τα θετικά μηνύματα από το εξωτερικό στο εσωτερικό μέτωπο παραμένουν τα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της κυβέρνησης αλλά και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και αυτά θα παίξουν τον ρόλο τους στη συνέχεια.

Εν τω μεταξύ, ο τραπεζικός δείκτης περνά τις 151 μονάδες μετρώντας την κίνησή του από τα χαμηλά της Δευτέρας - Τρίτης δηλαδή από τις 140,66 και 141,84 μονάδες (29-30/9) ξεπερνώντας τις 151,24, που είχαμε θέσει ως προϋπόθεση.

Θυμίζω πως στο ενδεχόμενο πειστικής κίνησης πάνω από αυτήν την... ψευτοαντίσταση ο δείκτης αποκτά «αέρα» προς τις 155 μονάδες, δηλαδή περιθώριο ανόδου 3,5% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Ξεκινάμε την αναφορά μας από τις τράπεζες, καθώς αυτές θεωρούνται το... κλειδί της ενδεχόμενης βραχυπρόθεσμης αναστροφής (νωρίτερα ανεβάσαμε σχετικά στοιχεία στον Εκηβόλο).

Από τα 2,38 στα 2,45 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με την αποτίμησή της στα 8,59 δισ. ευρώ, από το 1,38 στο 1,42 ευρώ της Πειραιώς που αποτιμάται στα 8,60 δισ. ευρώ (λίγο πριν από τις 12.35).

Το ενθαρρυντικό είναι πως ακριβώς αυτός ο... άτυπος ανταγωνισμός των δύο μπορεί να δημιουργήσει μόχλευση, ενεργοποίηση βραχυπρόθεσμων παικτών - είσοδο «γρήγορων κεφαλαίων» χρήσιμων για τη συνέχεια. Ξεπερνά τα 8,20 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Alpha Bank, ενώ η Eurobank είναι αρκετά χαμηλότερα στα 4,66 δισ. ευρώ.

Άμεσες τοποθετήσεις στην 3άδα μετοχών των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ - ΔΕΗ που τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις υποχώρησαν σε χαμηλές - δελεαστικές τιμές επανεισόδου. Έως τα 10,85 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ που ξεκίνησε από τα 10,69 και Δευτέρα - Τρίτη αγοραζόταν από τα 10,16 και τα 10,12 ευρώ αντίστοιχα.

Ανάλογη εικόνα και για τις μετοχές του ΟΠΑΠ στα 10,85 και της ΔΕΗ στα 9,68 ευρώ. Η ΔΕΗ υποχώρησε στη συνέχεια και με αφορμή το βάρος της... έκρηξης των «φεσιών» (1,7 δισ. ευρώ!).

Σημειωτέον πως στη μετοχή του ΟΠΑΠ χαμηλότερη τιμή σημειώθηκε εχθές στα 10,36 ευρώ. Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές ενισχύεται το σύνολο των μετοχών του 25άρη με τον δείκτη προς τις 355 μονάδες και τις 358 ως άνω σημείο αναφοράς. 

Από τις μετοχές του δείκτη ξεχωρίζουν η ΕΧΑΕ στα 6,19, η MIG στο 0,318, ο Μυτιληναίος στα 6,28, η ΤΙΤΑΝ στα 20,09, η ΓΕΚ/Τέρνα στα 3,29 ευρώ κ.ά.

Ενδεικτικά σημειώνεται πως για τη μετοχή του Μυτιληναίου χαμηλές τιμές στο προηγούμενο 2ήμερο σημειώθηκαν στα 5,88 και 5,96 ευρώ.

Ανοδικά αντιδρούν οι 15 από τις 20 μετοχές του FT Mid (οι υπόλοιπες 5 είτε δεν έχουν ανοίξει είτε παραμένουν σταθερές), με τις σηματωρούς ΑΡΑΙΓ, Fourlis, να δίνουν την κίνηση που δικαιολογείται και τεχνικά.

Με τη σχέση ανοδικών - καθοδικών στο 72/26, λόγος ενδεικτικός του κλίματος που έχει διαμορφωθεί.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v