Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και καταβάλλονται προσπάθειες για αποφυγή των νέων χαμηλών, τη στιγμή που στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν μεικτές τάσεις με μικρή μεταβολή για τους βασικούς δείκτες.
Το γεγονός πως στη δύσκολη αρχή ΔΕΝ σημειώθηκε νέο χαμηλό έτους ενίσχυσε σταδιακά τους βραχυπρόθεσμους παίκτες που μετά τις 11.40 ανέβασαν τον πήχη προς τις 1.065 μονάδες.
Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.062,66 μονάδες για να ακολουθήσουν μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις και γύρισμα έως τις 1.049,65 μονάδες.
Πρακτικά μέχρι τώρα για τον Γ.Δ. δεν έχει σημειωθεί ακόμη νέα τιμή χαμηλότερη από τις ενδοσυνεδριακές ελάχιστες της 8ης Αυγούστου. Συγκεκριμένα στις 8/8 ο Γ.Δ. υποχώρησε μέχρι τις 1.044,23 μονάδες για να ακολουθήσει το χαμηλό των 1.055,71.
Διπλός πυθμένας σημειώθηκε και στο διήμερο 19 και 20 Μαΐου όταν ο Γ.Δ. υποχώρησε -πάντα μετράμε τις ενδοσυνεδριακές και όχι τις τελικές τιμές- στις 1.062,66 και στις 1.069,20 μονάδες(*).
Τα αναφέρουμε λεπτομερώς αυτά τα στοιχεία για τις δύο φάσεις πυθμένων του 2014 (του Μαΐου και του Αυγούστου) για να έχουμε μέτρο σύγκρισης και ευχέρεια σύγκρισής τους με την τωρινή διόρθωση της αγοράς.
Γεγονός που λίγο μετά τα πρώτα 45΄ της συνεδρίασης ενεργοποίησε ορισμένες αγορές σε μετοχές του 25άρη, με τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να κυμαίνεται μεταξύ των 340,64 και των 345,31 μονάδων.
Ο μέτριος τζίρος θεωρείται ενδεικτικός της προσεκτικής στάσης που ακολουθείται από πωλητές - αγοραστές, εν γένει από παίκτες που στα πρώτα κρίσιμα 5-10 ΄ κράτησαν άμυνα.
Ωστόσο το κυριότερο μέρος των εντολών ξένων παικτών ενεργοποιείται από τις 13.00-13.15 και μετά, όμως θεωρώ σημαντικό το ότι στη δύσκολη αρχή δεν σημειώθηκε αυτό που προεξοφλούσαν πολλοί (δηλαδή χαμηλότερα των 1.044 μον.) και πως στη συνέχεια έγιναν πράξεις λίγο ψηλότερα. Αναμφίβολα η συνεδρίαση έχει δρόμο, πολύ δρόμο, και κρύβει παγίδες, ωστόσο κρατάμε το ότι τα χαμηλά έτους της 8ης/8 άντεξαν και μέχρι τώρα στο Χ.Α. παρατηρούνται μικρααντιστάσεις.
Από τα 2,32 στα 2,24 ευρώ η μετοχή της Εθνικής και το ενδιαφέρον εστιάζει στο αν θα κρατήσει σήμερα - αύριο σε κλείσιμο τα 2,20.
Συγκριτικά με εχθές σήμερα πραγματοποιούνται περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της ΕΤΕ, ενώ στηρίξεις βγαίνουν στη μετοχή της Πειραιώς από το 1,27 ευρώ.
Κρίνοντας από τη γενικότερη πολιτική των τραπεζικών ομίλων τις τελευταίες ημέρες η Πειραιώς εμφανίζεται επιθετικότερη, με τη διοίκησή της να επιχειρεί να περάσει το μήνυμα πως στηρίζει με ρευστότητα την αγορά και τις επιχειρήσεις.
Διακρίνεται παράλληλα μία προσπάθεια και χρηματιστηριακά να βγει μπροστά ο όμιλος σε αυτήν τη φάση της αγοράς. Κάτι που κρατάμε στα υπόψη τη στιγμή που η αποτίμηση στα 7,93 δισ. ευρώ πλησιάζει και πάλι της ΕΤΕ που αποτιμάται στα 8 δισ. ευρώ. Στα 7,84 δισ. η αποτίμηση της Alpha Bank.
Σταδιακά με την ενίσχυση της εκτίμησης πως αποφεύγονται τουλάχιστον για σήμερα τα νέα χαμηλά οι αγοραστές έγιναν επιθετικότεροι κιοι εντολές διαχύθηκαν σε μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, πετυχαίνοντας ευρύτερη ανατροπή για τις μετοχές του δείκτη. Σημαντική η αντίδραση για υπέρ πιεσμένους τίτλους με ενδεικτική την περίπτωση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, του Μυτιληναίου, της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, της ΕΥΔΑΠ, της MIG.
Λίγο πριν από τις 11.45 ο Γ.Δ. ενισχυόταν 1% προς τις 1.065 μονάδες, με συναλλαγές 21 εκατ. ευρώ από τα οποία το 48% στις τράπεζες.
(*) Απλώς για την Ιστορία, στις δύο προηγούμενες φάσεις υποχώρησης της αγοράς στα χαμηλά έτους με τον σχηματισμό διπλού πυθμένα στις 19-20/5 και 8-11/8 ακολούθησαν κύκλοι σημαντικής ανοδικής αντίδρασης...