Με αιχμή τις τράπεζες, στο Χ.Α. συνεχίζεται η αντίδραση από τα χαμηλά των τελευταίων συνεδριάσεων του Σεπτεμβρίου. Από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα φάνηκε η σπουδή των βραχυπρόθεσμων παικτών να τραβήξουν ψηλότερα την αγορά.
Με τις τράπεζες, όπου στα πρώτα 35΄-45΄ πραγματοποιήθηκε το 62%-65% των αυξημένων συναλλαγών, και με τις σηματωρούς ΕΤΕ και Πειραιώς (ή Πειραιώς - ΕΤΕ) σε... άτυπο ανταγωνισμό για την πρωτιά στις κεφαλαιοποιήσεις. Η αποσαφήνιση της διάθεσης των παικτών στις τράπεζες παρέσυρε σχεδόν αμέσως αντανακλαστικά και άλλους που ακολούθησαν στην τριάδα (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) και μέσα σε 5΄ την πλειονότητα των μετοχών του FT 25.
Περνά οριακά τις 150 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, μετρώντας την κίνησή του από τα χαμηλά της Δευτέρας-Τρίτης, δηλαδή από τις 140,66 και τις 141,84 μονάδες (29-30/9), έχοντας δε ως άμεσο στόχο την υπέρβαση των 151,24 μονάδων. Στο ενδεχόμενο πειστικής κίνησης πάνω από αυτήν την... ψευδοαντίσταση ο δείκτης αποκτά αέρα προς τις 155 μονάδες, δηλαδή περιθώριο ανόδου 3,5% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Ξεκινάμε την αναφορά μας από τις τράπεζες, καθώς αυτές θεωρούνται το... κλειδί της ενδεχόμενης βραχυπρόθεσμης αναστροφής (νωρίτερα ανεβάσαμε σχετικά στοιχεία στον Εκηβόλο).
Από τα 2,38 στα 2,42 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με την αποτίμησή της στα 8,51 δισ. ευρώ, από το 1,38 στο 1,41 ευρώ της Πειραιώς που αποτιμάται στα 8,6 δισ. ευρώ. Το ενθαρρυντικό είναι πως ακριβώς αυτός ο... άτυπος ανταγωνισμός των δύο μπορεί να δημιουργήσει μόχλευση, ενεργοποίηση βραχυπρόθεσμων παικτών - είσοδο «γρήγορων κεφαλαίων» χρήσιμων για τη συνέχεια. Ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Alpha Bank, ενώ η Eurobank αρκετά χαμηλότερα στα 4,68 δισ. ευρώ.
Άμεσες τοποθετήσεις στην τριάδα μετοχών των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, που στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις υποχώρησαν σε χαμηλές-δελεαστικές τιμές επανεισόδου. Έως τα 10,70 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ που ξεκίνησε από τα 10,69 ευρώ και τη Δευτέρα-Τρίτη αγοραζόταν από τα 10,16 και από τα 10,12 ευρώ αντίστοιχα. Ανάλογη εικόνα και για τους τίτλους του ΟΠΑΠ στα 10,77 ευρώ και της ΔΕΗ στα 9,61. Σημειωτέον πως στη μετοχή του ΟΠΑΠ χαμηλότερη τιμή σημειώθηκε εχθές στα 10,36 ευρώ.
Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές ενισχύεται το σύνολο των μετοχών του 25άρη, με τον δείκτη προς τις 355 μονάδες και τις 358 ως άνω σημείο αναφοράς.
Από τις μετοχές του δείκτη ξεχωρίζουν η ΕΧΑΕ στα 6,19 ευρώ, η MIG στο 0,318 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 6,28 ευρώ, η Τιτάν στα 20,09 ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 3,29 ευρώ κ.ά. Ενδεικτικά σημειώνεται πως για τη μετοχή του Μυτιληναίου χαμηλές τιμές στο προηγούμενο διήμερο σημειώθηκαν στα 5,88 και στα 5,96 ευρώ.
Ανοδικά αντιδρούν οι 15 από τις 20 μετοχές του FT Mid (οι υπόλοιπες 5 είτε δεν έχουν ανοίξει είτε παραμένουν σταθερές), με τις σηματωρούς Aegean και Fourlis να δίνουν την κίνηση που δικαιολογείται και τεχνικά.
Ξεπερνούν τα 32 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές, με σχετική διάχυση του ενδιαφέροντος σε ομάδα μετοχών και της μεσαίας κατηγορίας. Με τη σχέση ανοδικών - καθοδικών στο 65/μόλις 7 που υποχωρούν, λόγος ενδεικτικός του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στα πρώτα 45΄ της συνεδρίασης.
σ.σ.: Παρότι δεν το συνηθίζω, θα αναπαραγάγω κάτι από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr, oπου σημειωνόταν: «...Χρηματιστηριακό στέλεχος σημείωνε πως το μόνο, ίσως το μόνο, "παρήγορο" είναι αυτή η γενικευμένη βεβαιότητα πως η αγορά έχει σπάσει, πως ο Γ.Δ. φεύγει για... 3ψήφια επίπεδα, με διάφορα (ανυπόστατα πολλές φορές) σενάρια και φήμες να κάνουν τον γύρο της αγοράς. Θυμίζω πως όσες φορές προεξοφλήθηκε μαζικά είτε η άνοδος είτε ή διόρθωση η πλειονότητα εγκλωβίστηκε εύκολα στην ανάλογη παγίδα». Το θυμίζω ακριβώς επειδή οφείλω τα εύσημα στο «χρηματιστηριακό στέλεχος» με την πολύχρονη εμπειρία...