Η Ρωσία προκαλεί ανησυχία στη Wall Street, σε χαμηλά 3,5 μηνών οι ευρωαγορές λόγω Ρωσίας, συνεχίστηκε για ένατη συνεδρίαση το πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σε σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση σημειώνεται πως "η κρίση και το εμπάργκο... χτυπούν την πόρτα ελληνικών ομίλων" με άμεσες επιπτώσεις σε τζίρους και κερδοφορία για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά.
Στο Χ.Α. η χθεσινή συνεδρίαση -ομολογουμένως για γερά στομάχια- έγραψε το 9 στα 9 για τον Γενικό Δείκτη (στις 1.090,81 μονάδες), όμως με μικρή αντίδραση για τον FT25 (350,01) λόγω κυρίως της ανοδικής κίνησης του Τραπεζικού Δείκτη (στις 144,19 με 4,17%).
Στα αρνητικά της συνεδρίασης, θα το επαναλάβω και σε αυτό το σχόλιο, οι θέσεις πώλησης στη μετοχή του ΟΤΕ, από το υψηλό ημέρας των 9,77 στο χαμηλό των 9,41 ευρώ. Με συναλλαγές 1.358.292 τμχ., αξίας 13.019.537 ευρώ (χωρίς ούτε ένα πακέτο), η μετοχή του Οργανισμού επιστρέφει στα επίπεδα του τέλους Δεκεμβρίου 2013 και στην περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν σύντομα, τα χειρότερα έπονται προς τα... 8,90 ευρώ.
Για τη μετοχή του ΟΤΕ, όπου υπάρχει σταθερός πωλητής (ή πωλητές ) και short θέση στα παράγωγα (κατά πάσα βεβαιότητα δεν πουλά ελληνικό χαρτοφυλάκιο...), η τεχνική ανάλυση είναι ξεκάθαρη. Είτε επιβεβαιώνονται σύντομα τα τρέχοντα χαμηλά (επίσης χαμηλά στις 19/5/2014) με αντίδραση πάνω από τα 10 ευρώ είτε για τη μετοχή ακολουθεί περίοδος αβεβαιότητας.
Σε δυσχερή διαγραμματική θέση όμως και η μετοχή της CC/HBC για την οποία σημειώναμε από χθες πως "... προβλημάτισε το άδειασμα της CC/HBC (στα αποτελέσματα 6μήνου φαίνονται οι συνέπειες της κρίσης στην Ουκρανία) έως τα 16,26 ευρώ για να κλείσει στα 16,26 ευρώ (-5,33%). Κι αυτό γιατί λίγο κάτω από το χαμηλό ημέρας στα 16,24 έχει σημειωθεί από τις 9 Ιουλίου ένας πολύ άσχημος πυθμένας".
Στα ευρωχρηματιστήρια οι ανακοινώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ (ο M. Draghi δεν υπαινίχθηκε καν για κάποιου είδους... ποσοτική χαλάρωση), αν και μάλλον αναμενόμενες, δεν ήταν και οι πλέον κατάλληλες σε αυτήν τη δυσχερή συγκυρία. Σε μία φάση όπου οι ευρωπαϊκές οικονομίες, περισσότερο όλων η γερμανική, δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις του πολέμου Ουάσιγκτον/Ε.Ε.- Μόσχας.
Όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ από τη στιγμή που οι διαχειριστές μειώνουν θέσεις τους σε μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών θα ήταν παράλογο να μην κινούνται ανάλογα σε χρηματιστήρια της ευρωπεριφέρειας συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού.
Η πορεία αρχικά των τραπεζικών τίτλων και εν συνεχεία των μετοχών του ΟΤΕ αλλά και της ΔΕΗ και ακόμη ορισμένων σηματωρών παραπέμπει σε έξοδο κάποιων ξένων. Τάση που ενισχύεται τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες και προφανώς δεν έχουν καταμετρηθεί από τα Ελληνικά Χρηματιστήρια.
Η χθεσινή αντίδραση για τη μετοχή της Πειραιώς (στο 1,36 ευρώ με 7,94%) μπορεί να έδωσε ανάσες και αφορμή για ενδοσυνεδριακό παιχνίδι, ωστόσο δεν αναιρείται η ευρύτερη εικόνα για την ίδια τη μετοχή και τις άλλες τρεις του κλάδου.
Μετρώντας βραχυπρόθεσμα την αγορά η ομάδα ανάλυσης The Trader s Diary εκτιμά χαρακτηριστικά πως "...οι προσδοκίες για σχηματισμό τοπικού βυθού στις 1.073-1.062 δεν ακυρώθηκαν ακόμα, αλλά σίγουρα μειώθηκαν σημαντικά... Όσον αφορά τον Γ.Δ. ευκταίο θα ήταν ένα κλείσιμο τουλάχιστον στις 1.088 μον. και σε ουδεμία περίπτωση χαμηλότερα των 1.062. Για τον δε Τραπεζικό Δείκτη οφείλεται η διαφύλαξη της στήριξης των 132 μον. για να αποφευχθούν τα χειρότερα ...".