Σε σκηνικό πόλωσης προς τις κάλπες προχωρά (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αδιαμφισβήτητα στον ρυθμό της προεκλογικής αντιπαράθεσης, της σεναριολογίας (για την επομένη της 25ης Μαΐου) και ενός... πολιτικού ατυχήματος, κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες κατεβάζουν ταχύτητα.
Σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης κεφαλαιακής ενίσχυσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (που στέρησε σημαντική ρευστότητα από την αγορά), η οπισθοχώρηση χαμηλότερα των 1.200 μονάδων ήρθε μάλλον φυσιολογικά. Και θα παραμείνει ελεγχόμενη, εκτιμούν χρηματιστηριακοί κύκλοι, εάν περιοριστεί στην ευρύτερη περιοχή των 1.180-1.150 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.
Βραχυπρόθεσμα η εβδομάδα, που ξεκινά με τον Γ.Δ. από τις 1.191,70 μονάδες, τον FT 25 από τις 382,13, αλλά με τον Τραπεζικό λίγο πάνω από τις κρίσιμες 165 μονάδες, κρύβει παγίδες. Και αναδιάταξη στάθμισης μετοχών στους δείκτες (rebalancing) και κλείσιμο παραγώγων (την Παρασκευή 16/5) και... ακατάσχετη εκλογολογία από τα ΜΜΕ, το Σύστημα (σημειωτέον πως φέτος για πρώτη φορά επετράπη η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων και... δημοσκοπήσεων μέχρι την τελευταία στιγμή πριν από την αναμέτρηση της Κυριακής 25/5).
Το Χ.Α. προφανώς και δεν μπορεί να μείνει εκτός παιδιάς, κάθε άλλο μάλιστα, σημείωνε συντηρητικός χρηματιστηριακός παράγων, ο οποίος θεωρεί αυτονόητη τη μερική κατοχύρωση θέσεων (κυρίως) από βραχυπρόθεσμους παίκτες, που εύλογα θέλουν να έχουν... λίγο ρευστό εκτός αγοράς Παρασκευή 23 - Δευτέρα 26 Μαΐου.
Όπως σημειώναμε στο θέμα μας για το... ξαναμοίρασμα της τράπουλας, η πολιτική παράμετρος δεν μπορεί να μην συνεκτιμηθεί -έστω βραχυπρόθεσμα- όπως και το ενδεχόμενο πολιτικού ατυχήματος.
Η αφαίμαξη ρευστότητας από την αγορά κυρίως λόγω των τεράστιων ΑΜΚ κι η επιλεκτική ρευστοποίηση θέσεων (ειδικά) σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ προκάλεσαν πιέσεις στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό για τις μετοχές των FT 25 και FT Mid.
Σημείο αναφοράς οι τράπεζες, με τον κλάδο να βαραίνει πλέον σχεδόν 40% στη διαμόρφωση του συνόλου της αγοράς, με την επανατραπεζοποίηση του Χ.Α. να δημιουργεί βραχυπρόθεσμα πιέσεις. Στα υπόψη το γεγονός ότι ο κλαδικός δείκτης έχει υποχωρήσει επικίνδυνα προς την κρίσιμη περιοχή των 165 μονάδων. Στα 2,54 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 1,68 της Πειραιώς, στο 0,65 ευρώ της Alpha Bank, στο 0,351 ευρώ της Eurobank (εκτός FT Mid η μετοχή, οσονούπω στον 25άρη).
Η Αναστασία Παπαϊωάννου αναλύει τα σχέδια των τραπεζιτών για την επόμενη ημέρα, μετά τις διαδοχικές ΑΜΚ. Πρακτικά, όπως σημειώνει, η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η μείωση του κόστους και το ξεκαθάρισμα στα χαρτοφυλάκια κόκκινων-προβληματικών δανείων (τόσο των επιχειρηματικών, όσο και των χορηγήσεων προς ιδιώτες) είναι οι βασικοί στόχοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τους επόμενους μήνες.
Απώτερος στρατηγικός στόχος είναι η ολική επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα, με ενδιάμεση στάση την επίτευξη κερδών και τη διανομή μερισμάτων, εξελίξεις που θα επανατοποθετήσουν τον κλάδο στο επίκεντρο της οικονομίας.
Τεχνικά θα πρέπει να μην χαθούν οι 165 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη εν όψει και της επικείμενης λήξης των συμβολαίων μηνός Μαΐου την ερχόμενη Παρασκευή.
Αλλά και κρίσιμων στηρίξεων για μετοχές-σηματωρούς όπως ενδεικτικά σημειώνεται για τον ΟΤΕ που δεν θα πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα των 10,50-10,45 ευρώ.