ΧΑ: Πώς έσπασε το πτωτικό σερί

Αντίδραση στο ΧΑ μετά από σωρευτικές απώλειες 12,27%. Μεγάλος όγκος σε Πειραιώς (πτώση 2,2%) από την αναδιάταξη δεικτών. Κρίσιμη η συνεδρίαση της Πέμπτης λόγω Παραγώγων. Ποια χαρτιά τράβηξαν το δείκτη. Τι δεδομένα διαμορφώνονται για τη συνέχεια. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές.

Οι αθροιστικές απώλειες των εννέα αρνητικών συνεδριάσεων, που έφθαναν στο 12,27% για τον Γενικό Δείκτη και στο 12,22% για τον FTSE25, ήταν επόμενο να δώσουν αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα και ταυτόχρονα "δικαίωμα εξόδου" στους "long" εν όψει της αυριανής λήξης των συμβολαίων Απριλίου στην Αγορά Παραγώγων.

Στην προσπάθεια αντίδρασης, έμεινε "απαθής" ο Τραπεζικός κλάδος, σε μία συνεδρίαση που ... "είχε πολύ Πειραιώς", αφ΄ ενός λόγω του συνεχιζόμενου rebalancing και αφ΄ ετέρου λόγω της εισόδου των νέων μετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 1.029.411.764 νέες μετοχές της Τράπεζας. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Πειραιώς που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 6.101.979.715.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Πειραιώς (-2,23%) διακίνησε τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών "ever", με τον μεγαλύτερο να έχει αλλάξει χέρια στις 30/10/2013 (284179552 τεμ., ρευστοποίηση ποσοστού BCB). Επίσης, η Τράπεζα απασχόλησε" σήμερα το 71,7% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

"Ο υψηλός τζίρος είναι ένδειξη ότι αρκετά χαρτοφυλάκια εκμεταλλεύτηκαν την ανοδική αντίδραση και προχώρησαν σε 'ευκολότερες' ρευστοποιήσεις" αναφέρουν οι συγκρατημένα απαισιόδοξοι.

Όμως η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "ειδικών συνθηκών" και "ασφαλέστερα" συμπεράσματα για την Αγορά θα προκύψουν από Τρίτη, καθώς αύριο είναι η λήξη των συμβολαίων Απριλίου, στην Αγορά Παραγώγων (σήμερα σημειώθηκε "διακριτικό" "short covering"), ενώ θα ακολουθήσει σημαντικός αριθμός αργιών, λόγω του Πάσχα, κάτι που θα αποτρέψει τα χαρτοφυλάκια να προχωρήσουν σε σημαντικές τοποθετήσεις.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, μάλλον αρνητικές εντυπώσεις απεκόμισαν οι Eurobank (-6,16%) και Εθνική (-2,30%), με τους δύο τίτλους να κλείνουν στο χαμηλό ημέρας και την Εθνική σε χαμηλό επταμήνου και πλέον και χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ (επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο στις 4/9/2013 και στα 2,96 ευρώ).

Ενώ η Αγορά περιμένει σήμερα την συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας, προκειμένου να πληροφορηθεί περισσότερες λεπτομέρειες για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ, αν ο τίτλος συνεχίσει να κινείται "νότια" η επόμενη τεχνική στήριξη εντοπίζεται στα 2,90 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, μάλλον φυσιολογικό θεωρείται το ότι ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,89% και από την αρχή του χρόνου σημειώνει απώλειες 1,37%.

Σε αντίθετη πορεία ο Γενικός Δείκτης βοηθούμενος από τους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, αλλά και από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν 12 μετοχές του FTSE25 στο υψηλό ημέρας, έκλεισε μία ανάσα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό, επιστρέφοντας υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων, χωρίς να αλλάξει την βραχυπρόθεσμη τάση που παραμένει καθαρά πτωτική.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μετά από μια σύντομη αναμέτρηση με την περιοχή στήριξης των 1305 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς κάποιο "επικίνδυνο" πολιτικοοικονομικό νέο, παρά μόνο τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω αλλαγών στις σταθμίσεις των δεικτών, σε μια έντονη κατάβαση παρασέρνοντας στη πορεία όχι μόνο τον απλό κινητό μέσο των 50 ημερών, στις 1280 μονάδες, αλλά και τις διαγραμματικές στηρίξεις των 1250, 1220 και 1200 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Εύλογα τώρα σε αυτά τα επίπεδα τιμών δημιουργείται η αίσθηση μεταστροφής της βραχυχρόνιας τάσης από ανοδική σε καθοδική με το επίπεδο στήριξης των 1200 με 1180 να "ωχριά" εμπρός στη "μήνη" των ρευστοποιήσεων.

Πιθανά διαγραμματικά πατήματα σταθεροποίησης εντοπίζονται μετά τις 1180 μονάδες, στις 1160 και 1120 μονάδες με τη ζώνη των 1100 με 1095 μονάδων να αποτελούν το τελευταίο "προπύργιο" της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης.

Οι βαριές απώλειες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν φέρει αρκετούς ταλαντωτές σε επίπεδα, που έρχονται σε άμεση αντιπαράθεση με χρονικές περιόδους επενδυτικής ανησυχίας, όπως συγκεκριμένα με το Μάρτιο του 2013 (Κυπριακή αναταραχή) και τον Ιούνιο 2013 (αρχή ανακεφαλαιοποιήσεων Τραπεζών), στοιχείο, που προκαλεί σκεπτικισμό για τον τρόπο εκτέλεσης και μεθόδευσης των εντολών.

Η "υπερπουλημένη" εικόνα των περισσότερων Δεικτοβαρών μετοχών δεν μπορεί να αποκλείσει ανοδική αντίδραση, όμως αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί, μόνο στην περίπτωση που ο Δείκτης δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1250 μονάδων.

Η καθοδική καταστρατήγηση της ζώνης των 415 με 410 μονάδων έφερε πολύ γρήγορα το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε μια βίαιη κατάβαση, χαμηλότερα της άλλοτε ισχυρής ζώνης στήριξης των 400 με 394 μονάδων, κινούμενος πλέον με έντονη γωνία κλίσης προς το επόμενο σημαντικό επίπεδο στήριξης των 375 με 365 μονάδων.

Περιοχή, όπου έχει να διαρραγεί καθοδικά από τον περασμένο Οκτώβριο. Ζητούμενο για το στρατόπεδο των "Bulls" είναι η επιβεβαιωμένη επαναφορά του δείκτη σε επίπεδο δύο τουλάχιστον ημερήσιων κλεισιμάτων πάνω από τις 400 μονάδες, γεγονός όπου θα επαναχαράξει τον επόμενο ανοδικό κυματισμό. Από απόψεως σχηματισμών το ιδεώδες για την επαναφορά του δείκτη σε ανοδικό βηματισμό θα ήταν ένα έντονα ανοδικό "candlestick" με ισχυρό τζίρο συναλλαγών παρά ένα πλαγιοσταθεροποιητικό pattern αδυναμίας, τονίζει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετικό κλίμα και προσπάθεια αντίδρασης στην συντριπτική πλειονότητα των μεγάλων διεθνών Αγορών, όπου από την Ασία ξεχώρισε το +3,01% του Nikkei, ενώ στην Ευρώπη με κέρδη μεγαλύτερα του 1% κινούνται οι Stoxx 50, DAX, CAC 40, IBEX 30.

Με θετικές διαθέσεις έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση και στην Wall Street.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, στην Κίνα, το ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 7,4% σε ετήσια βάση στο α΄ τρίμηνο του έτους, χαμηλότερα από την ανάπτυξη κατά 7,7% στο δ΄ τρίμηνο του προηγουμένου έτους, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία. Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν υψηλότερη των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" και έκαναν λόγο για 7,3%. Η οικονομία αναπτύχθηκε 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ οι επενδυτές θα επικεντρώσουν την προσοχή τους και στην σημερινή ομιλία της προέδρου της Fed, Janet Yellen.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τη σύσταση “overweight” για το Χρηματιστήριο της Αθήνας διατηρεί με έκθεσή της για τις αναδυόμενες Αγορές η JP Morgan, καθώς όπως υποστηρίζει η Ελλάδα δείχνει ισχυρά σημάδια θετικών ρυθμών ανάπτυξης για πρώτη φορά από το 2007 την ώρα που ολοκληρώνεται η έξοδος από την βαθιά κρίση χρέους.  Επίσης, η Επενδυτική Τράπεζα θέτει τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα "top picks" με τις 10 κορυφαίες επιλογές μετοχών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Παράλληλα, διατηρεί την σύσταση "overweight" για την Alpha Bank και δίνει σύσταση "underweight" στην Εθνική Τράπεζα. Μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της συγκαταλέγεται και ο ΟΤΕ, ο οποίος, όπως σημειώνει, διαπραγματεύεται με ισχυρό discount έναντι των μετοχών του κλάδου. Επίσης, ο οίκος εκτιμά πως θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων. 
 
Από την άλλη, επισημαίνει πως παράγοντας κινδύνου παραμένουν οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς οι επερχόμενες Ευρωεκλογές του Μαΐου θέτουν σε κίνδυνο την Κυβερνητική πλειοψηφία. Η JP Morgan εκτιμά πως οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών ξεπερνούν το 50%, ενώ δεν πιστεύει πως η νέα Κυβέρνηση θα θέσει σε κίνδυνο τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα παραμονής στο ευρώ και διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
 
Οι Αγορές Ελλάδας, Ρωσίας, Ταιβάν, Νοτίου Αφρικής και Κορέας είναι οι κορυφαίες επιλογές της Citigroup μεταξύ των αναδυομένων Αγορών, ενώ στις τελευταίες θέσεις φιγουράρουν Ουγγαρία, Περού, Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη. Σε ό,τι αφορά τις κλαδικές επιλογές η Citi ψηφίζει Τράπεζες, Αυτοκινητοβιομηχανίες, και Ενέργεια. Αντίθετα "κρατά αποστάσεις" από τους κλάδους του Retail, τις Υγείας και των Μετάλλων.
 
Στα 9,3 ευρώ θέτει την τιμή-στόχο για τον τίτλο της Αεροπορίας Αιγαίου η Euroxx Sec., σε έκθεσή της με την οποία ξεκινά κάλυψη με σύσταση "overweight". Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η στροφή της εταιρείας στις διεθνείς Αγορές απέδωσε το 2013, ενώ η εισηγμένη αναμένεται να επωφεληθεί από τη δυναμική διψήφιας ανάπτυξης του Ελληνικού Τουρισμού, παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό. Η Euroxx εκτιμά ότι η εταιρεία θα εμφανίσει αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 12% εφέτος και κατά 7% το 2015.  Μετά τη φετινή επιστροφή κεφαλαίου του €1, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η εισηγμένη θα συνεχίσει να δίνει υψηλά μερίσματα, μεμερισματική απόδοση 8-9% την περίοδο 2014-16. 
 
Την τιμή – στόχο των 5,5 ευρώ και τη σύσταση "hold" επαναδιατυπώνει η Eurobank Equities για την ΕΥΑΘ. Τονίζει ότι κρίσιμα θέματα για την εταιρεία όπως τα νέα τιμολόγια αλλά και οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις συνεχίζουν να εκκρεμούν και θα πρέπει να επιλυθούν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Για το 2014 εκτιμά ότι τα κέρδη της ΕΥΑΘ θα ανέλθουν στα 13,4 εκατ. και τα έσοδα στα 74,2 εκατ.
 
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα "υπόλοιπα" από την σημερινή συνεδρίαση, που δεν αναφέρθηκαν στο πρώτο μέρος του σχολίου, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις υποχωρώντας μέχρι τις 1183,81 μονάδες, όμως μετά τις 12.40 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.
 
Στις 17.00 βρέθηκε στις 1215,37 (+2,39%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε οριακά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1218 μονάδες με κέρδη 2,61%.
 
Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων 4,5 μηνών, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 26/11/2013 (963,5 εκατ. αναδιάρθρωση MSCI) έφθασε τα 400,3 εκατ. από τα οποία τα 46,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑΤΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΠΡΟ, ΤΙΤΚ, ΟΤΕ).
 
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Πειραιώς (ρευστοποιήσεις από τους "γρήγορους" που μπήκαν στην ΑΜΚ), ενώ αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή, EurobankProperties, Intralot, Motor Oil, Frigoglass.
 
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική και Τιτάν και στο υψηλό ημέρας οι MIG, Eurobank Properties, Intralot, Frigoglass, Folli FollieGroup, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Σωλ. Κορίνθου.
 
Τεχνικά, για να σηματοδοτηθεί επιστροφή στην βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επιτύχει κλεισίματα υψηλότερα των 1304 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 421 μονάδων.
 
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο συντελεστής στάθμισης των μετοχών της Πειραιώς, σε όλους τους δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στους οποίους συμμετέχει, αυξάνεται από 19% σε 33%. Για τους διεθνείς δείκτες που συμμετέχει η Πειραιώς οι αλλαγές θα ισχύσουν από την επόμενη της έναρξης διαπραγμάτευσης, δηλαδή με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα από τις 17 Απριλίου, καθώς το "free float" της μετοχής θα φθάσει στο 35%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με θετικό κλείσιμο και τις μετακυλίσεις θέσεων (περισσότερο γύρισαν θέσεις οι "long") να αυξάνουν σημαντικά τις συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.421 συμβόλαια).
 
Υπενθυμίζεται ότι λόγω της αργίας της Παρασκευής, τα συμβόλαια Απριλίου λήγουν αύριο Πέμπτη 17/4.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 53.186, 26.653 για τον Απρίλιο, 26.301 για τον Μάιο, 190 για τον Ιούνιο και 42 για τον Σεπτέμβριο -τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 391,5) κινήθηκε μεταξύ 379,75 και 396 μονάδων, κλείνοντας στην θεωρητική του τιμή, ενώ ο δεύτερος μήνας διαπραγματεύεται με μικρή υπερτίμηση 0,30%.
 
Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (604.100 Alpha Bank, 100.000 Εθνική, 5.000 Τιτάν, 5.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.829), ΔΕΗ (1.200), Alpha Bank (674), Εθνική (1.367), Πειραιώς (14.418), Μυτιληναίο (407), ΟΠΑΠ (669), MIG (936), Ελ. Πετρέλαια (522),Eurobank (1.824), Intralot (225), ΕΧΑΕ (262), ΓΕΚ (159), Folli Follie Group (109), ΕΕΕ (343).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE παρέμεινε στο 34%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 2.164 δικαιώματα (1.567 calls και 597 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (130.922.133 τεμ.), Εθνική (1.331.253 τεμ.), Πειραιώς (46.752.682 τεμ.).
 
Ας σημειωθούν τα 175 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Μαϊου, τα 150 με τιμή εξάσκησης τα 11,50 ευρώ και τα άλλα 70, με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ.
 
Τέλος, 9.096 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Απριλίου, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.  
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v