ΧΑ: Πού θα κριθεί η σημερινή συνεδρίαση

«Πονηρή» συνεδρίαση μετά το αρνητικό σερί των 9 πτωτικών συνεδριάσεων. Εν μέσω χαμηλής «νέφωσης» στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μέτωπο. Στο επίκεντρο Πειραιώς λόγω εισόδου νέων μετοχών και rebalancing. Στον τίτλο τα 19 από τα 21 εκατ. συναλλαγών τα πρώτα λεπτά.

Προτελευταία συνεδρίαση της Μεγάλης Εβδομάδας (να μην ξεχνιόμαστε...), με το πτωτικό σερί να φτάνει «αισίως» τις 9 συνεδριάσεις για την αγορά. Ο Γενικός Δείκτης χάνει και τις 1.200 μονάδες, διορθώνοντας αδιάλειπτα από τις 2-3 Απριλίου, και τα «τελευταία υψηλά» των 1.355 μονάδων.

Φορτισμένη όμως και η σημερινή συνεδρίαση, πονηρή όπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν πως όσο εντείνεται η προεκλογική αντιπαράθεση τόσο θα βαραίνει (και) το χρηματιστήριο, που εκτός των άλλων έχει να αφομοιώσει διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, σημαντικές αλλαγές στη στάθμιση μετοχών-εισηγμένων σε διεθνείς δείκτες.

Τα τελευταία μάλιστα είναι προφανές πως επηρεάζουν ανάλογα τη στάση και τις κινήσεις κυρίως των «ξένων ισχυρών χεριών» που σχεδόν αποκλειστικά εισφέρουν στις ΑΜΚ, που φαίνεται να έχουν αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο του... παιχνιδιού.

Στο σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη αναφέρονται τα τέσσερα αγκάθια που επηρεάζουν τη χρηματιστηριακή αγορά, τα οποία έχουν ως συνέπεια την υποχώρηση του FT 25 στις 382,82 μονάδες - πτώση που ξεκίνησε από τις 438 μονάδες (το διήμερο 2-3/4) με τη μέτρηση του δείκτη να είναι αρνητική σε όλα τα επιμέρους. Από τα απλά τεχνικά, μέχρι τα ποιοτικότερα στοιχεία που απαρτίζουν και συνθέτουν τον δείκτη.

Πλην 1-2 εξαιρέσεων, σχεδόν στο σύνολο των μετοχών του 25άρη έχει διαμορφωθεί βραχυπρόθεσμα πτωτική τάση, που σε ορισμένες περιπτώσεις δοκιμάζει την πρώτη στήριξη, στις περισσότερες όμως έχει φτάσει στα όρια της δεύτερης. Και αυτό συνιστά πρόβλημα εάν δεν υπάρξει άμεση... αναχαίτιση της πτώσης.

Ωστόσο τα δεδομένα παραμένουν σε βάρος της αγοράς και των long παικτών. Η εικόνα της αγοράς παραγώγων, ο δανεισμός τίτλων - ανοιχτές θέσεις θέλουν τους δείκτες χαμηλότερα. Και τις μετοχές σηματωρούς του 25άρη υπό δοκιμασία, βραχυπρόθεσμα.

Στο επίκεντρο Πειραιώς - rebalancing

Ο Γ. Σαββάκης θυμίζει: "...Από την προηγούμενη εβδομάδα λαμβάνουν χώρα συνεχείς αναδιαρθρώσεις δεικτών MSCI, FTSE World, του εγχώριου δείκτη FTSE/ASE Large Cap, που υποχρεώνουν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια να βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή και ίσως και σε σύγχυση για τις τελικές εισροές και εκροές που τελικά θα προκύψουν.

Παρότι πολλοί traders προβλέπουν ότι οι αλλαγές στους δείκτες FTSE World θα έχουν πολύ μικρή επίδραση, για τις μεταβολές στον δείκτη MSCI Greece οι εκτιμήσεις είναι αντικρουόμενες, λαμβάνοντας υπόψη και το τι έγινε τελικά στην περίπτωση της Alpha Bank.

Το βέβαιο είναι ότι οι αυξημένες σταθμίσεις των δύο τραπεζικών μετοχών στον MSCI Greece, αλλά και στον FTSE/ASE Large Cap επηρεάζουν αλυσιδωτά όλες τις δεικτοβαρείς μετοχές, εξ ου και οι ιδιαίτερα αυξημένοι όγκοι συναλλαγών στους εμπλεκόμενους τίτλους. Για την Alpha Bank η αλλαγή στάθμισης των μετοχών της στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης οδήγησε από το 16% στο 30% και για την Πειραιώς από το 19% στο 33%.

Συνεδρίαση με πολύ χρώμα Πειραιώς η σημερινή, με τη μετοχή να... ακολουθεί -κατά κάποιον τρόπο- διαδρομή ανάλογη με αυτήν της Alpha πριν από την εισαγωγή των νέων μετοχών και τη διαδικασία αλλαγής στάθμισης.

Πράγματι, τα 44,790 εκατ. μετοχές Πειραιώς αξίας 79,932 εκατ. ευρώ που άλλαξαν χέρια εχθές (σε σύνολο τζίρου 204,114 εκατ. ευρώ) πρέπει να αποτελούν ιστορικό αριθμό για την τράπεζα, όπως ανάλογος είχε καταγραφεί για την Alpha Bank. Η μετοχή ενισχύθηκε εχθές 3,47% στο 1,79 ευρώ, ενώ στο warrant έγιναν συναλλαγές 4,481 εκατ. ευρώ στο εύρος του 0,93-0,97 ευρώ. Στο 0,677 η μετοχή της Alpha Bank κατά 1,02% χαμηλότερα, με νέα διόρθωση 6,75% η μετοχή της Εθνικής να κλίνει επικίνδυνα στα 3,04 ευρώ και με τη Eurobank στο 0,406 ευρώ.

Το πτωτικό σερί για τη μετοχή της Εθνικής συνεχίστηκε και εχθές, καθώς η αγορά ψάχνει την τιμή της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου, που μετά και τις χθεσινές ενδείξεις φαίνεται πως θα... γράφει το 2 μπροστά. Με -6,75% εχθές (ισόποσα διόρθωσε και το warrant της ΕΤΕ), μετά το προχθεσινό -12%, είναι προφανές πως «ισχυρά χέρια» έχουν εκτίμηση για το πού περίπου θα οριστεί η ΑΜΚ της ΕΤΕ, ό,τι αυτό επιφέρει βραχυπρόθεσμα για τη μετοχή. Σημειωτέον, η διόρθωση έχει ξεκινήσει από τα 4,05-4,10 ευρώ.

Το Χ.Α. μετρά, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, αρνητικό ρεκόρ ετών σε μία συγκυρία όπου τα προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο πληθαίνουν και στο εξωτερικό πυκνώνουν με αφορμή τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία.

Πυκνώνουν τα σύννεφα και στο εξωτερικό μέτωπο

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί- ειδικότερα για τις ευρωαγορές- ο άμεσος επηρεασμός κυρίως της γερμανικής αγοράς (ως έχουσας την αναλογικά μεγαλύτερη έκθεση στην ουκρανική κρίση), γεγονός που αποτυπώνεται ενδεικτικά στον DAX.

Από τα τελευταία υψηλά των 9.721,50 μονάδων (ενδοσυνεδριακή κορυφή στις 4/4) ο κυριότερος χρηματιστηριακός δείκτης της ηπειρωτικής Ευρώπης έχει διορθώσει πλέον προς τα επίπεδα των 9.100 μονάδων. Και όπως όλα δείχνουν, η αυριανή 4μερής στη Γενεύη ή θα εκτονώσει -προσωρινά- την κατάσταση ή θα... δυναμιτίσει τα ευρωχρηματιστήρια.

Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας πως όλα αυτά γίνονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., με τα συστημικά κέντρα και ΜΜΕ σε Βερολίνο και Βρυξέλλες να επισείουν τον κίνδυνο της ενδυνάμωσης του... ευρωσκεπτικισμού απ' άκρου εις άκρον της ευρωζώνης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v