Αργά αλλά σταθερά αυξάνονται οι απώλειες στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου στον STOXX 50, στον CAC 40 και στον DAX πλησιάζουν το 1%, ενώ πτώση μεγαλύτερη των 2 ποσοστιαίων μονάδων σημειώνει το χρηματιστήριο της Μαδρίτης.Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο διασπά θεωρητικά ισχυρές στηρίξεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα χαρτοφυλάκια με γρήγορα αντανακλαστικά να προχωρούν σε κινήσεις stop loss.
Τις κινήσεις αυτές υπαγόρευσαν η διάσπαση του τεχνικού και ψυχολογικού ορίου των 400 μονάδων για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και η κίνηση του Γενικού Δείκτη σημαντικά χαμηλότερα από τη ζώνη των 1.250-1.240.
Με την πτώση να ανεβάζει στροφές και να δείχνει έως και ανεξέλεγκτη, καθώς συνοδεύεται από αξιοπρόσεκτο τζίρο, η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών πλησιάζει στο 1 προς 4.
Μάλιστα, από τον FT 25 μόνο οι ΕΕΕ και Τιτάνας κρατούν το θετικό πρόσημο.
Αξίζει να σημειωθεί πως από την πλευρά των συναλλαγών, μόνο οι Alpha Bank, MIG, Πειραιώς και Εθνική δικαιολογούν τις πιέσεις που δείχνει το ταμπλό, καθώς οι υπόλοιποι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι υποχωρούν περισσότερο λόγω έλλειψης αγοραστών και πολύ λιγότερο λόγω επιθετικών διαθέσεων των πωλητών.
Ο τζίρος, λίγο πριν συμπληρωθούν δυόμισι ώρες συνεδρίασης, ξεπερνά τα 57,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Alpha Bank, Πειραιώς, Fourlis και ΟΤΕ.
Αν το κλείσιμο της συνεδρίασης βρει τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., δηλαδή Γενικό Δείκτη και FT 25, σε αυτά τα επίπεδα τιμών, μόνο η δραστική αλλαγή του διεθνούς κλίματος θα μπορούσε να ανακόψει την πτωτική τάση στο Χ.Α.
Τέλος, αξίζει υποσημείωσης ότι το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό χαμηλό του Τραπεζικού Δείκτη σημειώθηκε κάτω από το κλείσιμο της 31ης/12/2013, γεγονός που σημαίνει ότι ο εν λόγω δείκτης απώλεσε πλήρως τα κέρδη του τρέχοντος έτους.
Με πτώση μεγαλύτερεη του 15% ο τίτλος της Εθνικής, απώλειες μεγαλύτερες των 4 ποσοστιαίων μονάδων για ΔΕΗ, MIG, ΕΧΑΕ, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% κινούνται Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Frigoglass.