Αρνητικό ρεκόρ έξι ετών στο ΧΑ

Νέα χαρακτηριστικά απέκτησε η πτωτική πορεία του ΧΑ. Στο 12,27% οι απώλειες στο πτωτικό σερί. «Βάρυνε» το κλίμα η απόφαση για τους «επαγγελματίες επενδυτές». Εβδομήντα μήνες είχε να σημειώσει εννέα σερί πτώσεις η αγορά. «Εκρηκτικό» το μίγμα των πωλητών στη σημερινή συνεδρίαση.

Ατελείωτη δείχνει η "νηοπομπή" των πτωτικών συνεδριάσεων, καθώς, όπως συνήθως συμβαίνει στις Αγορές, κανείς δεν προσπαθεί να "πιάσει το μαχαίρι όταν πέφτει"!

Η σημερινή συνεδρίαση διαφοροποιήθηκε από τις αμέσως προηγούμενες, καθώς ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, όμως πολύ γρήγορα η ανοδική εκκίνηση αποδείχθηκε "fake" εγκλωβίζοντας τους "βιαστικούς" που ακολούθησαν και οι οποίοι στην συνέχεια της συνεδρίασης προστέθηκαν στην πλευρά των εν δυνάμει πωλητών, δημιουργώντας εικόνα μίνι "sell off".

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης το "front running", όσον αφορά το επικείμενο rebalancing της Πειραιώς, με τους ξένους να πουλάνε άλλες Δεικτοβαρείς μετοχές για να αυξήσουν (αναγκαστικά) θέσεις, ενώ άλλα χαρτοφυλάκια, εγχώρια και ξένα πουλάνε ... γενικώς.

Η πτωτική τάση ανέβασε εντυπωσιακά στροφές όταν έγινε ευρύτερα αντιληπτό ότι ο Γενικός Δείκτης θα χάσει τις 1200 μονάδες και ο FTSE25 τις 385 μονάδες.

"Margin calls" και κινήσεις "stop loss" από τους έχοντες θέσεις "long" δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα πωλήσεων και αρνητικής ψυχολογίας, το οποίο δεν αποκλείεται να ενταθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς μεθαύριο Πέμπτη λήγουν τα συμβόλαια Απριλίου, στην Αγορά Παραγώγων, καθώς την Παρασκευή είναι αργία.

Στους αρνητικούς παράγοντες πρέπει να προστεθούν και οι νέες "απόλυτα ευρηματικές" διατάξεις από το Υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με το χαρακτηρισμό του επενδυτή ως "επιτηδευματία" ώστε να εφαρμοστεί ο φόρος υπεραξίας.

Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν "παγωμάρα" μεταξύ των μεγάλων χαρτοφυλακίων, ενώ αρκετά από αυτά επιλέγουν και την σταδιακή μείωση θέσεων.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις (;) αναρριχόμενος μέχρι τις 1225,74 μονάδες (+1,48%), κίνηση που αποδείχθηκε "fake" και "bull trap", καθώς στις 12.43 είχαν χαθεί όλα τα αρχικά κέρδη και ο Δείκτης γύρισε στο "κόκκινο", κινούμενος με αρνητικό πρόσημο μέχρι τέλους.

Στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1190,41 μονάδες και ο FTSE25 στις 383,73 μονάδες, για να ακολουθήσουν οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν και τους δύο βασικούς δείκτες του Χ.Α. στο χαμηλό ημέρας, όπως και 12 από τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (!!!)

Και αυτό για μία Αγορά που ερχόταν από οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και σήμερα συμπλήρωσε την ένατη, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ 70 μηνών!

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγαλύτερη "νηοπομπή" πτωτικών συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει σημειώσει στην περίοδο 9/6/2008 έως και 24/6/2008, όταν και συμπλήρωσε μία "ντουζίνα" αρνητικών συνεδριάσεων.

Πηγαίνοντας στα στατιστικά στοιχεία, που αρχίζουν και έχουν ιδιαίτερη σημασία, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1186,99 μονάδες (-1,72%) και ο FTSE25 στις 383,73 μονάδες με απώλειες 1,36%.

Το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 31/1/2014 (1176,92 μονάδες).

Οι αθροιστικές απώλειες των εννέα αρνητικών συνεδριάσεων, φθάνουν στο 12,27% για τον Γενικό Δείκτη και στο 12,22% για τον FTSE25.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης έχει περιορίσει τα κέρδη του στο 2,09%, ενώ Τραπεζικός δείκτης και FTSE25, έχουν γυρίσει σε απώλειες 0,48% και 0,52%, αντίστοιχα!

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Έχοντας η Αγορά προεξοφλήσει την συντριπτική πλειονότητα των θετικών ειδήσεων και μην περιμένοντας κάτι καινούργιο από πλευράς ειδησεογραφίας, πλην ίσως περισσότερες λεπτομέρειες για τις επικείμενες ΑΜΚ σε Eurobank και Εθνική, αρχίζει να εξετάζει προσεκτικότερα τις πολιτικές εξελίξεις και δημιουργεί σενάρια για την επόμενη πολιτική ημέρας της Χώρας, σύμφωνα με την άποψη του Σέργιου Μελαχροινού.
 
Από την άλλη, οι Αγορές δείχνουν να παρακολουθούν με συγκρατημένη ανησυχία τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
 
Με αυτά τα δεδομένα, αρκετοί επενδυτές, κυρίως ξένοι, επιλέγουν να μειώσουν θέσεις πριν τις επερχόμενες αργίες του Πάσχα.
 
Την κατάσταση επιδεινώνει το συνεχιζόμενο rebalancing μεταξύ των Δεικτοβαρών μετοχών, που δείχνει να ευνοεί Τραπεζικές μετοχές και να πιέζει τα υπόλοιπα bluechips, ενώ αρνητικό ρόλο έχει αρχίσει να παίζει και η Παγκόσμια κουβέντα που έχει ξεκινήσει για το πόσο "φτηνές" είναι οι μετοχές διεθνώς.
 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά παρακολουθεί και την συγκρατημένη αλλαγή στάσης, προς το επιφυλακτικότερο, όσον αφορά τις "εισαγόμενες" εκθέσεις, ενώ από την άλλη συνεχίζεται η μείωση των αποδόσεων στα Ελληνικά ομόλογα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
 
Σύμφωνα με την εκτίμηση του αναλυτή της Solidus Sec., η περιοχή των 385 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και η περιοχή των 1200 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές στηρίξεις και αν από αυτά τα επίπεδα δεν προκύψει αξιοπρόσεκτη και προπάντων πειστική ανοδική αντίδραση, τότε οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, με τον χρονικό ορίζοντα της ταλαιπωρίας να κρατάει μέχρι τις Ευρωεκλογές.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +0,62% για τον δείκτη Nikkei (μετά από οχτώ συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις). Στον αντίποδα Hang Seng (-1,6%) και Shanghai (-1,4%).
 
Αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη, με τον Γερμανικό DAX να σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες του 1%, ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης.
 
Πιέζεται σημαντικά ο χρυσός, που "φλερτάρει" και με τιμές χαμηλότερες των 1300 δολαρίων ανά ουγκιά (!)
 
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία διαπιστώνει το Οικονομικό Ινστιτούτο ZEW. Ο ομώνυμος δείκτης μειώθηκε τον Απρίλιο στο 43,2 από 46,6 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν μικρότερη μείωση στο 45.
 
Νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την εγγύηση των καταθέσεων των Ευρωπαίων πολιτών κάτω των 100.000 ευρώ ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με το νομοσχέδιο θα διασφαλίζεται ότι οι καταθέτες θα λαμβάνουν τα χρήματά τους πίσω πολύ πιο γρήγορα σε περίπτωση αδυναμίας μιας Τράπεζας να τους αποζημιώσει η ίδια. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης, η υποχρέωση των Τραπεζών να τροφοδοτούν τα συστήματα εγγύησης με "πραγματικό χρήμα" και όχι απλώς με εγγυήσεις.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο αυξήθηκε 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στην Αμερικανική οικονομία. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε 1,5% στο 12μηνο. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 1,4% του δείκτη. Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί 1,1%.
 
Ο δείκτης μεταποίησης Empire διολίσθησε στο 1,3 τον Απρίλιο από 5,6 τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η Fed Νέας Υόρκης. Οιαναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης, θα βελτιωθεί στο 8.
 
Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, δήλωσε πως ίσως είναι απαραίτητοι επιπρόσθετοι κεφαλαιακοί κανονισμοί για τις μεγάλες Τράπεζες των ΗΠΑ και επισήμανε πως μια μελέτη από την Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία των Τραπεζών, "στηρίζει την άποψη πως μπορεί να υπάρχει περιθώριο για αυστηρότερα κριτήρια για τα κεφάλαια και την ρευστότητα των μεγάλων Τραπεζών". Σύμφωνα με το Bloomberg, η κα. Yellen σε ομιλία της στο Stone Mountain ανέφερε "πως αξιωματούχοι της Fed εξετάζουν επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να αντιμετωπίσουν κινδύνους στις διατραπεζικές Αγορές".

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 1,625 δισ μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, σύμφωνα με το Reuters. To επιτόκιο υποχώρησε στο 2,45% από 3,10%.
 
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε, αναφορικά με την ΑΜΚ της Eurobank, ότι ενέκρινε σήμερα την προσφορά που κατατέθηκε από Ομάδα Θεσμικών Επενδυτών στην οποία περιλαμβάνονται οι: Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie, και Brookfield. Οι Επενδυτές συμφώνησαν να συνάψουν με την Eurobank "Συμφωνία Θεσμικού Επενδυτή" και παράλληλα δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία εγγραφής των νέων μετοχών με συνολικό ποσό ύψους €1,332 εκ (το οποίο αντιπροσωπεύει το 47% της ΑΜΚ) στην τιμή των €0,30 ανά προσφερόμενη μετοχή. Το υπόλοιπο ποσό της ΑΜΚ, όπως ορίστηκε στις 12 Απριλίου 2014 από τη Γενική Συνέλευση της Eurobank, θα καλυφθεί με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών για θεσµικούς και άλλους ειδικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος και µε δηµόσια προσφορά στην Ελλάδα.

Στις 25 Απριλίου θα ξεκινήσει η συνδυασμένη προσφορά μετοχών σε ξένους και εγχώριους επενδυτές. Στους εγχώριους επενδυτές θα διατεθούν μετοχές έως 286 εκατ. ευρώ, το 10% της ΑΜΚ, με τη δημόσια προσφορά να σπάει σε δύο υποκατηγορίες, για θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, όπως έγινε και με την Πειραιώς. Το βιβλίο για την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό θα παραμείνει ανοικτό ως και τις 30 Απριλίου, ενώ η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διαρκέσει τρεις εργάσιμες (25 - 29 Απριλίου).
 
Επόμενη είδηση που περιμένει η Αγορά, είναι από την αναμενόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής, πράγμα που σημαίνει και ότι και νέα ρευστότητα θα κληθεί να χρηματοδοτήσει το Χ.Α. στις επικείμενες ΑΜΚ.
"Ο όμιλος προσπαθεί αυτήν την περίοδο να εκμεταλλευτεί την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση προκειμένου να πετύχει μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του δανεισμού της και την προσέλκυση στρατηγικών συμμάχων", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Attica Group, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις/διαπραγματεύσεις με έναν μεγάλο αριθμό Τραπεζών καθώς και με την Fortress Credit Corp αλλά οι συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει. Η ανακοίνωση πέρασε "ντούκου" από την Αγορά, με τον τίτλο να σημειώνει κέρδη 2,95%, έχοντας συναλλαγές μόλις 1296 τεμ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και ξεκινώντας από την τεχνική ανάλυση, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις αναλυτή προκειμένου κάποιος να αντιληφθεί ότι η Αγορά αρχίζει να έχει σημαντικό θέμα, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1180 μονάδες (για τον Γενικό Δείκτη) και στις 375 μονάδες για τον FTSE25.
 
Η εικόνα θα επιδεινωθεί περισσότερο σε περίπτωση που η πτώση επεκταθεί χαμηλότερα των 1152 (απλός εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και ακόμα χειρότερα, χαμηλότερα των 1112 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), καθώς θα απειλείται και η μεσομακροπρόθεσμη ανοδική τάση (!)

Για να υποτεθεί ότι αλλάζει κάτι επί το θετικότερον, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επιτύχει κλεισίματα υψηλότερα των 1304 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 421 μονάδων.
 
Μένοντας στον FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΕΕΕ (+0,39%), Πειραιώς (+3,47%) και ΟΠΑΠ (+0,30%).

Δεν ακούμπησαν το "κόκκινο" οι Πειραιώς και ΕΕΕ, ενώ μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν 12 Δεικτοβαρείς τίτλοι (ΑΛΦΑ, ΜΙΓ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΛΠΕ, ΙΝΛΟΤ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΣΩΛΚ, ΤΕΝΕΡΓ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τέλος των συναλλαγών, βρήκε με αγοραστές όλους τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, πλην Πειραιώς και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 6 συνεδριάσεων, απογειώθηκε στα 204,1 εκατ. από τα οποία τα 16,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΠΕΙΡ). Σε μόλις δύο μετοχές και πιο συγκεκριμένα σε Alpha Bank και Πειραιώς, το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Χαμηλότερα του 25αρη, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι Νηρέας και Dionic, ενώ επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά ο Παρνασσός.

Αξιοσημείωτη η πλαγιοανοδική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τα 0,8300 ευρώ (κλείσιμο 1/4) στην FG Europe, επιμένουν οι "διακριτικοί" αγοραστές στον Ηρακλή, ενώ προσπάθειαα ανοδικής αντίδρασης σημειώνεται στην Alco.
Από εκεί και πέρα, απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι η Αγορά δεν έχει δώσει κάποιο στοιχείο για αντιστροφή της πτωτικής τάσης, έστω και αν ένα rebound, τεχνικού χαρακτήρα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

---ΧΠΑ

Υποχώρησης συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η επικείμενη λήξη της τρέχουσας σειράς και οι μετακυλήσεις στον Μάιο διατηρούν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές, έστω και αν αυτές υποχώρησαν σε σχέση με χθες, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.230 συμβόλαια).
 
Υπενθυμίζεται ότι λόγω της αργίας της Παρασκευής, τα συμβόλαια Απριλίου λήγουν την ερχόμενη Πέμπτη 17/4.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 39.522, 20.739 για τον Απρίλιο, 18.002 για τον Μάιο, 733 για τον Ιούνιο και 48 για τον Σεπτέμβριο -τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 382,75) κινήθηκε μεταξύ 380,25 και 393,5 μονάδων, κλείνοντας με υποτίμηση 0,22%.
 
Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (360.000 Alpha Bank, 124.100 Εθνική, 15.000 ΑΔΑΚ20, 8.300 ΕΕΕ, 16.000 Eurobank, 8.300 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.195), ΔΕΗ (895),Alpha Bank (2.670), Εθνική (1.184), Πειραιώς (3.640), Μυτιληναίο (520), ΟΠΑΠ (533), MIG (776), Ελ. Πετρέλαια (664), Eurobank (672), Intralot (111), ΕΧΑΕ (863),Motor Oil (159), Jumbo (197), Eurobank Properties (177), ΓΕΚ (225).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, μικρή βελτίωση παρατηρήθηκε στην κινητικότητα της Αγοράς δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου σημειώθηκαν 1.400 δικαιώματα (698 calls και 702 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 33%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (139.522.013 τεμ.), Εθνική (1.508.066 τεμ.), Πειραιώς (46.280.857 τεμ.).
 
Ας σημειωθούν τα 105 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, τα 70, λήξεως Μαϊου, με τιμή εξάσκησης τα 10,00 ευρώ και τα άλλα 35, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ.
 
Τέλος, 20.297 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Απριλίου, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.  
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v