Το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο μεταξύ άλλων ανέφερε: "Από εκεί και πέρα, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ελάχιστα 'σταγονίδια ανοδικού καυσίμου' έχουν απομείνει στο 'ρεζερβουάρ' της Αγοράς και αν δεν προκύψει η είδηση - καταλύτης, πολύ δύσκολα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα διεκδικήσει, στο αμέσως επόμενο διάστημα, νεότερα υψηλά".
"Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, τα πλησιέστατα επίπεδα των 1305 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη και των 420 μονάδων, για τον FTSE25, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς καθοδική διάσπαση θα φέρει σημαντικές κινήσεις 'stop loss' από όσους κινούνται με μοναδικό γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις και με δεδομένο ότι αργά αλλά σταθερά η Αγορά θα εισέλθει στην εορταστική περίοδο του Πάσχα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται".
Δυστυχώς οι συγκρατημένα απαισιόδοξες προβλέψεις επαληθεύτηκαν πλήρως και ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, έστω και αν ήταν τουλάχιστον "συγκινητική" η προσπάθεια των ενεργών χαρτοφυλακίων να κλείσουν τον Δείκτη υψηλότερα των 1300 μονάδων.
Και βέβαια δεν έλειψαν οι κινήσεις "stop loss" από τα "γρήγορα" χαρτοφυλάκια, μόλις διασπάστηκαν οι 420 μονάδες για τον FTSE25 και οι 1305 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να διολισθήσει μέχρι τις 1291,16 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο "βύθισμα" του τελευταίου μήνα, περίπου, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 4/3 (1280,19 μονάδες).
Και επειδή η μετοχή της Alpha Bank "έπρεπε" σήμερα να διορθώσει, προερχόμενη από τριήμερα κέρδη 6,47%, "επιστρατεύτηκε" ο τίτλος του ΟΠΑΠ που προερχόταν από τριήμερες απώλειες 7,14%, στον απόηχο των αναδιαρθρώσεων λόγω του rebalancing στον δείκτη MSCI.
"Βοήθειες" στον ΟΠΑΠ και κατ΄ επέκταση σε Γενικό Δείκτη και FTSE25 έδωσαν οι Folli Follie Group (+2,25%) που ερχόταν από τριήμερες απώλειες 5,96%, Εθνική (+0,77%), μετά από τριήμερες απώλειες 4,16% και ΔΕΗ (+0,67%) μετά από απώλειες 2,76%, στο προηγούμενο τριήμερο.
Όμως για να εξασφαλιστεί το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων, χρειάστηκε και το κλείσιμο της ΕΕΕ (+0,28%) στο υψηλό ημέρας!
Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με μάλλον ανοδικές διαθέσεις, φθάνοντας μέχρι τις 1315,41 μονάδες (+0,50%), όμως μετά τις 12.54 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1291,16 μονάδες (-1,35%) δημιουργώντας "μίνι συναγερμό" σε όσους προσπαθούν να διατηρήσουν το θετικό κλίμα στο Χ.Α.
Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1298,46 μονάδες (-0,79%) και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 418,72 μονάδες (-0,6%).
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1300,07 (-0,67%) και ο FTSE25 στις 419,41 μονάδες (-0,43%).
Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 26 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 27/2 (1293,97 μονάδες).
Από εκεί και πέρα και παρά το γεγονός ότι η Σοφοκλέους έχει επανειλημμένως κάνει τους αναλυτές να "σκίσουν τα πτυχία τους", το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα των 1305 μονάδων και του FTSE25 χαμηλότερα των 420 μονάδων, βάζει και τους δύο βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1280 και 410 μονάδες, αντίστοιχα. Στηρίξεις που θα τις "δει" σύντομα η Αγορά, αν δεν αναστραφεί η τάση, καθώς θα επιταχυνθούν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αν γίνει ευρύτερα αντιληπτή η αδυναμία ανοδικής αντίδρασης της Αγοράς, στο άμεσο μέλλον!
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Κατά το τελευταίο 10ημερο, οι θετικές ειδήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, αν εξαιρεθεί η μη αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης S&P και Moody΄s, αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Παρ΄ όλα αυτά η τελευταία "κορυφή" των 1380 μονάδων (19/3), δεν φαίνεται να απειλείται από τον Γενικό Δείκτη, δίνοντας την αίσθηση ότι το τελευταίο ανοδικό κύμα προεξόφλησε όλες τις θετικές ειδήσεις που ακολούθησαν.
Από την άλλη, όσο πλησιάζει η περίοδος των εκλογών και με την πολιτική ένταση να αυξάνεται, σημειώνονται διακριτικές ρευστοποιήσεις θέσεων από εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια, η συνέχιση των οποίων δεν αποκλείεται να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη προς την περιοχή των 1260 μονάδων.
Για τον τελευταίο λόγο, θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας η αυξημένη ρευστότητα από πλευράς επενδυτών.
Η επόμενη εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από τα rebalancing στους δείκτες FTSE και MSCI, που θα φέρει σημαντική αύξηση του τζίρου, αλλά και μεταβλητότητα στις τιμές των μετοχών, ανάλογα με τις σταθμίσεις.
Επίσης, η Αγορά περιμένει με ενδιαφέρον την επικείμενη γενική συνέλευση της Eurobank (Σάββατο 12/4), προκειμένου να πληροφορηθεί την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, αν αυτό δεν γίνει πιο μπροστά με ανακοίνωση του ΤΧΣ.
Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust, η βραχυχρόνια διορθωτική πορεία στην οποία έχει εισέλθει ο Γενικός Δείκτης, δεν μεταβάλει το μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum της Αγοράς, κάτι που επιβεβαιώνεται από το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν το +1,92% για την Shanghai και το -1,36% του δείκτη Nikkei (Στάση αναμονής αποφάσισε να τηρήσει η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, διαψεύδοντας όσους προέβλεπαν ότι θα υπάρξει νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής).
Το απόλυτο "κόκκινο" στην Ευρώπη, με την Μαδρίτη (-1,64%) να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ επιφυλακτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street έπειτα από τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις και ενώ οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ενόψει τις περιόδου των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου η οποία θα ξεκινήσει με τα αποτελέσματα της Alcoa σήμερα το βράδυ.
Επιστροφή στο ΧΑ
Στην άντληση 1,3 δισ. ευρώ μέσω 6μηνων εντόκων γραμματίων προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ. To επιτόκιο υποχώρησε στο 3,01%, από 3,60%. Σε ξένους κατέληξε το 80% της έκδοσης των 6μηνων εντόκων ύψους 1,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή του ΟΔΔΗΧ που μίλησε με το Reuters. Σε αντίστοιχες προηγούμενες εκδόσεις το ποσοστό αυτό κυμαίνονταν στο 40%. "Το ενδιαφέρον είναι έντονο και η έκδοση εκτιμάται ότι δίνει ώθηση στην αναμενόμενη έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές", σχολιάζει το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι το επιτόκιο 3,01% είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2010.
Την Τετάρτη τοποθετεί ως ημερομηνία έκδοσης του ελληνικού ομολόγου η "WSJ" επικαλούμενη πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία.
Υπό την προϋπόθεση της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς εταιρείας θα αλλάξει ο συντελεστής στάθμισης των μετοχών της εταιρείας, σε όλους τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει, από 19% σε 33%, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Χρηματιστήριο. Αναλυτικά, η αλλαγή θα επηρεάσει τη σύνθεση των παρακάτω δεικτών: Γενικός Δείκτης Τιμών Χ.Α., Δείκτης Συνολικής Απόδοσης του Γενικού Δείκτη Τιμών Χ.Α., FTSE/Χ.Α. Large Cap, FTSE/Χ.Α. Large Cap Net Συνολικής Απόδοσης, FTSE/Χ.Α. – Χ.Α.Κ. Τραπεζικός Δείκτης, FTSE/X.A. Δείκτης Αγοράς, FTSE/X.A. Τραπεζών.Οι αλλαγές, σημειώνεται, θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της εταιρείας.
Για τους διεθνείς δείκτες FTSE που συμμετέχει η Πειραιώς οι αλλαγές θα ισχύσουν από την επόμενη της έναρξης διαπραγμάτευσης, δηλαδή με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα από τις 17 Απριλίου. Προληπτικά είναι πιθανόν να κινηθεί αυτή τη φορά και ο MSCI ανακοινώνοντας σήμερα ή αύριο στους πελάτες του την αλλαγή στάθμισης της μετοχής της Πειραιώς στον MSCI Standard. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν εκτιμήσεις για εισροές 100 εκατ. ευρώ, καθώς μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών Πειραιώς το free float της μετοχής θα φθάσει στο 35% από περίπου 20% σήμερα. Η αλλαγή θα γίνει μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης τη Τετάρτη 16 του μήνα και θα έχει ισχύ από το πρωί της επομένης.
Κέρδη για την Ελλάδα αλλά απώλειες για την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων περιμένει η HSBC από την τακτική αναθεώρηση του MSCI τον προσεχή Μάιο. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι χάρη στην αύξηση του free float των Alpha Bank και Πειραιώς μετά τις επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου θα υπάρξουν εισροές 200 εκατ. δολαρίων στους δύο τίτλους. Ταυτόχρονα όμως βλέπει ως πιθανό το ενδεχόμενο να βγει κατά την τακτική αναθεώρηση της 14ης Μαίου από τον δείκτη MSCI Emerging ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων χωρίς να υπάρξει αντικατάστασή του, αλλά με αύξηση της στάθμισης των υπολοίπων ελληνικών μετοχών. Αν συμβεί αυτό, η HSBC προβλέπει πωλήσεις περίπου 3,8 εκατ. μετοχών Ελ. Πετρελαίων από επενδυτικά κεφάλαια που ακολουθούν τους δείκτες και ως εκ τούτου εκροές περίπου 37 εκατ. δολαρίων. Η εκτίμηση επηρέασε σήμερα σημαντικά την μετοχή των ΕΛΠΕ (-3%).
Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης για τη ΔΕΗ σε "neutral" από "overweight" και μείωση της τιμής-στόχου στα 13,1 ευρώ ανά μετοχή από 13,8 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε με έκθεσή της η NBG Securities, επικαλούμενη τα υψηλότερα ρίσκα εκτέλεσης.
Στα 13,4 από 13,7 ευρώ αναπροσαρμόζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ η Goldman Sachs, ενώ διατηρεί σύσταση "neutral" μετά τα αποτελέσματα 2013 της Επιχείρησης και τη νέα τιμολόγηση.
Με σύσταση "long" για την Τράπεζα Πειραιώς και "buy" για το ομόλογο της Τράπεζας που ωριμάζει το 2017 ξεκινά εκ νέου κάλυψη των Ελληνικών Τραπεζών η Royal Bank of Scotland. Όσον αφορά στις Τράπεζες, η RBS υπογραμμίζει ότι είναι πλέον λιγότερες αλλά ισχυρότερες. Μετά και την ανακεφαλαιοποίηση και τις ΑΜΚ, εκτιμά ότι οι Alpha και Πειραιώς μπορούν να αντέξουν μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10%.
Παράλληλα, αναφέρεται στα πολιτικά ρίσκα, σημειώνοντας ότι υπάρχει κλίμα πόλωσης, με άνοδο των άκρων τόσο προς τα αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) όσο και προς τα δεξιά (Χρυσή Αυγή). Σε γενικές γραμμές, ο οίκος εκτιμά ότι τα θετικά της πιθανής εξόδου στις Αγορές, της ενδεχόμενης μείωσης χρέους και της βελτίωσης της οικονομίας υπερβαίνουν τα αρνητικά στην περίπτωση της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι ο οίκος συνεχίζει να είναι "long" για ΟΤΕ, Frigoglass, Coca Cola Hellenic καθώς και για τους τίτλους των ΦΑΓΕ και Γιούλα Υαλουργία.
Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο για μια επιστροφή κεφαλαίου η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε αναλυτές, όπως αναφέρει η ΒΕΤΑ Sec. Ωστόσο η επιστροφή κεφαλαίου, εφόσον γίνει, είναι πιθανότερο να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του business plan. Το νέο business plan αναμένεται το Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει την επέκταση σε νέες (παρεμφερείς) δραστηριότητες.
Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης εξαρτάται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων της "ΕΥΔΑΠ Pagion" 100% θυγατρική εταιρεία που κατέχει την υποδομή του δικτύου της ΕΥΔΑΠ. Η διοίκηση ανέφερε ότι η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη από ότι η ΔΕΗ και μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο για να επιλυθούν.
Σε ότι αφορά την επέκταση της παραχώρησης μετά το 2019 η διοίκηση ανέφερε ότι θα προτείνει στο Κράτος μία σειρά αναγκαίων έργων που εκτελούνται από την ΕΥΔΑΠ για τη βελτίωση και τη συντήρηση του δικτύου για την περίοδο 2020-2040.
Σύμφωνα τον Μάνο Χατζηδάκη, υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Beta, η πλούσια σε ταμειακή θέση της ΕΥΔΑΠ (€ 330 εκατ.) πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, καθώς η εταιρεία μπορεί να παρατείνει τη σύμβαση παραχώρησης, καταβάλλοντας ένα πάγιο τέλος συν τις επενδύσεις για την εξυπηρέτηση του δικτύου της.
Οι Μέτοχοι της ΕΥΔΑΠ καλούνται σε Τακτική Γενική Συνέλευση την 30η Απριλίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.00 π.μ., στο Ξενοδοχείο "N.J.V. Athens Plaza" για να αποφασίσουν μεταξύ άλλων για έγκριση διανομής μερίσματος κερδών χρήσης 2013 και διανομής αφορολόγητου αποθεματικού, σύμφωνα με το άρθρο 72 του Νόμου 4172/2013.
Οι ΕΛΒΑΛ και ΕΤΕΜ γνωστοποίησαν ότι τα Διοικητικά Συμβούλιά τους αποφάσισαν, στις 7/4/2014, την απορρόφηση της ΕΤΕΜ A.E. από την ΕΛΒΑΛ Α.Ε. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ο ισολογισμός μετασχηματισμού θα έχει ημερομηνία 30/4/2014.
Ο τίτλος της ΕΛΒΑΛ υποχώρησε κατά 1,94% διακινώντας 26297 τεμ. και αυτός της ΕΤΕΜ υποχώρησε κατά 4,67% με συναλλαγές 300 τεμ. (!)
Απόλυτα συγκρατημένη δηλώνει η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους έχουν πιάσει και τις πλέον αισιόδοξες τιμές - στόχους, ή υπολείπονται ελάχιστα από αυτές και πλέον η Αγορά αναλώνεται σε καθημερινό "rotation" των blue chips, προκειμένου ή όποια διολίσθηση να μην φέρει επιθετικότερες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Από την άλλη και μέχρι την λήξη των πολιτικών αναμετρήσεων, η μεταβλητότητα - πλάγια κίνηση, δείχνει σαν επικρατέστερο σενάριο με το "political risk" να παραμένει αυξημένο.
Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό, κατά την σημερινή συνεδρίαση, προκάλεσε η "μεγαλύτερη εικόνα" της Αγοράς, με την τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να πλησιάζει το 1 προς 2, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσε και το 1 προς 3 (!)
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν μόνο οι ΟΠΑΠ και Folli Follie Group, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" οι Alpha Bank, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισες ο τίτλος της ΕΕΕ και στο χαμηλό ημέρας η μετοχή του Μυτιληναίου.
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, προσγειώθηκε στα 135,2 εκατ. από τα οποία τα 11,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑΤΠ, ΜΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ).
Μόλις τέσσερις τίτλοι (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) "απασχόλησαν" το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Ελάχιστα τα άξια αναφοράς, χαμηλότερα του 25αρη, όπου οι αγοραστές, αργά αλλά σταθερά, αποσύρονται σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Ξεχώρισαν η έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την PC Systems (με ελάχιστες συναλλαγές), η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Καθημερινή (μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές), τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Χαλκόρ, ενώ επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Ιντρακάτ, που σήμερα αύξησε συναλλαγές και πιέσεις.
--ΧΠΑ
Σχετικά βελτιωμένη, από πλευράς συναλλαγών, η σημερινή συνεδρίαση, τουλάχιστον όσον αφορά το συμβόλαιο του δείκτη, ενώ σταθερές έμειναν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.683 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.949, 6.324 για τον Απρίλιο, 601 για τον Μάιο, 24 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 420,5) κινήθηκε μεταξύ 416,5 και 424,75 μονάδων, κλείνοντας με μικρό premium 0,25%.
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (858), ΔΕΗ (1.099), Alpha Bank (3.487), Εθνική (489), Πειραιώς (2.379), Μυτιληναίο (248), ΟΠΑΠ (400), MIG (1.389), Ελ. Πετρέλαια (1.153), Intralot (111), Jumbo (170), Τιτάνα (152), ΕΧΑΕ (109), ΓΕΚ (170).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διατηρήθηκε στο 34% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 518 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (153 δικαιώματα αγοράς και 365 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (86.675.301 τεμ.), Εθνική (3.702.066 τεμ.), Πειραιώς (45.767.566 τεμ.).