Του... MSCI Standard στη συνεδρίαση της Παρασκευής, τελευταίας μίας πολυτάραχης, από πολλές απόψεις, εβδομάδας.
Το «κλείσιμο» της 4/4 δημιουργεί αμφίσημη εικόνα για τη συνέχεια, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.314,74, τον FT 25 στις 423,68 μονάδες ενώ ο τραπεζικός διαμορφώθηκε οριακά χαμηλότερα των 200 μονάδων, ο δε FT Mid στην περιοχή των 1.272 μονάδων.
Κύρια χαρακτηριστικά της εβδομάδας η αυξημένη μεταβλητότητα (ειδικότερα μετά την υπόθεση Μπαλτάκου) ο υψηλός τζίρος σε μία ομάδα 4-6 μετοχών (ξεχώρισε η Alpha Bank), η επιφυλακτικότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και η ενεργός στήριξη κυρίως αμερικανικών κεφαλαίων.
Η έξοδος στις αγορές και η Moody’s
Σημείο αναφοράς για τη συνέχεια η επικείμενη έξοδος της χώρας στις αγορές, που επιχειρείται υπό την σκιά των πολιτικών εξελίξεων, και που εάν ευοδωθεί (όπως όλα δείχνουν μέχρι σήμερα) θα αποτελέσει ένα ισχυρό επικοινωνιακό «χαρτί» για την κυβέρνηση αλλά και ουσιαστικής σημασίας εξέλιξη για την οικονομία.
Για το υπουργείο Οικονομικών ο σχεδιασμός για την έκδοση του ομολόγου κινείται ανεξάρτητα από την έκθεση της Moody’s που αναμένονταν την Παρασκευή, αλλά τελικά μετατέθηκε για την 1η Αυγούστου. Η αγορά που περίμενε αναβάθμιση, δεδομένου ότι ο οίκος εξακολουθεί να κρατά την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από τις S&P και Fitch αιφνιδιάστηκε από τη μη δημοσίευση της έκθεσης.
Η αντίδραση ωστόσο ήταν ψύχραιμη κάτι που αποτυπώθηκε στην αγορά μετοχών που έκλεισε με μικρή πτώση αλλά και την πορεία των ελληνικών ομολόγων που παρέμεναν σε επαφή με το όριο του 6% (6,17%).
Χρηματιστηριακοί κύκλοι σχολιάζοντας τα της Moody’s σημείωναν πως rebalancing και η συμφωνία της ΔΕΗ για το κοινοπρακτικό δάνειο εξισορρόπησαν την κατάσταση. Πόσο μάλλον που μετά το κλείσιμο της αγοράς επιβεβαιώθηκε η φήμη που κυκλοφορούσε νωρίτερα και ο οίκος S&P προχώρησε σε σημαντική αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της επιχείρησης κατά τρεις βαθμίδες.
Οσον αφορά στην πολυαναμενόμενη έξοδο στις αγορές η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να κινείται βάση του προγραμματισμού με πηγές στην Αθήνα να υποστηρίζουν ότι η επόμενη εβδομάδα (και ίσως πριν την επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Αθήνα) θα είναι αυτή που θα γίνει η κίνηση. Η έκδοση «υποστηρίζεται» και από την ευνοϊκή συγκυρία που έχει διαμορφωθεί στις αγορές κρατικών τίτλων στις άλλες χώρες του Νότου, με τις οποίες συγκρίνεται η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα: σε επίπεδο 5ετούς ομολόγου, το επιτόκιο στη διατραπεζική είναι στο 1,82% για την Ιταλία, στο 1,77% για την Ισπανία και στο 2,78% για την Πορτογαλία. Το ιρλανδικό 5ετές βρίσκεται στο 1,58%.
Οσον αφορά στο ύψος του επιτοκίου οι εκτιμήσεις ξένων αναλυτών το θέλουν από 4,5% έως 5,5%, ενώ στην εγχώριο αγορά επιχειρηματικοί κύκλοι σημειώνουν πως σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ ελκυστικό. Το επιτόκιο για το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί σημείο αναφοράς για τις επιχειρήσεις και μέτρο διαμόρφωσης του κόστους χρήματος με το οποίο θα πετύχουν να χρηματοδοτηθούν στη συνέχεια. Και σε αυτή την περίπτωση (ακόμη και στο ύψος του 5,5%) θα είναι από 300 έως 500 μονάδες χαμηλότερο από το επιτόκιο των ομολογιακών, που συνήψαν προ μηνών αρκετές επιχειρήσεις (Intralot, Frigoglass κ.ά).
Η προοπτική της χρηματοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων με σημαντικά χαμηλότερο κόστος είναι κάτι που συνεκτιμάται από ισχυρά ξένα κεφάλαια (κυρίως αμερικανικά) τα οποία «χτίζουν» θέσεις σε ελληνικές εταιρείες.
Ενδεικτική θεωρείται η περίπτωση της ΔΕΗ που συνήψε σύμβαση για 2,227 δισ. ευρώ (5ετούς διάρκειας με επιτόκιο 6,5%) για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων. Η περίπτωση της ΔΕΗ είναι ενδεικτική και λόγω της αναβάθμισης της αξιολόγησης της από την S&P (κατά τρεις βαθμίδες σε Β) με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να σημειώνουν, πως έγινε ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την Ελλάδα.
Ο ρόλος του rebalancing
Το σίγουρο είναι ότι τη Δευτέρα η αγορά θα μετρήσει και τις συνέπειες του rebalancing που προκάλεσε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, ενώ παράλληλα θα «προετοιμαστεί» για τις επόμενες αλλαγές που θα προκληθούν από την εισαγωγή στο ΧΑ των μετοχών από την αντίστοιχη ΑΜΚ της τραπέζης Πειραιώς (με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα οι νέες μετοχές εισάγονται για διαπραγμάτευση στις 16/4).
Η αναδιάταξη θέσεων εξαιτίας της αλλαγής στις σταθμίσεις του MSCI Standard Index προκάλεσε ανακατατάξεις σε όλες τις εμπλεκόμενες εταιρείες και κυρίως στην Alpha Bank, η οποία παράλληλα αποφασίστηκε να αυξηθεί η στάθμιση στον δείκτη FT25.
Όπως ήταν φυσικό υπήρξαν μετακινήσεις θέσεων οι οποίες οδήγησαν σε διαφορετική πορεία τις εμπλεκόμενες μετοχές. To διήμερο 3-4/4 οπότε ο FT 25 υποχώρησε κατά 2,85% οι μετοχές κινήθηκαν ως εξής:
Alpha Bank: Στο 13,9% από 6,9% προηγουμένως η στάθμιση στον MSCI Standard. Ο τίτλος είχε κέρδη 3,6% το διήμερο με το μέσο όγκο να εκτοξεύεται στα 180 εκατ. τεμάχια.
Πειραιώς: Στάθμιση στο 11,7% από 12,6%, μέχρι την εισαγωγή των νέων μετοχών. Πτώση 6,03% στο διήμερο.
Εθνική: Στο 8,6% από 9,4% με τη μετοχή να υποχωρεί 2,2% και να κλείνει την Παρασκευή στα 4 ευρώ.
ΟΤΕ: Στο 18,5% από 20% η στάθμιση. Εχασε 4,61% το τίτλος στο διήμερο Πέμπτης- Παρασκευής.
ΟΠΑΠ: Στο 15,9% από 17,2% περιορίστηκε η στάθμιση και αυτό μεταφράστηκε με υποχώρηση 5,21% και κλείσιμο στα 11,28 ευρώ.
ΔΕΗ: Στάθμιση στο 8,4% από 9,1%. Οριακές απώλειες για την «αναβαθμισμένη» επιχείρηση (0,81% στο διήμερο).
Jumbo: (7,4% από 7,9% η στάθμιση στον MSCI). H άνοδος κατά 20,8% την Παρασκευή εκμηδένισε ουσιαστικά τις απώλειες.
ΕΛΠΕ: (3,3% από 3,6%), πτώση 3,13% για τον τίτλο το τελευταίο διήμερο.
Folli Follie Group (5,4% από 5,8%) και υποχώρηση κατά 3,62%.
Τιτάν: (6,9% από 7,4%). Οι ισχυρές πιέσεις την Πέμπτη οδήγησαν σε διήμερη πτώση 6,19%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων brokers η αύξηση της στάθμισης του τίτλου της Alpha στον MSCI Standard θα φέρει καθαρές εισροές κεφαλαίων 130 εκατ. δολαρίων καθώς αυξάνεται και το βάρος της χώρας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καθαρές εισροές θα είναι υψηλότερες από αυτές της Alpha.
Ολα αυτά διαδραματίζονται υπό την σκιά των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων με τη μεν κυβέρνηση να επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση αλλά με ορισμένα ξένα ΜΜΕ να εμφανίζονται επιφυλακτικά για την τροπή, που ενδεχομένως να λάβει η υπόθεση, ενώ και για το ΧΑ ήταν μία ισχυρή αφορμή για να διορθώσει στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.
Ενδεικτικά ο Γενικός Δείκτης από τις 1.353 μονάδες (Τετάρτη 2/4) υποχώρησε την Παρασκευή μέχρι τα χαμηλά των 1.304 μονάδων, ο δε FT25 από τις 433,22 μέχρι τις 420,51 μονάδες. Σημειωτέον, πως καθημερινά εδώ και πολλές συνεδριάσεις το Euro2day.gr εφιστά την προσοχή των βραχυπρόθεσμων παικτών στην σημασία της περιοχής των 420/419 μονάδων. Κατά γενική εκτίμηση η εξέλιξη των πραγμάτων θα επηρεάσει ανάλογα και την χρηματιστηριακή αγορά, που μετρά ήδη δυο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες το... συμμαζεμένο «κλείσιμο» της Παρασκευής (-0,64% για τον ΓΔ) και η ανεπαίσθητη αύξηση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού αποτυπώνει την επιφυλακτική μεν αλλά ψύχραιμη δε στάση των «ισχυρών χεριών» (στη μη ανακοίνωση της Moody’s, στην πολιτική ένταση κ.λ.π) που μέχρι νεωτέρας φαίνονται διατεθειμένα να συνεχίσουν το ποντάρισμα τους στην ελληνική αγορά.
Τα στατιστικά της εβδομάδας
Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.314,74 μονάδες με πτώση 0,99%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε κατά 1,16% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε υψηλότερα 4,34%.
Εβδομαδιαία άνοδο μεταξύ άλλων σημείωσαν οι κλάδοι: Χημικά (5,78%) Ασφάλειες (4,64%) και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (2,85%).
Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Εμπόριο (-5,33%), Ταξίδια0 Αναψυχή (-4,25%) και Κατασκευές- Υλικά (-3,69%).
Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Λανακάμ (68,82%), PC Systems (67,39%), Πήγασος Εκδοτική (60,49%), ΝΕΛ (45,45%), Τηλέτυπος (34,10%), Άλφα Γκρίσιν (29,63%), Χαιδεμένος (29,10%), Κυριακούλης (28,23%), Φιερατέξ (25%) και Εριουργία Τρία Άλφα (19,71%).
Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Yalco (-35,68%), Αθηνα (-33,10%), Καθημερινή (-31,27%), Νάκας (-24,79%), Medicon (-18,05%), Sato (-16,47%), Ιντεργουντ – Ξυλεμπορία (-16,13%) Γιουρομπρόκερς (-15,38%), Γενική Τράπεζα (-14,70%) και Ακρίτας (-14,39%).