Βαριά, μεταλλική η σκιά των εξελίξεων, λόγω της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στη σημερινή συνεδρίαση. Ο... joker που εμφανίστηκε στο παιχνίδι (όχι ξαφνικά όμως, τα μηνύματα πολλά και συνεχή τους τελευταίους μήνες προς τους κυβερνώντες) ανακατεύει την κατάσταση και, εάν δεν προληφθεί, κινδυνεύει να προκαλέσει ντόμινο.
Ωστόσο, η χθεσινή αντίδραση -από το μέσον και μετά της συνεδρίασης- ήταν σχετικά ψύχραιμη. Ο Γενικός Δείκτης δεν έχασε την επαφή με το 1.000ρικο (όπως αναφέρει ο Θανάσης Σταυρόπουλος), καθώς διαμορφώθηκε στις 993 μονάδες, ενώ ο FTSE Large Cap έφτασε τις 341.
Στις 1.039 μονάδες ο FT Mid, με τις πιέσεις στις δύο μετοχές του ομίλου (Ελληνικά Καλώδια, ΣΙΔΕΝΟΡ) να εξισορροπούνται από τον Φουρλή (κατά 2,19% υψηλότερα στα 2,80 ευρώ με 434.135 κομμάτια), τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (κατά 0,93% στα 2,18 ευρώ με συναλλαγές 230.686 μετοχών) και την Intracom (αντίδραση 7,40% στo 0,479 ευρώ με 517.807 τεμάχια).
Πρακτικά οι ισορροπίες για τους βασικούς δείκτες και τις μετοχές μπορεί να επηρεάστηκαν, αλλά αποκαταστάθηκαν σταδιακά με θετικό τελικό αποτέλεσμα.
Όμως, η περίπτωση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι η κορυφή του παγόβουνου, όπως σημειώνεται στο σχετικό θέμα των Μιχάλη Καϊταντζίδη - Στέφανου Κοτζαμάνη, και αυτό από μόνο του μπορεί να μεγεθύνει τη ζημιά. Πόσο μάλλον που οι εξελίξεις αυτές διαδραματίζονται με την επίσκεψη της τρόικας, την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και την αβεβαιότητα για το τι θα ξημερώσει για την Ελλάδα μετά την εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία.
Είναι ξεκάθαρο πως το Μαξίμου, το οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένοι υπουργοί, υφυπουργοί θα πρέπει να αισθάνονται ακόμη πιο άβολα από εχθές. Τουλάχιστον έτσι νομίζουμε, θα πρέπει να έχουν συναίσθηση της κατάστασης.
Η παρουσία της τρόικας, της... αντίστοιχης DGCom και του σκληρού Gert Jan Koopman (επικεφαλής του κλιμακίου ελέγχου) επιβαρύνει το ούτως ή άλλως βεβαρημένο κλίμα και αυτό μένει να δούμε πώς θα αποτυπωθεί χρηματιστηριακά.
Για τον 25άρη η στήριξη των 325 ή των 335 μονάδων κατ' άλλους λειτούργησε εχθές, θα φανεί σήμερα-αύριο εάν μπορεί να αντέξει μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής (μην ξεχνάμε το triple witching), αν και το ειδικό βάρος της μετοχής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ εύκολα αντισταθμίζεται από αρκετούς ομοιοβαρείς τίτλους.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως, εάν η εύλογη αβεβαιότητα που προκαλούν οι εξελίξεις δεν διαχυθεί και σε άλλες μετοχές/εισηγμένες, ο FTSE Large Cap μπορεί ακόμη και να συνεχίσει ανοδικά. Στόχος σε αυτήν την περίπτωση παραμένουν οι 350 μονάδες.
Η μετοχή του ΟΤΕ στα 7,68 ευρώ με ορίζοντα προς τα 7,80 μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο. Όπως και η μετοχή της CCHBC που ξανά μαζεύεται από τα 23,10-23,20 ευρώ. Άλλωστε η μετοχή της 3Ε έγραψε ακόμη ένα«τοπικό υψηλό στα 23,75 ευρώ. Στα 16 ευρώ η μετοχή του Τιτάνα (αλήθεια, στην κυβέρνηση θυμούνται την παρ' ολίγον εμπλοκή και με τον Τιτάνα που πήγε να δημιουργηθεί στις αρχές του 2013;).
Για αρκετούς παίκτες εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεωρείται η συμπεριφορά των δύο μετοχών Μυτιληναίου, σηματωρών πλέον του κλάδου. (Ο επιχειρηματίας έχει γίνει πλειστάκις ξεκάθαρος, πιο ξεκάθαρος δεν γίνεται. Άραγε ανθρώπους όπως ο Μυτιληναίος τους ακούνε εκεί στο Μαξίμου, στην πλατεία Συντάγματος;)
Υπό προϋποθέσεις, θα θέλαμε να μετρήσουμε τη συμπεριφορά ακόμη δύο μετοχών, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και της Folli Follie Group.
Σε αυτήν τη φάση της αγοράς είναι προφανές πως το Χ.Α. επηρεάζεται περισσότερο από τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο και δευτερευόντως από τις διεθνείς, αλλά ο γερμανικός παράγοντας παραμένει πρωτεύων.
Στις ευρωπαϊκές αγορές η... σιγή ασυρμάτου που εδώ και καιρό έχει επιβληθεί άνωθεν (Βερολίνο) για τη μη διατάραξη του κλίματος στην ισχυρότερη χώρα της Ε.Ε. τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή της 22ας/9 αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά. Σε νέα υψηλά -ενδοσυνεδριακά- ο DAX, με αρχή λίγο νωρίτερα από τις 8.613 μονάδες.