Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιλιγγιώδη κέρδη έως 294% στις τράπεζες!

Νέα άνοδος στην αγορά με πρωταγωνιστές και πάλι τις τράπεζες, που γράφουν αθροιστικά κέρδη άνω του 200% από τα χαμηλά. Διαφοροποίηση από την Alpha. Ρεκόρ συναλλαγών σε Πειραιώς, ΕΤΕ. Γύρισαν σε discount τα παράγωγα.

Για πολλοστή φορά η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, φάνηκε απόλυτα συνεπής ως προς την ασυνέπειά της και αφού μόλις χθες εμπλούτισε εντυπωσιακά την γκάμα των ημερήσιων πρωταγωνιστών, δημιουργώντας ψευδαισθήσεις για πιθανή αλλαγή από την μονόπαντη Τραπεζική άνοδο, σήμερα στο ταμπλώ του 25αρη οι "πράσινοι" τίτλοι μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού μέχρι τα τελευταία λεπτά και οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο διατήρησαν την πρωτοκαθεδρία στο σύνολο του ταμπλώ από αρχής μέχρι τέλους.

Ο Γενικός Δείκτης άλλαξε 18 φορές πρόσημο, από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους Ελλάκτωρας, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Σωλ. Κορίνθου και Folli Follie Group δεν "είδαν" θετικό πρόσημο σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης και για να κατοχυρωθεί το τελικό θετικό κλείσιμο, μετά τις 15.54 "επιστρατεύθηκε" ο τίτλος της Coca-Cola HBC AG και μετά τις 16.29 ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Μάλιστα δεν έλειψαν και τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών, που είχαν σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει μία ανάσα από το υψηλό ημέρας, καθώς στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Eurobank Properties.

Από την άλλη, ο συγκεντρωτισμός του τζίρου καλά κρατεί, καθώς και σήμερα από τα συνολικά 148 εκατ. το 80% αφορούσε συναλλαγές μόλις επτά τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς, Εθνικής, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank και Eurobank. Μάλιστα, μόνες τους οι Πειραιώς και Εθνική διακίνησαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί το νέο ιστορικό ρεκόρ όγκου συναλλαγών για την μετοχή της Πειραιώς, με την μετοχή να απειλεί υψηλά 7μηνου, ο μεγαλύτερος όγκος των τελευταίων 20 συνεδριάσεων για την μετοχή της Eurobank (ο αμέσως μεγαλύτερος στις 12/4 με 7507511 τεμ.), ο μεγαλύτερος όγκος του τελευταίου 12μηνου για τον τίτλο της Εθνικής (με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 31/5/2012, με 59069980 τεμ., αναδιάρθρωση δεικτών MSCI) που απειλεί υψηλά 6 μηνών και ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών του τελευταίου 4μηνου για τον τίτλο της Τρ. Αττικής (ο αμέσως μεγαλύτερος στις 11/1/2013 με 2127937 τεμ.) που συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 204,27%.

Επίσης ο τίτλος της Alpha Bank από το χαμηλότερο προσαρμοσμένο κλείσιμο έτους των 0,2033 ευρώ (5/4) σημειώνει κέρδη 202,51%, της Εθνικής από τα 0,466 ευρώ (κλείσιμο 8/4) κέρδη 221,89%, της Eurobank από το χαμηλό των 0,15 ευρώ (κλείσιμο 5/4) απόδοση +294% και της Πειραιώς από το χαμηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους των 0,16 ευρώ (5/4) κέρδη 259,38%.

Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική αύξηση των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων, όπου μετά από πάρα πολύ καιρό οι εκεί εμπλεκόμενοι δεν ακολούθησαν την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην spot Αγορά και όχι μόνο μηδένισαν το σημαντικό premium, αλλά έκλεισαν το συμβόλαιο του Ιουνίου και με αξιοπρόσεκτο discount (!)

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί οι προσδοκίες και οι θετικές εκθέσεις από ξένους οίκους να έχουν βελτιώσει κατά πολύ κλίμα και συναλλαγές, αλλά δε θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι οι παραπάνω θετικές εξελίξεις δεν έχουν μέχρι στιγμής ορατό αντίκρισμα στα στοιχεία για την πραγματική οικονομία και στην ανεργία που εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Αρκετοί επενδυτές, αλλά και χρηματιστές, δυσκολεύονται να κατανοήσουν το Τραπεζικό ράλι της ανόδου σε όλη τη διάστασή του. Είναι προφανές ότι στο ''παιχνίδι'' έχουν προσχωρήσει κερδοσκοπικά funds που ''μυρίστηκαν'' κέρδη, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Από την μία, ασφαλώς και έχει βελτιωθεί το κλίμα, κάτι που επιβεβαιώνεται από την αύξηση του τζίρου και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Επίσης λόγω των Τραπεζικών ΑΜΚ, υπάρχει ενδιαφέρον και από εγχώρια χαρτοφυλάκια που θέλουν να καλύψουν τις θέσεις τους.

Από την άλλη, η ανοδική κίνηση των Τραπεζικών μετοχών, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον υπερβολική και εσωκλείει κινδύνους για όσους δεν θα κινηθούν γρήγορα στην πρώτη αλλαγή κλίματος.

Με την εισαγωγή των Τραπεζικών δικαιωμάτων και όσο πλησιάζει η ώρα της ολοκλήρωσης των Τραπεζικών ΑΜΚ, η Αγορά θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσει περίπου 2,5 δισ και αυτό πιθανότατα θα φέρει πιέσεις στις τιμές των μετοχών.

Από εκεί και πέρα και αν υπάρξει επιτυχής κατάληξη των Τραπεζικών κεφαλαιακών ενισχύσεων, σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Versal ΑΕΠΕΥ, αναμένεται ένα θερμό, χρηματιστηριακά, Καλοκαίρι (!)


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα και σημαντική επιφυλακτικότητα, μετά τα πολυετή ή ιστορικά υψηλά, σε όλες σχεδόν τις μεγάλες διεθνείς Αγορές.

Ξεκινώντας από την Ασία, την ελεγχόμενη υποχώρηση των Ιαπωνικών δεικτών δεν κατάφεραν να ανακόψουν τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το ΑΕΠ της Χώρας. Όπως ανακοινώθηκε, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,5% σε ετήσια βάση. Η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αντιστοιχεί στο 60% του ΑΕΠ, συνεισέφερε με ποσοστό 2,3% στην άνοδο. Το ονομαστικό ΑΕΠ, το οποίο είναι μη προσαρμοσμένο για αλλαγές των τιμών, σημείωσε άνοδο 1,5%, την μεγαλύτερη σε ένα χρόνο.

Η Fitch Ratings επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "Α+" για την Ιαπωνία διατηρώντας παράλληλα αρνητικό Outlook. Η επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας "εν μέρει αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας και της Κυβέρνησης της Χώρας να τερματίσουν την 20ετή οικονομική στασιμότητα και τον αποπληθωρισμό. Εάν η προσπάθεια στεφθεί με επιτυχία και συνοδευτεί από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η δυναμική ανάπτυξης μαζί με ένα αξιόπιστο πλάνο μείωσης του ελλείμματος, τότε μπορεί να διορθωθεί η αρνητική δυναμική του Δημοσίου χρέους της Χώρας" αναφέρει ο οίκος.

Μπαράζ νέων για την Αμερικανική οικονομία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,4% τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, καθώς η κάθετη μείωση στην τιμή της βενζίνης ισοφάρισε την μικρή άνοδο στις τιμές των τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 1,1% στο 12μηνο. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 1,3%.

Ο αριθμός των νέων ανέργων αυξήθηκε στους 360.000 στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαρτίου. Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας εκτινάχθηκε κατά 32.000 την περασμένη εβδομάδα στην Αγορά εργασίας. Οι αναλυτές περίμεναν 330.000 νέους άνεργους σε σχέση με 328.000 την προηγηθείσα εβδομάδα.

Ο αριθμός των ανεγέρσεων νέων κατοικιών μειώθηκε αισθητά κατά 16,5% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση 6,4% μετά την εκτίναξη 7% του Μαρτίου. Ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών αυξήθηκε 14,3%. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 3,8% μετά την πτώση 3,4% του Μαρτίου.

Εάν η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση θα μπορούσε να παρομοιαστεί με... την ηρωίνη, τότε η δράση των Κεντρικών Τραπεζών δεν είναι τίποτα περισσότερο από... χορήγηση μεθαδόνης (!) Τα ανωτέρω διαμηνύει ο Jeffrey Rosenberg, αναλυτής της BlackRock.

Και εξηγεί: Μπορεί η μεθαδόνη να μην προκαλεί τόσο μεγάλο κακό, όσο η ηρωίνη, ωστόσο οδηγεί αναπόφευκτα σε μη υγιείς συμπεριφορές (!)

Oι Ευρωπαϊκές Αγορές μετοχών, οι οποίες σημειώνουν ράλι από την αρχή του 2013, με τον Γερμανικό δείκτη DAX να αγγίζει επίπεδα ρεκόρ, είναι δύσκολο να διατηρήσουν την ανοδική τους έκρηξη στο αμέσως επόμενο διάστημα και ενδέχεται να υπάρξει υποχώρηση μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές της UBS.

Η Τράπεζα ωστόσο επισημαίνει πως οι κυκλικοί κλάδοι θα υπεραποδόσουν των "μετοχών αξίας" το Καλοκαίρι κι έτσι η αδυναμία στις αρχές του Καλοκαιριού ίσως να αποτελέσει ευκαιρία για τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές.

Σύμφωνα με τον οίκο και σε σχέση με τις ΗΠΑ, η υποκείμενη εικόνα στην Ευρώπη παραμένει λιγότερο ισχυρή και μετά τις πρόσφατες υπερβολικές κινήσεις, δεν ευνοείται η βιώσιμη και μεγαλύτερης διάρκειας άνοδος, χωρίς ένα σημαντικό διάλειμμα.

Αναμένεται, αργότερα τον Μάιο να διαμορφωθεί η κορυφή στην Αγορά, ακολουθούμενη από μια οπισθοχώρηση τον Ιούνιο/Ιούλιο. Το εάν θα έχει διάρκεια η διόρθωση εξαρτάται αποκλειστικά από την ρητορική ή/και την δράση των Κεντρικών Τραπεζών και ιδιαίτερα της ΕΚΤ, γύρω από την τόνωση του συστήματος με ρευστότητα ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Οι αναλυτές της UBS βλέπουν τον δείκτη των blue-chip της Ευρωζώνης Euro STOXX 50 από τις περίπου 2800 μονάδες σήμερα, να κινείται μέχρι τις 2868 έως το τέλος του μήνα. Όπως προειδοποιούν πάντως, οποιαδήποτε πτώση του Euro STOXX 50 που ωθεί το δείκτη κάτω από το επίπεδο των 2754 μονάδων θα είναι αρνητική και θα υποδηλώνει ότι μια βραχυπρόθεσμη διαδικασία διαμόρφωσης της κορυφής στην Αγορά έχει ξεκινήσει.


Επιστροφή στο ΧΑ

Γυρίζοντας στα Ελληνικά δρώμενα, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο της Τηλεματικής Αστικών Συγκοινωνιών μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΑ ανάδοχος αναδείχθηκε η ένωση εταιρειών Intrasoft International - Intrakat, η οποία θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, εγκατάσταση, υποστήριξη λειτουργίας, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης επιβατών και διαχείρισης στόλου για τις Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ μέσω ΣΔΙΤ.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου 1.000 "έξυπνων" στάσεων σε όλη την περιοχή εξυπηρέτησης του ΟΑΣΑ. Οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία κέντρου ελέγχου από όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ο χρόνος πλήρους υλοποίησης του έργου που προσφέρθηκε από τον ανάδοχο είναι 18 μήνες κατά μέγιστο. Η συνολική αξία της σύμβασης στα 12 έτη ανέρχεται σε περίπου 27 εκατομμύρια με περίπου 5,5 εκατομμύρια Κοινοτική χρηματοδότηση.

Σαφώς περισσότεροι οι "κόκκινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των Motor Oil, Jumbo.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για την Alpha Bank (-3,15%). Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Ελλάκτωρα και Σωλ. Κορίνθου, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι MIG, Intralot, Frigoglass, Folli Follie Group, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Εθνική (+19,05%), Πειραιώς (+16,16%), Eurobank (+12,79) και ΕΕΕ (+4,35%).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 32 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 1102,87 (11.30) και υψηλό τις 1134,37 μονάδες (17.10) και έκλεισε στις 1134,28 με κέρδη 1,85%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 148,3 εκατ. από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΕΥΠΡΟ, ΜΙΓ, ΤΙΤΚ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ).

Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η τελική εικόνα με 81 ανοδικές μετοχές έναντι 83 πτωτικών, παρά ταύτα για 17 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 10%.

Στα επιμέρους, νέο υψηλό 64 μηνών για τα Πλ. Θράκης, επιμένει ο αγοραστής στην Αλλουμύλ, έστω και αν υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας, ενώ ακόμα πιο αισθητή έγινε η παρουσία αγοραστών στην Q&R.

Τρεις προσθήκες και τέσσερις διαγραφές είναι οι αλλαγές που αποφάσισε ο οίκος MSCI για τον Ελληνικό δείκτη Micro Cap, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δεικτών MSCI Global Micro Cap. Από τη σύνθεση του Ελληνικού δείκτη διαγράφονται οι Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΛΒΑΛ, Forthnet και Ευρωσύμβουλοι, ενώ προστίθενται οι μετοχές των Ευρωπαϊκή Πίστη, Ικτίνος και Καράτζη. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 31ης Μαΐου.

Κάνοντας μία αναφορά στους τρεις "νεοφώτιστους", δηλαδή στους Ικτίνο (+13,33%), Ευρ. Πίστη (+10,29%) και Καράτζη (+7,77%), ίσως αξίζουν υπενθύμισης τα εξής:

Στην περίπτωση του Ικτίνου, η παρελθούσα χρήση ολοκληρώθηκε με ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 26,791 εκατ. (-9,1%) και καθαρά κέρδη 1,653 εκατ. από 1,5 εκατ. το 2011. Τα ίδια κεφάλαια στα 26,4 εκατ., οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 16,3 εκατ., οι βραχυπρόθεσμες στα 10,2 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα (στις 31/12) στις 661964 ευρώ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 48,586 εκατ. Από τις σημειώσεις του ορκωτού ελεγκτή αναφέρονται και τα εξής:

Επί του παγίου της μητρικής (ακίνητο επί της οδού Λυκόβρυσης 7-Μεταμόρφωση) έχουν εγγραφεί προσημειώσεις ύψους ευρώ 6.500.000 (πρώτη υποθήκη) σε εξασφάλιση του νέου κοινού ομολογιακού δανείου ύψους ευρώ 4.999.986 που υπογράφηκε με την EUROBANK στις 22/10/2008 (το ανεξόφλητο υπόλοιπο του οποίου στις 31/12/12 ανερχόταν στο ποσό ευρώ 3.333.324 ) καθώς και προσημειώσεις ύψους ευρώ 5.000.000 (δεύτερη υποθήκη) σε εξασφάλιση του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους ευρώ 7.000.000 που υπογράφηκε με την Εμπορική Τράπεζα (το υπόλοιπο είναι στις 31/12/2012 5.125.000 ευρώ). Δεν υφίστανται προσημειώσεις επί των παγίων στοιχείων των θυγατρικών.

Στην περίπτωση της εταιρείας Καράτζη και για την παρελθούσα χρήση ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στα 65,672 εκατ (+4,8%) και τα καθαρά κέρδη στα 5 εκατ. από 5,6 εκατ. το 2011. Τα ίδια κεφάλαια στα 86 εκατ. οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 23,37 εκατ. οι βραχυπρόθεσμες στα 31,79 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 19 εκατ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 63,123 εκατ. Επί των παγίων της εταιρείας υφίστανται εμπράγματα βάρη ποσού € 1.800 χιλ. & επί των παγίων του ομίλου υφίστανται εμπράγματα βάρη ποσού χιλ. € 8.611.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου, στη βιομηχανική δραστηριότητα του ομίλου αναμένεται μικρή αύξηση του κύκλου εργασιών. Για την τιμή και το κόστος του πολυαιθυλενίου δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη, παρόλα αυτά εκτιμάται μικρή μείωση του κόστους. Στον ξενοδοχειακό τομέα αναμένεται αύξηση των πωλήσεων, καθότι η τάση των κρατήσεων και της Αγοράς συνολικά εμφανίζει θετικό πρόσημο.

Η πλήρης δραστηριοποίηση του ομίλου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ενισχύσει επιπλέον την κερδοφορία του, παρά την ετήσια επιβάρυνση που προκύπτει από την επιβολή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης. Υποβλήθηκε εντός Φεβρουάριου 2013 αίτηση για άδεια εγγυημένης ισχύος 36ΜW από υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούμενο από αιολικό πάρκο 42Μwh και υδροηλεκτρικό πάρκο 36 ΜWh. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε €130 εκατ. Τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου αναμένεται να παραμείνουν σταθερά το 2013. Τα λοιπά έξοδα θα αυξηθούν εξαιτίας της αναλογικής αύξησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
 
Το χρηματοοικονομικό κόστος, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναμένεται να παρουσιάσει μικρή αύξηση κυρίως λόγω της μη αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, αλλά και της αύξησης του ύψους των δανειακών κεφαλαίων. Πάντως δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση, διότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 επιταχύνθηκε ο ρυθμός είσπραξης απαιτήσεων από τον ΛΑΓΗΕ. Τάση που αν συνεχιστεί καθ’ όλη τη χρήση θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση του δανεισμού. Η εταιρεία και ο όμιλος αναμένεται να βελτιώσουν την κερδοφορία (ισχυρό EBITDA) για την τρέχουσα χρήση 2013.

Τέλος και όσον αφορά την Ευρ. Πίστη, τα ασφάλιστρα το 2012 έφθασαν τα 162,1 εκατ. (+11,5%) και τα καθαρά κέρδη στα 9,262 εκατ. από 2,244 εκατ. το 2011. Τα κέρδη μετά από φόρους ανά μετοχή στα 0,3308 ευρώ, που σημαίνει p/e χαμηλότερο του 5, ενώ έχει ανακοινωθεί η διανομή μικτού μερίσματος ύψους 0,10 ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια στα 50 εκατ. (+24,8%), και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 7 εκατ. Δεν υφίσταται Τραπεζικός δανεισμός. Αύξηση του Ενεργητικού κατά 8,3% στα 278,4 εκ. ευρώ, έναντι 257,0 εκ. ευρώ της χρήσης 2011. Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα τα παραπάνω αποτελέσματα σημειώθηκαν με μικρή αύξηση 5% των γενικών εξόδων. Για το 2013 στοχεύει σε αύξηση της παραγωγής κατά 4,7% και επίτευξη προ φόρων κερδών τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012.


----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέας ανόδου, με το συμβόλαιο του Ιουνίου να αγνοεί επιδεικτικά την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη και μετά από πολύ καιρό να γυρίζει σε discount 1,4%.
Αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντική μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.404 συμβόλαια).

Σε ακινησία τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10.894, τιμή εκκαθάρισης 387,25) κινήθηκαν μεταξύ 380,75 και 392 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (95.000 ΟΤΕ, 15.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (544), ΟΤΕ (1.594), MIG (3.872), Μυτιληναίο (773), ΔΕΗ (1.777), ΓΕΚ (688), Eurobank (6.354), Ελλάκτωρα (214), Intralot (1.120), ΕΧΑΕ (306), Σιδενόρ (271), Βιοχάλκο (260), ΟΛΠ (117), Eurobank Properties (102).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap σκαρφάλωσε στο 50%, με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, στα 1110 δικαιώματα (866 calls και 244 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Αντίθετα, το μόνο κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων σε: Τρ. Αττικής (15.000 τεμ.)
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (8.752.284 τεμ.), Alpha Bank (4.053.250).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v