Η Τουρκία δείχνει την προθυμία της να χρησιμοποιήσει «αντιπροσώπους» για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όμως οι θέσεις των ρωσικών και συριακών δυνάμεων θα περιορίσουν την πιθανότητα μιας βαθύτερης τουρκικής στρατιωτικής εμπλοκής.
Σε ομιλία του προς βουλευτές στις 28 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε πως η πρόσφατη επίθεση κατά στηριζόμενων από την Τουρκία ανταρτών στην Ιντλίμπ αποτελεί απόδειξη πως η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, καθώς εσκεμμένα υπονόμευσε την σαθρή ανακωχή στην οποία είχαν καταλήξει τον Μάρτιο η Άγκυρα με τη Μόσχα. Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε επίσης την παρεμβατική πολιτική της κυβέρνησής του στη Συρία, που στόχο έχει να εκκαθαρίσει τα τουρκικά σύνορα από τους μαχητές του PKK.
Στις 26 Οκτωβρίου, φερόμενη ως ρωσική αεροπορική επίθεση έβαλε στόχο στρατόπεδο στη βορειοδυτική Συρία το οποίο διαχειρίζονταν η Φαϊλάκ αλ Σαμ, μια από τις βασικές ομάδες ανταρτών που στηρίζει η Τουρκία, η οποία φέρεται επίσης να έχει στείλει δυνάμεις στο Αζερμπαϊτζάν για να συμβάλουν στη μάχη κατά των συμμαχικών με τη Ρωσία δυνάμεων της Αρμενίας, στον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η Τουρκία από καιρό έχει στο στόχαστρο Κούρδους μαχητές στη Συρία, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την εξέγερση του PKK εντός της Τουρκίας, η οποία «μετρά» δεκαετίες. Η Τουρκία επιδιώκει επίσης να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία στην Ιντλίμπ, όπου μπορεί να περιορίσει την εμπλοκή μεταξύ της Συρίας και των στηριζόμενων από την Τουρκία Κούρδων μαχητών.
Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν (AKP) ενδεχομένως να αυξάνει τις εντάσεις στη Συρία σε μια προσπάθεια να σταματήσει την περαιτέρω διάβρωση της τουρκικής επιρροής στην Ιντλίμπ, αλλά και να αποστρέψει την προσοχή στο εσωτερικό από την επιδεινούμενη οικονομία της Τουρκίας. Η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες λόγω της πτώσης του νομίσματος, που πρόσφατα άγγιξε ιστορικά χαμηλά, της επίπτωσης της πανδημίας της Covid-19, και της μείωσης των χρηματοοικονομικών αποθεματικών της. Στη Συρία, η απόσυρση της Τουρκίας από στρατιωτικές θέσεις που είχαν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν τη θέση της στην Ιντλίμπ, έχει υπονομεύσει τη σφαίρα επιρροής της στη βόρεια Συρία.
Η ασφάλεια αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πλατφόρμας του AKP και οι καταστολές του PKK είναι συνήθως δημοφιλείς στους εθνικιστές Τούρκους στη στήριξη των οποίων βασίζεται το κόμμα.
Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις της Συρίας και της Ρωσίας έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην Ιντλίμπ μετά την τελευταία εισβολή της Τουρκίας στην περιοχή, τον Οκτώβριο του 2019. Η Τουρκία πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τους «αντιπροσώπους» της στη Συρία για αντίποινα για την τελευταία επίθεση στην Ιντλίμπ, όμως οι περαιτέρω προκλήσεις από τις δυνάμεις της Συρίας και της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσουν την Τουρκία να χρησιμοποιήσει τον δικό της στρατό.
Η Τουρκία διατηρεί δίκτυο «αντιπροσώπων» και ενόπλων που μπορούν να παρενοχλήσουν τις ρωσικές και συριακές θέσεις στις πρώτες γραμμές του μετώπου, και η Άγκυρα μπορεί να είναι πρόθυμη να στηρίξει περισσότερες εκτεταμένες επιθέσεις που θα πιέσουν την ανακωχή με τη Μόσχα. Ωστόσο, η δυσαρέσκεια της Ρωσίας με την τουρκική συμπεριφορά σε άλλα θέατρα στο εξωτερικό –κυρίως στη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας –μπορεί να ενθαρρύνουν τους συμμάχους της Μόσχας στη Συρία να υπονομεύσουν από μόνοι τους την ανακωχή, με επιθέσεις που θα μπορούσαν να επαναφέρουν τις τουρκικές δυνάμεις σε μια ακόμα σημαντική αντιπαράθεση στην επαρχία.
Οι δυνάμεις της Συρίας περιορίζονταν προηγουμένως λόγω της επιθυμίας της Μόσχας να διατηρήσει την ανακωχή με την Τουρκία στη Συρία, μετά την αντιπαράθεση του Μαρτίου που οδήγησε σε μια σειρά άμεσων συγκρούσεων μεταξύ των δυο χωρών. Ωστόσο, η στήριξη που παρέχει η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν εναντίον της συμμάχου της Ρωσίας, της Αρμενίας, στον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (όπου σύμφωνα με αναφορές η Τουρκία στέλνει και Σύριους μαχητές), ασκεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους δεσμούς της Μόσχας με την Άγκυρα.