Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Kim έβαλε ξανά δύσκολα στην Ουάσινγκτον

Η κίνηση του ηγέτη της Βορείου Κορέας να ζητήσει διάλογο για αποπυρηνικοποίηση αναγκάζει τις ΗΠΑ να κινηθούν. Τα μαθήματα από τα ανοίγματα του παρελθόντος, η διεθνής σκακιέρα και το μεγάλο δίλημμα για τον Ντ. Τραμπ.

Ο Kim έβαλε ξανά δύσκολα στην Ουάσινγκτον

Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Kim Jong Un έθεσε τα τέλη Απριλίου ως την ημερομηνία για την τρίτη Κορεατική Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στην Panmunjom. Είπε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει με τις ΗΠΑ για την εξομάλυνση των σχέσεων και την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και να αναστείλει τις δοκιμές πυρηνικών και βαλιστικών πυραύλων, όσο διεξάγεται ο διάλογος. Πρόσθεσε ότι η αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου ήταν η τελευταία ευχή του πατέρα του και κάτι για το οποίο και ο ίδιος προσπάθησε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί μια στιγμή που δείχνει να είναι λίγο πριν από το ξέσπασμα πολέμου, για να προσπαθήσει να ξεφύγει από τους περιορισμούς της αμφιλεγόμενης σχέσης της με τις ΗΠΑ. Χρησιμοποίησε την πυρηνική κρίση του 1993-94 για να εξασφαλίσει ένα συμφωνημένο πλαίσιο και υπήρχαν σχέδια για μια πρώτη Κορεατική Σύνοδο πριν πεθάνει ο Kim Il Sung εκείνο το καλοκαίρι. Μετά την προσπάθεια εκτόξευσης δορυφόρου, που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, το 1998, η Βόρεια Κορέα τελικά πίεσε για μια διπλωματική διέξοδο, φιλοξενώντας τον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας Kim Dae Jung στην πρώτη Κορεατική Σύνοδο και επέκτεινε σημαντικά τις διπλωματικές σχέσεις ανά τον κόσμο.

Η πρώτη πυρηνική δοκιμή το 2006 οδήγησε σε ένα σύντομο διάλειμμα και τη δεύτερη Κορεατική Σύνοδο το 2007. Σε κάθε περίπτωση, η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε τις κρίσεις για να βρει τρόπο να επεκτείνει τα επιχειρησιακά της περιθώρια, να αμβλύνει τις κυρώσεις και να αλλάξει τη δυναμική στη χερσόνησο, ακόμα και βραχυπρόθεσμα.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι λέει η Βόρεια Κορέα και τι όχι. Η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου δεν αφορά μόνο την απομάκρυνση του πυρηνικού δυναμικού της. Αφορά επίσης τη δομή της παρουσίας των ΗΠΑ στη χερσόνησο και δυνητικά ακόμα και την πυρηνική ομπρέλα της υπερδύναμης πάνω από τη Νότια Κορέα. Ο Kim δήλωσε ότι η απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων θα εξαρτηθεί από τις εγγυήσεις ασφάλειας για την κυβέρνησή του και την απάλειψη απειλών για τον Βορρά -αλλά η Πιονγιάνγκ συχνά αναφέρεται στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Νότια Κορέα ως «απειλή» για τη χώρα του.

Η αναστολή των πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών μπορεί να μην περιλαμβάνει συστήματα μικρής εμβέλειας (Η Πιονγιάνγκ παρουσίασε κάτι που εμφανίζεται να είναι παραλλαγή του πυραυλικού συστήματος Iskander στην πιο πρόσφατη στρατιωτική της παρέλαση, αλλά δεν έχει ακόμα δοκιμάσει αυτό το σύστημα), και μπορεί να μην περιλαμβάνει εκτοξεύσεις δορυφόρων, κάτι το οποίο υποστηρίζει ότι έχει το διεθνές δικαίωμα να κάνει.

Αυτό που έκανε η Βόρεια Κορέα είναι να βάλει τις ΗΠΑ σε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να κάνουν την επόμενη κίνηση. Ο Νότος ήδη συμφώνησε για τη Σύνοδο και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι είπε στον Βορρά ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ θα διεξαχθούν. Οι ΗΠΑ ωστόσο θα πρέπει να δουν αν είναι έτοιμες να επανεκκινήσουν τον διάλογο με τη Βόρεια Κορέα.

Εως τώρα οι επίσημοι όροι ήταν ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να αφορούν την αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας και ότι η Πιονγιάνγκ πρέπει να δείξει την ειλικρίνειά της μέσω της αναστολής των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών. Η Βόρεια Κορέα προσέφερε αυτούς τους όρους. Η Ουάσιγκτον όμως περίμενε να εμπλακεί σε αυτές τις συζητήσεις μέχρις ότου η χώρα είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από τις κυρώσεις και την απομόνωση. Ο Λευκός Οίκος δεν θέλει έναν ακόμα γύρο διαλόγου που θα οδηγήσει απλά σε μια ακόμα καθυστέρηση που αφήνει το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας εν πολλοίς άθικτο και πιέζει για την όποια λύση -ή σύγκρουση- για αργότερα, αντί να λύσει τώρα το πρόβλημα.

Η Βόρεια Κορέα έθεσε το σκηνικό για την απάντηση των ΗΠΑ. Ο Νότος θα πιέσει πολύ για να συνεχιστεί ο διάλογος και να μειωθούν οι εντάσεις, ώστε η Σεούλ να εστιάσει στα εγχώρια οικονομικά προβλήματα. Κίνα και Ρωσία θα εκδηλωθούν και θα απαιτήσουν η Ουάσιγκτον να απαντήσει καταφατικά. Η τελευταία έχει κατηγορηθεί ότι επιδιώκει μια καμπάνια μέγιστης πίεσης και θα προσαρμόσει ανάλογα τους βασικούς συμμάχους της, περιλαμβανομένης της Ιαπωνίας, η οποία θα είναι προσεκτική σε κάθε ξαφνική μετατόπιση των θέσεων των ΗΠΑ.

Αν η υπερδύναμη επανεμπλακεί τώρα, θα ρισκάρει μια επανάληψη των προηγούμενων προσπαθειών. Αν δεν το πράξει, ρισκάρει την υπονόμευση των σχέσεων με τη Νότια Κορέα και στροφή της διεθνούς συνεργασίας από τη συνεχιζόμενη στρατηγική περιορισμού.

Όπως ο πατέρας και ο παππούς του, ο Kim Jong Un απέδειξε έως τώρα ότι είναι ικανός να διαβάσει τη διεθνή κατάσταση και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτές τις διαφορές, ώστε να κερδίσει χρόνο και χώρο.
Η επόμενη κίνηση θα είναι από την Ουάσινγκτον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v