Πώς χρησιμοποιούν οι Ελληνες τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών

Τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην κουλτούρα των ηλεκτρονικών πληρωμών αναλύει ο Ευ. Γκατζώνας της ΤτΕ. Τις παραδοσιακές συναλλαγές προτιμά το 53% των Ελλήνων. Αυξημένη η χρήση αλλά πενιχρά τα εισοδήματα από νέους. Ποιο είναι το κόστος της διαχείρισης μετρητών.

Πώς χρησιμοποιούν οι Ελληνες τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών

Τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων αποδεικνύουν πως όσο περιορίζονται οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, τόσο μειώνεται και η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις πρώτες ημέρες των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. «Εκτός από το γενικότερο κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, στην Ελλάδα υπάρχει και μια υπερβολική διάθεση για διαφύλαξη της ανωνυμίας του συναλλασσόμενου ή ακόμα και φοροαποφυγής», υποστήριξε στην ημερίδα «Athens Digital Payments Services» ο κ. Ευθύμιος Γκατζώνας, επικεφαλής στη Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ο κ. Γκατζώνας επισήμανε και έρευνα της Eurostat είχε δείξει πως το 53% των Ελλήνων θέλει να πραγματοποιεί τραπεζική συναλλαγή και να έχει απέναντί του έναν άνθρωπο (υπάλληλο τράπεζας κ.λπ.), με τον μέσο όρο της Ε.Ε. στο 26%. Το στέλεχος της ΤτΕ τόνισε πως παρά την κρίση η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. με βάση την αξία των χρημάτων που χάθηκαν από απάτες με πιστωτικές κάρτες ως προς τη συνολική αξία των συναλλαγών: ήταν μόλις 0,01% το 2014, ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Βρετανία καταγράφονται πολλαπλάσια ποσοστά. Επίσης, μεταξύ του 2009 και του 2014 καταγράφεται πτώση κατά 50% της αξίας των χρημάτων που χάθηκαν από απάτες με κάρτα στην Ελλάδα, όταν υπάρχουν άλλες χώρες της ευρωζώνης όπου τα χρήματα που έχασαν οι καταναλωτές από τέτοιες απάτες διπλασιάστηκαν.

Ο ίδιος επισήμανε πως το -ατομικό και κοινωνικό - κόστος συναλλαγών με μετρητά έχει υπολογιστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το συνολικό ατομικό κόστος φτάνει το 1,1% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με μελέτες, τα χρήματα που έχει σε μετρητά (στο στρώμα, στο συρτάρι, στο πορτοφόλι κ.ο.κ.) κάθε Έλληνας ανέρχονται σε 4.440 ευρώ, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι μόλις 2.080 ευρώ.

Ο κ. Γκατζώνας είπε πως οι έμποροι πρέπει να γνωρίζουν πως και η διαχείριση των μετρητών έχει κόστος, το οποίο μάλιστα έχει υπολογιστεί σε περίπου 2,3% της αξίας κάθε συναλλαγής, όταν οι χρεώσεις των τραπεζών (προς τους καταστηματάρχες) για χρήση πιστωτικών καρτών δεν ξεπερνούν το 1,5%.

Ο ρόλος των Millenians

Ο κ. Βασίλης Παναγιωτίδης, επικεφαλής του τομέα Συστημάτων Πληρωμών, Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος και Φυσικής Ασφάλειας στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), είπε πως ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην υιοθέτηση των ψηφιακών συναλλαγών είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων, οι οποίοι είναι και οι πλέον δεκτικοί στις νέες τεχνολογίες. «Όταν η ανεργία στις ηλικίες κάτω των 28 ετών ξεπερνά το 40%, τότε δεν μπορεί να είσαι πελάτης τράπεζας, αφού τα εισοδήματά σου είναι μηδενικά» τόνισε.

Αντίστοιχη ήταν και η επισήμανση του κ. Espen Tranoy, Διευθύνοντα Συμβούλου της First Data Hellas και υπεύθυνου για την Κεντρική και τη Νότια Ευρώπη. Ο ίδιος παρουσίασε στην ίδια ημερίδα και μια θετική πλευρά που συνδέεται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Millenians, της γενιάς που γεννήθηκε τα τελευταία 20-25 χρόνια και βρίσκεται τώρα στα πρώτα βήματα του εργασιακού βίου ή σπουδάζει.

Οι Millenians χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τις ψηφιακές πληρωμές, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν δύσκολους πελάτες για τις τράπεζες.

Το 71% δηλώνει πως θα προτιμούσε να πάει σε οδοντίατρο παρά να ακούσει τι έχει να του πει μια τράπεζα, το 33% πιστεύει πως δεν θα χρειαστεί καθόλου τις υπηρεσίες μιας τράπεζας την ερχόμενη πενταετία, ενώ το ίδιο ποσοστό δηλώνουν έτοιμοι να αλλάξουν τράπεζα μέσα στις επόμενες ενενήντα ημέρες (πράγματα αδιανόητα για τις προηγούμενες γενιές, όπου η σχέση με την τράπεζα κρατούσε ενίοτε μια ζωή).

Το 47% όσων ερωτήθηκαν για την έρευνα (είχε γίνει από την εταιρεία συμβούλων Accenture το 2014) που παρουσίασε ο επικεφαλής της First Data Hellas, έχουν ήδη πραγματοποιήσει μία ηλεκτρονική συναλλαγή, ενώ το 43% θεωρεί το e-banking το πρώτο ή δεύτερο σημαντικό πράγμα κατά την καθημερινή επαφή του με τράπεζες.

Το 18% των ερωτηθέντων προβλέπει πως θα χρησιμοποιεί ψηφιακά νομίσματα σε εβδομαδιαία βάση μέχρι το 2020, το 40% έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το κινητό τους τηλέφωνο για να πληρώσουν για ένα προϊόν ή μία υπηρεσία και το 79% θα χρησιμοποιούσε περισσότερο τις ηλεκτρονικές πληρωμές αν συνοδεύονταν από εκπτώσεις ή άλλες προσφορές.

 

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τις ψηφιακές πληρωμές εδώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v