Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ”φρενάρει” τη Σοφοκλέους

Τo φράγμα των 5.000 μονάδων μπορεί να περιμένει. Ο Γενικός Δείκτης κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες υποχρεώθηκε σε πλαγιοπτωτική πορεία, οι ξένοι θεσμικοί μείωσαν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές συνέχισαν, όπως πράττουν εδώ και χρόνια, τις ρευστοποιήσεις. Το πολιτικό σκηνικό δεν είναι το καλύτερο δυνατό για μαζικές τοποθετήσεις, ενώ λείπουν και τα deals.

Τι ”φρενάρει” τη Σοφοκλέους
των Γ.Α. Σαββάκη, Ι. Καπογιάννη

**Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Τo φράγμα των 5.000 μονάδων μπορεί να περιμένει. Ο Γενικός Δείκτης κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες υποχρεώθηκε σε πλαγιοπτωτική πορεία, οι ιδιαίτερα αισιόδοξοι έβαλαν νερό στο κρασί τους και το ισχυρό momentum που είχε δημιουργηθεί μετά το ξεπέρασμα της κινεζικής κρίσης άρχισε πλέον να αμφισβητείται.

Το βέβαιο είναι ότι η Σοφοκλέους... πάτησε φρένο. Οι ξένοι θεσμικοί -οι μεγαλύτεροι ”πελάτες” των ελληνικών μετοχών- μείωσαν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές συνέχισαν, όπως πράττουν εδώ και χρόνια, τις ρευστοποιήσεις.

Και το ζητούμενο τώρα είναι η ”επόμενη μέρα”, με τους περισσότερους να μη φοβούνται περαιτέρω ισχυρές αναταράξεις και με τους πλέον αισιόδοξους να θεωρούν την υποχώρηση των τιμών καλή ευκαιρία προκειμένου η αγορά να πάρει δυνάμεις και να διεκδικήσει -κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις- το ”φρούριο” των 5.000 μονάδων.

Οι αποτιμήσεις, άλλωστε, έχουν ελαφρύνει, οι δείκτες αποτίμησης των ελληνικών μετοχών είναι ελκυστικότεροι και όλα αυτά σε ένα διεθνές κλίμα που συνεχίζει να είναι θερμό (π.χ. ανοδική πορεία του Dow Jones στις ΗΠΑ).

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι ξένοι είναι ”χολωμένοι” από την υπόθεση των ομολόγων και για τον λόγο αυτό τηρούν στάση αναμονής. Αυτό, όμως, πολύ δύσκολα μπορεί να αποδειχτεί αν και σε ποιο βαθμό ισχύει.

Κάποιοι άλλοι έσπευσαν να αποδώσουν την υστέρηση του Γενικού Δείκτη στα προβλήματα της γειτονικής Τουρκίας και στο πόσο αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ελληνικό χρηματιστήριο. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, φαίνεται να μην ισχύει, καθώς η Εθνική -η πλέον εκτεθειμένη στον τουρκικό κίνδυνο ελληνική τράπεζα- δεν ήταν ο τίτλος με τις υψηλότερες απώλειες στον κλάδο.

Το βέβαιο είναι ότι η γενικότερη επιφυλακτικότητα που επικρατεί έχει διαψεύσει μέχρι στιγμής τις προσδοκίες όσων πίστευαν ότι τα πολύ καλά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου θα ήταν σε θέση να αφήσουν το στίγμα τους στο ταμπλό.

Για παράδειγμα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank (τα οποία ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών), ο τίτλος υποχώρησε, ενώ δεν είχαμε σημαντικές μεταβολές τιμών σε Τιτάνα και Marfin Popular Bank, παρά το γεγονός ότι αυτές εμφάνισαν αποτελέσματα τριμήνου σαφώς καλύτερα από τις προβλέψεις των ελληνικών και ξένων επενδυτικών οίκων.

Ομόλογα, εκλογές και άλλα τινά...

Αναμφίβολα το πολιτικό σκηνικό δεν είναι το καλύτερο δυνατό για μαζικές τοποθετήσεις. Η άρση του καθεστώτος της επιτήρησης για την ελληνική οικονομία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προεξοφληθεί, ενώ το κλίμα σκανδαλολογίας και η γενικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχουν δημιουργηθεί κάνουν αρκετούς να πιστεύουν ότι ουσιαστικά έχουμε ήδη μπει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, με την κυβέρνηση να έχει θέσει σε λειτουργία τον αυτόματο πιλότο.

Η αγορά φοβάται δηλαδή μήπως η κυβέρνηση βάλει στο συρτάρι για μετά τις εκλογές σημαντικά θέματα, τα οποία κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να προχωρήσουν μέσα στη φετινή χρονιά.

Μέρος της αγοράς, επίσης, φοβάται μήπως η περιρρέουσα κατάσταση οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις ορισμένες από τις αναθέσεις έργων του άμεσου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επιπλέον, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες πιθανόν να διέκοπτε τη ροή της ανάθεσης σημαντικών συμβάσεων σε κατασκευές και πληροφορική.

Λείπουν τα deals

Πέρα όμως από όλα αυτά, ένα άλλο αίτιο για το ”φρενάρισμα” του Γενικού Δείκτη είναι και το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν είδαμε μεγάλα deals -με εξαίρεση το μέτωπο της ενέργειας- σε εκείνους τους κλάδους που θα μπορούσαν να τονώσουν εδώ και τώρα το χρηματιστηριακό κλίμα.

Μπορεί δηλαδή κατά τους τελευταίους μήνες να υπήρξαν σημαντικά deals όπως αυτά του Μυτιληναίου με την ισπανική Endesa, του ομίλου Λαυρεντιάδη κ.ά., ωστόσο από το... μενού αυτό απουσιάζουν οι τράπεζες, που σε κάθε περίπτωση αποτελούν τη λοκομοτίβα της Σοφοκλέους.

Οι ξένοι κάνουν διάλειμμα

Η αδυναμία της αγοράς να υπερβεί τις 4.800 μονάδες εν μέρει οφείλεται και στη σχετική υποχώρηση που σημείωσαν οι ροές των κεφαλαίων από το εξωτερικό στη διάρκεια του Απριλίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε σύνολο εισροών από την αρχή του έτους της τάξεως των 3,643 δισ. ευρώ, τον Απρίλιο εισέρρευσαν κεφάλαια ύψους 156,72 εκατ. ευρώ, ενώ, στον αντίποδα, οι Έλληνες επενδυτές εμφανίστηκαν πωλητές για ακόμα μία φορά με εκροές 509 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 177 εκατ. ευρώ αφορούν σε Έλληνες ιδιώτες, 81 εκατ. ευρώ σε Αμοιβαία Κεφάλαια και 252,40 εκατ. ευρώ σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Παράλληλα, ένα ακόμα στοιχείο που μπορεί να εξηγήσει την πορεία της αγοράς είναι η μειωμένη αξία συναλλαγών τον προηγούμενο μήνα, που έφτασε τα 7,624 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 23% σε σχέση με τον Μάρτιο, όπου το αντίστοιχο μέγεθος έφτασε τα 9,901 δισ. ευρώ.

Μετοχές δύο ταχυτήτων

Παράλληλα, το στοιχείο το οποίο πρέπει να επισημανθεί, ειδικά στις μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, είναι οι σημαντικές αποκλίσεις των αποδόσεων των επιμέρους μετοχών από τις αποδόσεις των δεικτών στη διάρκεια των δύο εβδομάδων.

Με λίγα λόγια, το τι πραγματικά συμβαίνει στο ταμπλό το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν απεικονίζεται στις αποδόσεις των δεικτών της αγοράς. Στη διάρκεια των δύο εβδομάδων, αλλά και από τις αρχές του Μαΐου, οι μεταβολές για τους δείκτες είναι οριακές, όμως για συγκεκριμένες μετοχές δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το ίδιο.

Στη διάρκεια αυτού του διαστήματος ο τίτλος της ΔΕΗ έχει ανακτήσει όλες τις αρχικές του απώλειες αφού κινήθηκε με +8,08%, ενώ η απόδοσή του την τελευταία εβδομάδα ήταν 2,5%. Επίσης, άλλη μία μετοχή, εκείνη της Εμπορικής Τράπεζας, με αρνητικό record φέτος έχει κινηθεί θετικά και ενάντια στο ρεύμα των ημερών, με κέρδη 3,77% για τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Στον αντίποδα, βέβαια, οι αρνητικές εκπλήξεις είναι περισσότερες σε αριθμό.

Οι μετοχές της Alpha Bank, της Intralot, της Ελληνικής Τεχνοδομικής και της EFG Eurobank έχουν απολέσει άνω του 4,5% σε διάστημα 15 ημερών, ενώ ειδικά για την Alpha Bank οι απώλειες προσεγγίζουν το 7% και η ετήσια απόδοσή της έχει κινηθεί πλέον σε αρνητικό έδαφος. Όσον αφορά στην Intralot, η απόδοσή της τις δύο τελευταίες εβδομάδες είναι -5%, ενώ από την αρχή του έτους οι ζημίες στο ταμπλό ξεπερνούν το 14%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, από την αρχή του έτους η απόδοση του δείκτη ξεπερνάει το 15%, ενώ στις τελευταίες δύο εβδομάδες η υποχώρηση είναι οριακή. Εντούτοις, αρκετές μετοχές έχουν αποδώσει πολύ διαφορετικά. Οι μετοχές της ΣΙΔΕΝΟΡ, του Ιασώ, του Σαράντη και του Ρόκα κινούνται με υψηλά ποσοστά.

Για τους δύο πρώτους τίτλους τα κέρδη είναι 12,78% και 12,28%, ενώ για τον Σαράντη η άνοδος προσεγγίζει το 6,75%. Στον αντίποδα, πολλές μετοχές έχουν καταγράψει υψηλές απώλειες άνω του 3%. Για την ακρίβεια, 12 μετοχές κινούνται με περισσότερο από -3% στο ταμπλό τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ενώ στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι μετοχές της Τεχνικής Ολυμπιακής (παρά το τελευταίο rebound) και της Μπάμπης Βωβός με 14% και 10%, αντίστοιχα.

ΑΠΤΟΗΤΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Το παλιό χρηματιστηριακό ρητό ”Sell in May and go away” φαίνεται ότι βρίσκει αποδέκτες στη Σοφοκλέους, τουλάχιστον στις πρώτες συνεδριάσεις του Μαΐου. Σύμφωνα με την παράδοση, οι επενδυτές αγοράζουν μετοχές στη διάρκεια των χειμερινών μηνών και στη συνέχεια τις πουλάνε τους καλοκαιρινούς μήνες του έτους προκειμένου να πάνε... διακοπές!

Το στοιχείο το οποίο εν μέρει προβληματίζει δεν είναι η πτώση, αφού ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του Μαΐου κινείται οριακά θετικά (και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει μόλις 0,22%), αλλά ο κίνδυνος να χαθεί το θετικό momentum και η αισιοδοξία, μετά τη διολίσθηση των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης-βαρόμετρο των χρηματιστηριακών αγορών Dow Jones Industrial δεν φαίνεται να έχει την ίδια άποψη με το παλιό ρητό του Μαΐου.

Η μεταβολή από τις αρχές του μήνα για τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες είναι θετική. Για τον δείκτη S&P 500 η απόδοση είναι +1,56% και για τον Nasdaq Composite +1,59%. Η Σοφοκλέους παρά την οριακή της άνοδο από την 1η Μαΐου έχει δείξει σαφή υποαπόδοση τις δύο τελευταίες εβδομάδες καθώς οι απώλειές της διαμορφώνονται στο 1,03% για τον Γενικό Δείκτη και στο 1,29% για τον FTSE/ASE-20.

Η εικόνα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εξακολουθεί να εντυπωσιάζει, αφού τις δύο τελευταίες εβδομάδες που η αγορά παρουσιάζεται διστακτική ο δείκτης των midcaps έχει επιδείξει ισχυρή αντίσταση, υποχωρώντας μόλις κατά 0,60%.

Με μια προσεκτικότερη ματιά στις αποδόσεις, σε λίγο μεγαλύτερο διάστημα ανάλυσης διαπιστώνουμε ότι η Σοφοκλέους παρά την πρόσφατη αδυναμία της εξακολουθεί να κινείται πολύ κοντά στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών αποδόσεων (ίσως και λίγο ανώτερα), με 7,91% θετική απόδοση από την αρχή του έτους, έναντι 8,25% για τον δείκτη DJ Euro Stoxx.

Επίσης, συγκρινόμενη με την αγορά της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας, αλλά και με άλλες αγορές, η ετήσια απόδοσή της εξακολουθεί να υπερκαλύπτει τις όποιες απώλειες ή υστερήσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Επιπροσθέτως, άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι στις αρχές Μαρτίου ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης βρισκόταν στις 4.350 μονάδες και η υπερβάλλουσα άνοδος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ίσως έχει επιφέρει κόπωση στις μετοχές.

**Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”



* Αναδημοσίευση από το φύλλο 477 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 11-15/5/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v