Kapoor: Αγόρασε χρόνο ο Μάριο Ντράγκι

Ο Mario Draghi δεν δικαιολόγησε τις υπερβολικές προσδοκίες για ριζική αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ. Άφησε, όμως, χαραμάδες ελπίδας, οι οποίες αγοράζουν χρόνο για τους Ευρωπαίους ηγέτες. Γράφει ο S. Kapoor.

Kapoor: Αγόρασε χρόνο ο Μάριο Ντράγκι
Ο Mario Draghi δεν δικαιολόγησε τις υπερβολικές προσδοκίες για μια ριζική αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ, αλλά άφησε κάποιες χαραμάδες ελπίδας, οι οποίες θα αγοράσουν κάποιο χρόνο για τους Ευρωπαίους ηγέτες, εκτιμά ο Sony Kapoor της Re-Define.

Συγκεκριμένα, ο κ. Draghi ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ "μπορεί να προχωρήσει σε άμεσες πράξεις ανοιχτής αγοράς, μεγέθους επαρκούς για να επιτύχει τους στόχους της". Όταν ερωτήθηκε σχετικά, σημείωσε ότι οποιεσδήποτε αγορές θα λάβουν χώρα μόνο αφού η Ιταλία και η Ισπανία υποβάλουν αίτημα στήριξης στον EFSF-ESM, κάτι που μέχρι σήμερα αρνούνται να κάνουν και οι δύο χώρες. Ανέφερε ακόμα ότι οποιεσδήποτε αγορές από την ΕΚΤ θα επικεντρωθούν σε τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας και ότι η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του seniority.

Σύμφωνα με τον κ. Kapoor, οι διευκρινίσεις του Μ. Draghi καταδεικνύουν ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει πράγματι να ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (SMP), το οποίο έχει παγώσει από τον Μάρτιο, αλλά με σημαντικές αλλαγές.

Όταν ξεκίνησε το SMP, η ΕΚΤ δεν είχε ξεκάθαρα καθεστώς προνομιακού πιστωτή (seniority). Το διεκδίκησε όμως για τα ελληνικά ομόλογα που είχε στην κατοχή της. Για να φέρει αποτελέσματα σήμερα ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, σημειώνει ο Kapoor, η ΕΚΤ θα πρέπει να απαρνηθεί την προνομιακή μεταχείριση έναντι των ιδιωτών πιστωτών.

Το γεγονός ότι ο Μ. Draghi υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα επικεντρωθεί σε αγορές βραχυπρόθεσμων ομολόγων σημαίνει, κατά τον Kapoor, ότι θα είναι πιο εύκολο να απαρνηθεί το καθεστώς προνομιακού δανειστή αν η έκθεσή της είναι περιορισμένη χρονικά.

Παράλληλα, θα ασκηθούν πιέσεις στην Ισπανία και στην Ιταλία για να υπογράψουν εκτεταμένα μνημόνια συνεννόησης (MoU) με τον EFSF και τον ESM, όταν συγκροτηθεί.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ μπορεί να παρέμβει στις πρωτογενείς ή στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων για να αποκλιμακώσει τις πιέσεις στις ισπανικές και στις ιταλικές αποδόσεις, στοχεύοντας βραχυπρόθεσμους τίτλους ώστε να αποτρέψει μια αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων (όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων είναι μεγαλύτερη από αυτήν των μακροπρόθεσμων).

Ο κ. Kapoor εκτιμά ότι για να υπάρχει κάποια πιθανότητα επιτυχίας γι' αυτές τις πολιτικές θα πρέπει να γίνει σαφές ότι: 
1) τόσο η ΕΚΤ όσο και ο EFSF έχουν αντιμετωπίσει το ζήτημα του seniority 

2) η δέσμευση για τη διατήρηση των αποδόσεων σε χαμηλά επίπεδα είναι μια δέσμευση χωρίς όρια, που ενσωματώνει την αρχή του "θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό".

Οποιαδήποτε ένδειξη ότι: 1) η στήριξη για παρέμβαση της ΕΚΤ ή των EFSF/ESM είναι χλιαρή, 2) το μέγεθος της παρέμβασης θα είναι περιορισμένο, 3) το ζήτημα του seniority μπορεί να επανέλθει, 4) η Ιταλία και η Ισπανία ίσως χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, 5) μπορεί η ευρωζώνη να διαλυθεί τελικά θα υπονομεύσει δραματικά την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, προειδοποιεί ο κ. Kapoor.

"Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ΕΚΤ άφησε όντως μια χαραμάδα ελπίδας, αλλά τίποτα παραπάνω. Η ευρωπαϊκή κρίση συνεχίζει να επιδεινώνεται με ανησυχητικό ρυθμό" τονίζει, προσθέτοντας ότι "η ελπίδα των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ απλώς αρχίζει να αντιμετωπίζει ορισμένα από τα συμπτώματα σοβαρών οικονομικών και πολιτικών δυναμικών που αναπτύσσονται στην Ε.Ε., οπότε απλώς θα αγοράσει λίγο χρόνο για τους Ευρωπαίους πολιτικούς".

Πόσο ακριβώς χρόνο είναι δύσκολο να πει κανείς, καταλήγει ο κ. Kapoor.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v