Ολο το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης

Τι έχουν λαμβάνειν δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, μισθωτοί. Μείωση μιας μονάδας στις ασφαλιστικές εισφορές. Μπαίνει οριστικό τέλος στο τέλος επιτηδεύματος. Οριακές αλλαγές στους φόρους επαγγελματιών. Το μπόνους για άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων. Το μπλόκο στο Airbnb.

Ολο το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης

«Εχουμε μπροστά μας τρία χρόνια καθαρής πολιτικής διαδρομής», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη ΔΕΘ. «Είμαι πλέον πιο έμπειρος από τη διαχείριση σοβαρών κρίσεων».

Το πολιτικό μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Εχουμε πάνω από 1.000 ημέρες καθαρού πολιτικού χρόνου. Είναι ευκαιρία να ολοκληρώσουμε ότι χτίζουμε, κάτι που λείπει από ισχυρά κράτη, όπως η Γαλλία. Είμαι αισιόδοξος αρκεί να βαθύνει περισσότερο η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και πολιτών, ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας.

«Πριν ένα χρόνο δεσμεύτηκα ότι θα πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα, ότι θα επανέλθουν οι τριετίες και ότι θα αυξηθούν για πρώτη φορά οι μισθοί στο δημόσιο. Ολα έγιναν πράξη με μια συνετή πολιτική, όχι με δανεικά. 

Πέρυσι δεσμεύτηκα για προσλήψεις στην παιδεία και αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ και το κάναμε.

Παρά το πολιτικό κόστος προχωρήσαμε στις αλλαγές στη φορολόγηση των επαγγελματιών γιατί ήταν το δίκαιο. Προωθήσαμε τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την επιστολική ψήφο».

Θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις

«Κάποιοι οχυρώνονται πίσω από το επιχείρημα της "μεταρρυθμιστικής κόπωσης" και της "κατάρας" της 2ης τετραετίας. Τα γεγονότα τούς διαψεύδουν, υλοποιούμε το πρόγραμμά μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η οικονομία αναπτύσσεται. Το ζητούμενο τώρα είναι η ένταση της ανάπτυξης και η ισόρροπη αναδιανομή της, στα κοινωνικά σώματα και όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Αναφέρθηκε σε προκλήσεις-στρατηγικές κατευθύνσεις. Στη σύζευξη της εθνικής ανάπτυξης με την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του ανταγωνισμού και τη μείωση των τιμών, αλλά και την αύξηση της απασχόλησης, ιδίως στις γυναίκες και τους νέους. Εκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας αλλά και την ταχύτερη (και δικαιότερη) πράσινη μετάβαση. «Η καθαρή ενέργεια πρέπει να γίνει και φθηνή ενέργεια», είπε.

«Ζητούμενο είναι να μειωθούν οι παρενέργειες μιας γρήγορης ανάπτυξης. Το είδαμε με την κρουαζιέρα σε κάποια νησιά». Χρειάζεται, είπε, και ισορροπημένη οργάνωση του δημόσιου χώρου.

Αναφέρθηκε επίσης στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του δημογραφικού. Χρειάζεται στήριξη των νέων οικογενειών, ειδικά ως προς τη στέγη, καθώς και στις πρωτόγνωρες πιέσεις που θα ασκεί η κλιματική κρίση.

Τέλος, αναφέρθηκε στο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ που περιλαμβάνει και ταβάνι στην αύξηση των ταμειακών δαπανών, στο 3% συν κάτι παραπάνω. «Κάνω σαφές, δεν έχω σήμερα μαζί μου ένα σάκο με αλόγιστες παροχές, αλλά μόνο προτάσεις για κρίσιμες επιλογές. Δεν θα επιστρέψω να μπει η Ελλάδα στο στόχαστρο της Κομισιόν».

«Οι δαπάνες μας είναι στοχευμένες: Το 2025 στην άμυνα θα δοθούν 1,6 δισ. ευρώ. Ενα δισ. θα αφορά τις δαπάνες για στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες: στήριξη μέσου εισοδήματος και ευάλωτων, αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και στήριξη της επιχειρηματικότητας». 

Οπως είπε: 

  • Το 2025 αυξάνονται 2,2 έως 2,5% περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια συντάξεις, ενώ τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός. Στόχος τα 950 ευρώ έως τον Απρίλιο του 2027.
  • Τον Δεκέμβριο από τους φόρους στα διυλιστήρια θα δοθούν 243 εκατ. ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση σε σχεδόν 2 εκατ. ευάλωτους.  Συνολικά 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα έως 1.600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά θα λάβουν έως 200 ευρώ. 767.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα εισπράξουν μια δόση του. Επίσης, 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων θα λάβουν 200 ευρώ, όπως και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες και 205.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου θα το λάβουν ενισχυμένο κατά 50%.
  • Στο δημόσιο την άνοιξη 700.000 υπάλληλοι θα βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις που θα φτάσουν σταδιακά τα 100 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, στην Υγεία η αμοιβή των εφημεριών θα φορολογείται αυτοτελώς με 22%. Ετσι, θα αυξηθεί το εισόδημα των γιατρών. Σε ό,τι αφορά τους ένστολους αυξάνεται 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης σε ΕΔ, Λιμενικό, αστυνομία και πυροσβεστική.
  • Μειώνονται μια μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές αντί μισής που σχεδιάζονταν αρχικά. Το 2027 θα έχουμε μειώσει έξι μονάδες τα μη μισθολογικά βάρη. 
  • Καταργείται το 2025 το τέλος επιτηδεύματος σε κάθε αυτοαπασχολούμενο.
  •  Σε ό,τι αφορά το ελάχιστο φορολογητέο ποσό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μειώνεται στο μισό σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500. Παράλληλα, το κριτήριο του μέγιστου μισθού του εργαζόμενου δεν θα υπολογίζεται αθροιστικά αλλά μόνο συγκριτικά.
  • Καταργείται ο ειδικός φόρος σταθερής τηλεφωνίας 5% σε συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100 Mbbs.

Η οικογένεια

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι λάθος να αφήνουμε κάποιες αδυναμίες να θολώνουν την εικόνα του τόπου. Παράλληλα, ανακοίνωσε μέτρα για την οικογένεια:

  • Ενισχύονται με 20 εκατ. τα επιδόματα σε νέους γονείς, ενώ οι εργοδότες που κάνουν παροχές έως 5.000 ευρώ σε νέους γονείς θα απαλλάσσονται από φόρους γι' αυτό το ποσό.
  • Τα δικαιώματα των τρίτεκνων συγκλίνουν με αυτά των πολυτέχνων ανεξάρτητα από το εισόδημα.
  • Τέλος, θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα μια σειρά μέτρων. Μεταξύ αυτών η κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλεια υγείας και ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες έως 30 χρονών.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στο εξής τα επιδόματα ανεργίας αναμορφώνονται ώστε να μη λειτουργούν ως άλλοθι φτώχειας ή αδήλωτης εργασίας. Αν κάποιος μπορεί να βρει εργασία δεν πρέπει να εξαρτάται από το επίδομα ανεργίας.

Η παραγωγή της χώρας

Προγραμματίζονται τέσσερις παρεμβάσεις: οριστική νομοθέτηση της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα για τα κόκκινα δάνεια αγροτών και συνεταιρισμών. Με τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος δρομολογείται πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ για αύξηση των θερμοκηπίων. Παράλληλα, θα υπάρξει σχέδιο αντιπαροχής αδρανών δημόσιων γαιών με επενδυτές που θα κατασκευάσουν θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με προϊόντα που είναι εξαγώγιμα.

Η στέγη

Ξεκινά το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ύψους 2 δισ. ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για 15.000 ζευγάρια ηλικίας μέχρι 50 ετών. Το επιτόκιο θα είναι το μισό από το εμπορικό.

Παράλληλα, με 400 εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνουν δάνεια έως 20.000 ευρώ με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών. 

Τα κλειστά διαμερίσματα

Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι προχωρά σε διπλή παρέμβαση για τις κλειστές κατοικίες. Οποιος ιδιοκτήτης νοικιάσει κλειστό διαμέρισμα απαλλάσσεται για τρία χρόνια από τον φόρο ενοικίου. Το ίδιο ισχύει αν μετατρέψει το Airbnb σε μακροχρόνια μίσθωση.

Στις συμβάσεις Airbnb θα ισχύσει ένα αυξημένο τέλος. Αμέσως θα απαγορευτεί η δημιουργία νέων Airbnb σε τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον ένα χρόνο. 

Παράλληλα, αυξάνεται στο 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές. Οπως ωστόσο συμπλήρωσε, ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% αν την ασφαλίσουν. Αν δεν το κάνουν από τον Απρίλιο του 2025, δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς. Επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 θα πρέπει να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. 

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι προχωρά πρόγραμμα 250 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων. Θα ονομαστεί πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου». Οπως είπε, ελπίζει ότι το ποσό θα αυξηθεί με χορηγίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι επιχειρήσεις

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην ανάγκη για εξωστρέφεια. Προχωρά νομοσχέδιο με φορολογικές εκπτώσεις για επενδύσεις στην έρευνα και κίνητρα για συγχωνεύσεις. Παράλληλα, θα αποτελέσει παρελθόν το τέλος χαρτοσήμων.

Η Golden Visa

Προχωρά το σχέδιο να πάρει Golden Visa όποιος επενδύσει 250.000 ευρώ σε μια startup επιχείρηση. Προβλέπεται και ένα επενδυτικό ταμείο που θα δώσει κίνητρα σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία. Η δράση θα χρηματοδοτηθεί από το Υπερταμείο με 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, προχωρά σχέδιο απλοποιήσεων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο να μειωθεί το σχετικό βάρος για τις επιχειρήσεις, ειδικά τις εξαγωγικές.

Ο τουρισμός

Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι επιβάλλεται τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη, υψηλό σε Σαντορίνη και Μύκονο, μικρότερο σε άλλα νησιά με κλιμάκωση ανά περίοδο.

Παράλληλα, από Απρίλιο έως Οκτώβριο αυξάνεται αναλογικά το τέλος στην κλιματική κρίση για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και Airbnb. Μέρος των εσόδων θα επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v