Σκληρή γραμμή από Αθήνα για τη διασύνδεση με Κύπρο

Σκληραίνει τη στάση της η Αθήνα και θυμίζει ότι έχει δείξει πλεόνασμα καλής θέλησης προς τη Λευκωσία για το καλώδιο. Οι νέες δηλώσεις Σκυλακάκη και τα μηνύματα Χριστοδουλίδη.

Σκληρή γραμμή από Αθήνα για τη διασύνδεση με Κύπρο

Σκλήρυνση της στάσης της Αθήνας στην υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, με βάση όσα είπε από τη ΔΕΘ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι η παρουσία του την Τρίτη στη Λευκωσία οφείλεται αποκλειστικά στις διαβεβαιώσεις που έχει πάρει ότι θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Αλλιώς θα κάναμε τηλεδιάσκεψη», όπως είπε με νόημα.

«Δεν έχω τίποτα να προσθέσω για το θέμα, ό,τι έχω να πω θα λεχθεί εκεί που πρέπει να λεχθεί. Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε, ούτε γενικότερα ούτε ειδικότερα. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Μου είπαν ότι ο Προεδρος της Δημοκρατίας θέλει να συγκαλέσει μια σύσκεψη και πρέπει να παραβρεθώ. Με διαβεβαίωσε ο Παπαναστασίου ότι θα παραβρεθεί και ο Πρόεδρος στη σύσκεψη, διαφορετικά θα έκανα τηλεδιάσκεψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Σκλήρυνση πάντως επί του θέματος δείχνουν και οι δηλώσεις της κυπριακής πλευράς, με τον Ν. Χριστοδουλίδη να θυμίζει χθες το πρόσφατο φιάσκο με το τερματικό στο Βασιλικό και να δηλώνει «δεν θα φεσώσουμε ούτε το κράτος ούτε τους πολίτες», αναφερόμενος στη διασύνδεση. «Έχουμε δει στην ιστορία αυτής της Δημοκρατίας τι έγινε με μεγάλα έργα, με μεγάλης στρατηγικής σημασίας έργα και πού κατέληξαν. Εμείς ως υπεύθυνη διακυβέρνηση θα πάρουμε μια απόφαση και δεν θα φεσώσουμε ούτε οικονομικά το κράτος ούτε τους πολίτες σίγουρα. Η απόφασή μας θα στηριχθεί σε πραγματικά δεδομένα και δεν θα έχει καμιά, είτε εποικοδομητική ή όχι, ασάφεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα παραπάνω προμηνύουν ένα σκληρό μπρα ντε φερ ενόψει της συνάντησης της Τρίτης, δίχως προς το παρόν ενδείξεις ότι θα βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Δείγμα της ολοένα και μεγαλύτερης ενόχλησης της ελληνικής πλευράς έναντι της κυπριακής στο συγκεκριμένο θέμα είναι και η επιλογή Σκυλακάκη να θυμίσει σήμερα από τη ΔΕΘ στους δημοσιογράφους παλαιότερες δηλώσεις του για τη διασύνδεση, με τις οποίες έθετε τη Λευκωσία προ των ευθυνών της, λέγοντας «η Ελλάδα έχει επιδείξει πλεόνασμα καλής θέλησης απέναντι στη Κύπρο για την όλη υπόθεση».

«Έχουμε δείξει πλεόνασμα καλής θέλησης σε αυτό το θέμα για να βοηθήσουμε να μη χαθεί το έργο, αλλά σε τελική ανάλυση η ευθύνη μας είναι απέναντι στον Ελληνα καταναλωτή και φορολογούμενο. Αν χαθεί η χρηματοδότηση της Κομισιόν (σ.σ.: 657 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν στην ΕΕ αν το έργο ακυρωθεί), η πιθανότητα να γίνει αυτό το έργο μειώνεται δραματικά. Και σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειάζεται καμία ανάλυση κόστους-οφέλους», είχε αναφέρει παλαιότερα ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι ενεργειακό νησί (σε αντίθεση με την Κύπρο).

Στην ουσία, αυτό που μεταφέρει η ελληνική πλευρά είναι ότι στη συνάντηση της Τρίτης θα κινηθεί με γνώμονα τα δύο παραπάνω κριτήρια. Την προστασία του Ελληνα καταναλωτή και το γεγονός ότι η συμφωνία της περασμένης Δευτέρας δεν είναι συζητήσιμη, καθώς μέχρι σήμερα η Αθήνα έχει επιδείξει καλή θέληση σε πολλές από τις απαιτήσεις της Λευκωσίας.

Ο μόνος λόγος που η ελληνική πλευρά εκφράζει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει της Τρίτης είναι η δέσμευση της κυπριακής πλευράς ότι η σύσκεψη θα γίνει υπό τη παρουσία του Ν. Χριστοδουλίδη, αφού κατά τα λοιπά, σε ό,τι αφορά την πορεία των ανοιχτών θεμάτων, τόσο ως προς τις οικονομικές εκκρεμότητες όσο και ως προς το γεωπολιτικό, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι καταγράφεται πρόοδος.

Κυπριακά δημοσιεύματα που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος της Λευκωσίας είναι να επιδιώξει να λάβει διαβεβαιώσεις για όλα τα ζητήματα, πολιτικά και οικονομικά, ότι θα ζητήσει να πληροφορηθεί από την ίδια τη Nexans - η οποία θα παραστεί με εκπρόσωπό της στη σύσκεψη- πώς έχει η κατάσταση και αν πράγματι προκύπτει θέμα με την υλοποίηση του συμβολαίου με το καλώδιο, ενώ θα τεθεί προφανώς και το γεωπολιτικό.

Πηγές με γνώση της κυπριακής πραγματικότητας εξηγούν ότι η Λευκωσία, η οποία έχει ανοιχτά όλα τα σοβαρά ενεργειακά θέματα - από το φιάσκο για το τερματικό στο Βασιλικό και την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων μέχρι την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα- δεν βρίσκεται σε εύκολη θέση. Το πολιτικό κόστος που θα υποστεί, εφόσον τελικά κάνει πίσω με το καλώδιο, θα είναι μεγάλο, εκτιμούν πηγές στην Αθήνα, καθώς και το έργο θα έχει τιναχτεί στον αέρα, άρα θα συνεχιστεί η ενεργειακή της απομόνωση, και θα εμπλακεί πιθανότατα σε μια δικαστική διένεξη με τον ΑΔΜΗΕ, καλούμενη να καταβάλει αποζημιώσεις, που θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές, για μια διασύνδεση όμως που δεν θα γίνει. Εννοείται φυσικά ότι στο κακό σενάριο δεν θα μείνει «αλώβητη» ούτε η ελληνική πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v