Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Αύξηση μισθών και ΕΣΥ οι δύο μεγάλοι στόχοι

«Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης». Επιστολή σε Κομισιόν για target model. Ιανουάριο η συζήτηση για ΠτΔ. Σχόλιο για Καραμανλή-Σαμαρά. Τέλος στο σχέδιο ΧΡΩΠΕΙ.

Μητσοτάκης: Αύξηση μισθών και ΕΣΥ οι δύο μεγάλοι στόχοι

«Περιέγραψα έναν οδικό χάρτη για το πώς οραματίζομαι την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Η Ελλάδα που οραματίζομαι θα πατά σε στέρεες βάσεις με μέσο μισθό 1.500 ευρώ και δημόσιο πολύ πιο ψηφιοποιημένο και καλύτερη ποιότητα ζωής. Η Ελλάδα του 2027 δεν μπορεί να έχει σχέση με αυτή του 2010, όταν  χρεοκοπήσαμε», τόνισε.

«Η Ελλάδα του 2027 θα είναι πολύ καλύτερη χώρα. Οι συγκρίσεις με τις προ χρεοκοπίας εποχές είναι τελείως άσχετες».

Οι ευρωεκλογές και η μεταρρυθμιστική κόπωση

«Στις ευρωεκλογές είχαμε ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών μας, παραμένουμε όμως η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα. Δεν συμφωνώ με την άποψη για μεταρρυθμιστική κούραση. Κάποιες μεταρρυθμίσεις που κάναμε μπορεί να είχαν κόστος, όπως οι φόροι στους επαγγελματίες, ο δικαστικός χάρτης.

Δεν κρυφτήκαμε, πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού οι κυβερνήσεις δοκιμάζονται. Είναι σαφές ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν γίνει αισθητές στους πολίτες. Γι' αυτό παρουσιάζω όσα κάναμε τον τελευταίο χρόνο».

Το ορόσημο του 2027

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε αν προετοιμάζει το κλείσιμο της πρωθυπουργίας του το 2027. Απάντησε «θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη;».

«Αυτοαναφορικό να ασχολούμαστε με το τι θα κάνω το 2027. Εχω πει ότι δεν έχω σχέδιο να μετακινηθώ σε κάποια ευρωπαϊκή θέση. Θα εξαντλήσω την τετραετία. Πάντα με ρωτάτε για πρόωρες εκλογές, θα διαψευστούν όσοι το λένε. Κατεβαίνουμε σε όλες τις εκλογές για να κερδίσουμε».

Η ακρίβεια

«Είναι το νούμερο ένα θέμα που απασχολεί τους πολίτες, σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε απότομη αύξηση τιμών, στην Ελλάδα λίγο χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ωστόσο η Ελλάδα έχει πολύ μικρότερα εισοδήματα και έτσι η μείωση φόρων και οι αυξήσεις των μισθών απορροφήθηκε από τις υψηλότερες τιμές.

Η κυβέρνηση έκανε δραστικές παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως στο ρεύμα. Δεν διστάσαμε να φορολογήσουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη.

Στα σούπερ μάρκετ τους τελευταίους τρεις τέσσερις μήνες βλέπουμε μια κάποια αποκλιμάκωση. Βέβαια οι τιμές παραμένουν υψηλότερες απ’ ό,τι πριν τρία χρόνια. Σε ό,τι αφορά τη στέγη, προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των υψηλών ενοικίων.

Πιστεύω ότι ο πληθωρισμός θα βαίνει μειούμενος. Προβλέπω να υποχωρήσει στο 2%».

Οι δυο μεγάλοι στόχοι

«Ο πρώτος είναι η αύξηση των μισθών, στα 1.500 ευρώ ο μέσος και τα 950 ευρώ ο κατώτατος. Θα ήθελα να κριθώ για το εάν το πέτυχα στο τέλος της τετραετίας. Θα γίνει με την Ελλάδα να παραμένει χώρα με δημοσιονομική σταθερότητα, θα μειώνεται το κόστος δανεισμού. 

Ο δεύτερος στόχος το ΕΣΥ. Γνωρίζω ότι υπάρχει προβληματισμός στους πολίτες καθώς αναδεικνύονται παθογένειες. Χρειάζονται παρεμβάσεις. Το 2027 πρέπει να έχουμε πολλά νέα κέντρα υγείας, περισσότερους γιατρούς, νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Θα πρέπει να έχουμε περιορίσει τις λίστες των χειρουργείων. Θα πρέπει να έχουμε κάνει άλματα στην πρόληψη». 

Το ΕΣΥ

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περάσαμε τρία χρόνια πανδημία, όπου το σύστημα ανταποκρίθηκε. Όπως, όμως, σε όλα τα μέρη του κόσμου, αυτό το γεγονός έφερε κάποιες αλλαγές πίσω σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας.
Οι μισθοί των γιατρών έχουν ήδη αυξηθεί και ανακοίνωσα χθες την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών.

Υλοποιούμε ένα πλαίσιο ελκυστικών κινήτρων για να προσελκύσουμε γιατρούς σε παραμεθόριες περιοχές.
Δίνουμε ευελιξία στους γιατρούς να ασκούν κάποιο ιδιωτικό έργο και αυτό βοήθησε να επιστρέψουν γιατροί στο ΕΣΥ.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα, όπως στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα επείγοντα περιστατικά. Θα δείτε αλλαγές και πρόοδο».

Σε ό,τι αφορά τις επιστρατεύσεις γιατρών, είπε ότι είναι κάτι που «δεν θέλουμε. Καταφέραμε και βρήκαμε προσωρινές λύσεις».

Είναι λογικό, κατέληξε, τα μέσα ενημέρωσης να αναδεικνύουν τις αδυναμίες. «Καλά κάνουν αλλά υπάρχει και μια πλευρά του ΕΣΥ που προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και δεν αναδεικνύεται».

Ο εκλογικός νόμος

«Το ίδιο ερώτημα μου έγινε και πριν τις εκλογές του 2023. Πολλοί προέβλεπαν ότι με το υφιστάμενο σύστημα, που έχει μια καλή ισορροπία, είναι περίπου αδύνατη η αυτοδυναμία. Τελικά όμως πήραμε 41%. Διαψεύστηκαν όσοι πίστευαν τότε ότι η αυτοδυναμία ήταν αδύνατη.

Οσοι πιστεύουν και τώρα ότι η αυτοδυναμία είναι άπιαστο όνειρο να κάνουν υπομονή.

Ας αντιστρέψω το ερώτημα: Αν το 2027 η ΝΔ έχει κάνει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε θα είναι μια καλή κυβέρνηση; Η απάντηση από μένα είναι θετική. Περιμένετε να δούμε τι θα κάνουμε μέχρι τότε».

Οι εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

«Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης. Είναι καλό να υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, σήμερα δεν υπάρχει.

Είδα αναμενόμενες αντιδράσεις στις εξαγγελίες που έκανα χθες. Τι μας λέει: ότι είναι λίγα. Αν θέλουν να δώσουν περισσότερα ας μας πουν πώς θα το κάνουν. Αν θέλουν να μοιράσουν το ίδιο ποσό ας μας πουν από πού θα κόψουν.

Δεν βλέπω εναλλακτική πρόταση, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αφασίας, δεν θέλω να σχολιάσω.

Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε ό,τι σημαντικό υλοποιήσαμε όλους τους τελευταίους μήνες. Παρεμβάσεις σε προοδευτική κατεύθυνση. Το όχι σε όλα και η περιγραφή μιας χώρας που όλοι είναι φτωχοί δεν ταιριάζει στη χώρα μας».

Η στέγη

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η παρέμβαση που ανακοίνωσε στο στεγαστικό θα λύσει το πρόβλημα, υποστήριξε ότι «θέλουμε να αποκτούν σπίτι οι πολίτες και αυτό το στόχο έχει το πρόγραμμα Σπίτι μου. Βοηθά όσους δεν μπορούν να αντέξουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων».

Επεσήμανε και το πρόγραμμα 400 εκατ. ευρώ για ανακατασκευή ακινήτων, αλλά και το φορολογικό κίνητρο σε ό,τι αφορά το άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων.

«Τα ενοίκια αυξάνουν γιατί υπάρχει περισσότερη ζήτηση από προσφορά. Γι’ αυτό και υπάρχει η παρέμβαση στα Airbnb».

Τέλος, επεσήμανε το σχέδιο να αξιοποιηθεί δημόσια γη για να γίνουν σπίτια. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η ΧΡΩΠΕΙ αντί για τεχνολογικό πάρκο θα γίνει project κοινωνικής κατοικίας.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Λυπάμαι για την ανακύκλωση της συζήτησης. Το θεωρώ προσβλητικό για την ΠτΔ. Αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο και μέχρι τότε δεν θα πω τίποτα. Πολύ άδικο να ανακυκλώνεται η συζήτηση για το πρόσωπο πριν την ώρα της. Θα ζητήσω όλοι να σεβαστούμε το θεσμό. Προφανώς πρόθεση του προτείνοντος ΠτΔ είναι να σεβαστεί το πνεύμα του συντάγματος και να προταθεί το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση μας απεγκλώβισε από εκβιασμούς της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές».

Οι τιμές ρεύματος

«Οι ΑΠΕ δίνουν φθηνή ενέργεια αλλά δεν παράγουν όλη τη μέρα. Όταν τα φωτοβολταϊκά βγαίνουν από την αγορά έχουμε αύξηση στις τιμές. Στην αγορά υπάρχει μια βασική στρέβλωση στα Βαλκάνια. Λέμε ότι έχουμε ενιαία αγορά (target model), αλλά δεν λειτούργησε τους τελευταίους μήνες. Θα στείλω επιστολή για το θέμα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δεν αναμένω άμεσες λύσεις, αλλά πρέπει να αναδείξουμε το θέμα. Δεν θα πληρώσει ο Ελληνας καταναλωτής τις στρεβλώσεις στην αγορά. Αυτό που θα κάνουμε είναι να παίρνουμε τα υπερκέρδη από τους παραγωγούς. Δεν κάνουν κάτι παράνομο, αλλά εμείς θα πάρουμε τα κέρδη αυτά ώστε να κρατάμε την τιμή κάτω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα.

Νομίζω ότι τα χρωματιστά τιμολόγια βοήθησαν να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Οπου υπάρχουν στρεβλώσεις έχουμε δυνατότητα να παρέμβουμε».

Το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία

«Θέλουμε να τη στηρίξουμε, αλλά πρώτη προτεραιότητα είναι τα νοικοκυριά. Συζητάμε τη βιομηχανία, οι μεγάλες εταιρείες μπορούν με κάποιες κινήσεις να πετύχουν χαμηλότερο κόστος.

Η ηλεκτρική διασύνδεση είναι σημαντικό έργο, πολύ σημαντικότερο για την Κύπρο. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα. Αν αυτό επιτευχθεί το έργο θα γίνει και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα πάνε στην άκρη».

Η μεσαία τάξη και η στρατηγική

«Επί της αρχής δεν σχεδιάζω αλλαγή πορείας. Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξω πράγματα. Αν πρέπει να αναλάβουμε ένα πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, είναι μέρος της διαδικασίας.

Τίποτα από όσα κάναμε δεν ήταν στο πρόγραμμά μας. Εξηγήσαμε τις πολιτικές μας».

Η άνοδος της ακροδεξιάς

«Είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο, το είδαμε και το τελευταίο διάστημα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα. Πάντα υπήρχαν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. Δεν θα κατηγοριοποιήσω εγώ όλους τους πολίτες που τα υποστηρίζουν ως ακροδεξιούς ή όλα τα κόμματα ως ακροδεξιά.

Μιλάμε για ένα ανομοιόμορφο κοινό. Θέλω να τονίσω ότι η ακροδεξιά ανεβαίνει κυρίως λόγω ζητημάτων με την παράνομη μετανάστευση. Σε μεγάλο βαθμό αυτό στην Ελλάδα το έχουμε αντιμετωπίσει.

Η Ελλάδα είναι σήμερα πολύ πιο θωρακισμένη απ’ ό,τι παλαιότερα. Δαπανούμε σημαντικό ποσό για τις νέες φρεγάτες. Ενισχύουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις με τα Rafale, την αναβάθμιση των F-16. Βλέπω απίθανες θεωρίες να αναφέρονται στην Ελλάδα ως 'ενδοτική χώρα'».

Τα ελληνοτουρκικά

«Δεν είχα αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισης με την Τουρκία. Προσέγγισα την κατάσταση με ρεαλισμό, κρατώντας τα θετικά (δεν έχουμε παραβιάσεις, καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού, τη βίζα-εξπρές), αλλά αναγνωρίζοντας ότι ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει.

Η Γαλάζια Τουρκία παραμένει στο τραπέζι, είναι κάτι που θέτω συνέχεια. Είναι η βασική δυσκολία για να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας, την ΑΟΖ.

Αν θεωρούσαμε ότι όλα βαίνουν καλώς, δεν θα υπήρχε ανάγκη να επενδύουμε τόσο στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Η Ελλάδα κοιτά τα μαθήματα του πολέμου στην Ουκρανία. Φθηνότερα συστήματα μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστική ισχύ. Γι' αυτό δίνουμε σημασία στην ελληνική καινοτομία και να έχουμε εγχώρια τεχνογνωσία. Εξοπλίζουμε τις ελληνικές φρεγάτες με ελληνικά αντι-drone συστήματα. Θέλουμε ελληνική προστιθέμενη αξία».

Η απουσία Σαμαρά-Καραμανλή στη ΔΕΘ

«Η ΝΔ είναι ισχυρή και ενωμένη. Εχω ειλικρινή σχέση με τους προκατόχους μου. Εχουν απεριόριστο δικαίωμα έκφρασης. Τους ακούω, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ πάντα.

Τα στελέχη μπορούν να συζητούν, αλλά είμαστε και κόμμα συντεταγμένο που επιβάλλει στους βουλευτές να στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές. Οσοι ανησυχούν για την ενότητά μας ας κοιτάξουν σε άλλους χώρους.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στο πρόγραμμά μας, αυτό μας πήγε σε πρωτοφανές ποσοστό. Από την άλλη πλευρά, ακούω και σέβομαι κάθε άποψη. Είναι λογικό μετά από ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν καλό (ευρωεκλογές) να γίνεται κριτική και να υπάρχει γκρίνια. Να γίνεται μια αυτοκριτική».

Τα Airbnb

«Δεν δαιμονοποιούμε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Κάποιοι εκμεταλλεύονται πιο ευέλικτα την περιουσία τους. Απαιτείται ισορροπία.

Ο αριθμός των Airbnb είναι πολύ μικρός σε σχέση με τα κλειστά διαμερίσματα. Ετσι, εκτιμήσαμε ότι το να κάνουμε τώρα κάποια πιο σοβαρή παρέμβαση δεν βοηθά. Είναι δυναμική διαδικασία, μπορεί να αλλάξει αν απαιτηθεί».

Η παραβατικότητα

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το ζήτημα της ασφάλειας και της παραβατικότητας ανέφερε τα εξής: «Η παραβατικότητα μπορεί να έχει πάρα πολλές εκφάνσεις. Υπάρχει αισθητή βελτίωση και στους αριθμούς της αστυνόμευσης. Η παραβατικότητα αφορά τις παραλίες, την αυθαίρετη δόμηση».

«Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς παραβατικότητα. Οι νόμοι ισχύουν για όλους και το κράτος τους εφαρμόζει. Όταν αισθάνονται όλοι ότι η παραβατικότητα είναι ανεκτή, ο νόμιμος σκέφτεται να παρανομήσει».

«Δείτε τα γήπεδα. Σήμερα έχουμε κάμερες παντού, ηλεκτρονική ταυτοποίηση εισιτηρίου, δουλεύει το σύστημα ρολόι. Αυτό δεν είναι αντιμετώπιση παραβατικότητας που ταλάνιζε για χρόνια την κοινωνία; Δείτε τι γίνεται στις φορολογικές παραβάσεις. Το αδιανόητο κύκλωμα που έβγαζε λεφτά διακινώντας ελαιόλαδο. Το mydata αποκάλυψε αυτές τις συμπεριφορές. Το ίδιο ισχύει σ' έναν βαθμό και στην αυθαίρετη δόμηση. Θα δείτε και άλλες πρωτοβουλίες. Αυτούς που χτίζουν σήμερα αυθαίρετα θα τους βρούμε και θα τα γκρεμίσουμε. Η έννοια της νομιμότητας παντού και της συλλογικής προσπάθειας. Έχω ζητήσει πρόταση για το πώς θα βάλουμε 1.000 κάμερες στην Αθήνα για να ελέγχουμε την παραβατικότητα του ΚΟΚ».

Οι επαγγελματίες

«Κάναμε μια παρέμβαση που προκάλεσε αντιδράσεις, το τεκμαρτό εισόδημα. Το μέτρο ήταν μαχητό, αλλά ελάχιστοι το αμφισβήτησαν.

Είπαμε ότι θα κάνουμε σημειακές διορθώσεις και τις είπα χθες. Εχω πει ότι δεν μπορεί να είναι προσδοκία του επαγγελματία να κερδίζει ό,τι ένας εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό.

Στο απώτερο μέλλον φανταζόμαστε ένα φορολογικό σύστημα με διαφάνεια που θα φορολογεί τον καθένα με το πραγματικό εισόδημα. Δεν είμαστε όμως ακόμα εκεί, παρότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα».

Ο τουρισμός

Στόχος δεν είναι οι αφίξεις αλλά τα έσοδα, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Δεν έχουμε δομικό πρόβλημα υπερτουρισμού, έχει σημειακό πρόβλημα σε κάποιους προορισμούς, κάποιες εβδομάδες του χρόνου.

Γι’ αυτό προχωρούμε σε παρεμβάσεις, το τέλος κρουαζιέρας, μπορώ να σας πω ότι θα είναι 20 ευρώ ανά επισκέπτη. Παράλληλα, θα έχουμε πεπερασμένο αριθμό πλοίων που θα πιάνουν σ' έναν προορισμό.

Χρειάζεται και συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης στο θέμα των υποδομών. Δεν μπορούμε να βλέπουμε παράνομες χωματερές γιατί έχουμε δώσει τα εργαλεία. Οι ΟΤΑ έχουν τεράστια ευθύνη.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ επικίνδυνο να εμφανιστεί η Ελλάδα ως χώρα που εχθρεύεται τον τουρισμό. Θα ήταν καταστροφή για το τουριστικό μας προϊόν».

Τα Τέμπη

«Ολες οι θεωρίες περί συγκάλυψης είναι απαράδεκτες. Θα φανεί και από την έρευνα της Δικαιοσύνης.
Μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να αποδώσει τις πραγματικές ευθύνες. Η δίκη θα ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους, και πρέπει να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους.

Πλήττεται το κύρος της αν δεν κάνει ότι περνά από το χέρι της ώστε η δίκη να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό».

Η ύδρευση

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μαζί με την ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει ένα νέο εμβληματικό έργο που είναι η «ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και του Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, η οποία έχει από μόνη της τετραπλάσιο δυναμικό απ' όλους τους ταμιευτήρες που καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής μαζί».

Μίλησε για έργο που θα χρειαστεί τρία με τέσσερα χρόνια, που «πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και το οποίο θα έχει μικρή επιβάρυνση για τους καταναλωτές».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v