Επενδύσεις: Τι επιλέγουμε για το β΄ εξάμηνο

Πώς διαμορφώνουμε το χαρτοφυλάκιό μας σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και νομίσματα για το Η2. Οι βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν την παρτίδα. Γράφει ο Δ. Λιάκος, γενικός διευθυντής της Αιολικής ΑΕΕΧ.

  • του Δημήτρη Λιάκου*
Επενδύσεις: Τι επιλέγουμε για το β΄ εξάμηνο
Μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, διάστημα όπου έλαβαν χώρα πολλά και κυρίως σημαντικά γεγονότα, το σύνολο των αγορών μπαίνει σε μια φάση όπου κυρίαρχο συσταστικό θα είναι η διατήρηση της αβεβαιότητας και η έντονη μεταβλητότητα.

Σε επίπεδο ειδησεογραφίας το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να προσελκύσουν η διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης στην Ευρώπη, οι αποφάσεις των πολιτικών ηγεσιών και το ενδεχόμενο γεωπολιτικών εξελίξεων.

Αν θεωρήσουμε ότι δεν θα λάβει χώρα κάποιο έκτακτο γεγονός σε οποιοδήποτε επίπεδο, την κατεύθυνση των αγορών θα την καθορίσουν οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Οι δηλώσεις του διοικητή της Fed B. Bernanke περί παρέμβασής του στην περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, μέσω ενός νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing), η αντίστοιχη απόφαση που αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή η Bank of England το επόμενο διάστημα, οι πιέσεις που ήδη ασκούνται στην ΕΚΤ για ένα νέο LTRO (παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες) ή για ένα ευρωπαϊκό QE (προς αγορά κρατικών ομολόγων) και οι φήμες που κάνουν λόγο για μελλοντικές κινήσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας δείχνουν τόσο την κρισιμότητα των συνθηκών, όσο και την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα του συστήματος.

Αν παρομοιάζαμε το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί με μια μάχη, θα δίναμε στις κεντρικές τράπεζες τον ρόλο του ιππικού, που από ό,τι δείχνουν οι εξελίξεις είναι έτοιμο για δράση.

Μετοχές

Στην παρούσα φάση, οι χρηματιστηριακές αγορές δείχνουν να τηρούν στάση αναμονής, έχοντας προς το παρόν στραμμένη την προσοχή τους στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, στις τελικές αποφάσεις για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών, αλλά και στη συνολική διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί -μέχρι τη στιγμή όπου γράφονται αυτές οι γραμμές- στην πλειονότητά τους έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών εταιρειών και αντικατοπτρίζοντας την καλύτερη μακροοικονομική κατάσταση των ΗΠΑ συγκριτικά με την αντίστοιχη των υπόλοιπων ανεπτυγμένων χωρών.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι η εξελισσόμενη κίνηση των αγορών έχει έντονα τεχνικά χαρακτηριστικά. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κινούνται μεταξύ ενός εύρους τιμών -σε συγκεκριμένα επίπεδα στήριξης και αντίστασης-, χωρίς να δείχνουν διάθεση να κινηθούν ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, με ξεκάθαρο τρόπο. Παρ' όλα αυτά, δεν θα πρέπει να προκαλέσει εντύπωση μια ενδεχόμενη κίνηση προς τα υψηλά επίπεδα του έτους μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι βρισκόμαστε σε εκλογικό έτος στις ΗΠΑ, με την προεκλογική περίοδο να κορυφώνεται καθώς πλησιάζουμε στον Νοέμβριο, στοιχεία τα οποία ιστορικά έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα καλά για τις αγορές. Κανένας βέβαια δεν ξεχνάει την τελευταία εκλογική αναμέτρηση που διεξήχθει το 2008 και την κατάσταση που επικρατούσε στις αγορές, με τις επιπτώσεις εκείνης της περιόδου να είναι ακόμα αποτυπωμένες στην παγκόσμια οικονομία.

Η ανησυχία για την ευρωπαϊκή (φόβοι για επιδείνωση της κρίσης, διάσπαση της ευρωζώνης, χρεοκοπίες κρατών) και την κινέζικη οικονομία (αρνητικές εκτιμήσεις για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης) έχει προκαλέσει σημαντική μείωση των συναλλαγών, όπως το αποδεικνύουν και τα στατιστικά δεδομένα. Η συμπεριφορά των αγορών, ειδικά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα φιλική, λαμβάνοντας υπόψη τη δυστοκία των Ευρωπαίων ηγετών προς την κατεύθυνση εύρεσης οριστικής και ουσιαστικής λύσης στο πρόβλημα που ταλανίζει τη Γηραιά Ήπειρο την τελευταία διετία.

Στην περίπτωση μη εύρεσης λύσης στην ευρωζώνη, ένταξης της Ιταλίας σε μηχανισμό στήριξης -μέγεθος το οποίο δεν είναι σε θέση να αντέξουν οι δημιουργηθέντες μηχανισμοί με την υπάρχουσα μορφή τους-, περαιτέρω ανόδου των yields στις περιφερειακές χώρες, το risk-off και κατ' επέκταση η έντονη διόρθωση θα αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη για τις μετοχικές αξίες.

Στην περίπτωση του θετικού σεναρίου (λύση στην Ευρώπη και συντονισμένες ενέργειες από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών), τα χρηματιστήρια θα αποτελέσουν έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της νέας κατάστασης και η επίτευξη νέων υψηλών για τους δείκτες θα είναι γεγονός.

Στην παρούσα φάση, θα συνιστούσαμε η έκθεση σε μετοχικούς τίτλους να περιορίζεται στο 40%-50% ενός χαρτοφυλακίου, με overweight έκθεση σε αμερικανικούς τίτλους, με έμφαση στις τεχνολογικές ετιαρείες.

Ομόλογα

Οι αγορές ομολόγων συνεχίζουν να διατηρούν την αντιφατική εικόνα, ως προϊόν τόσο της διαφορετικής μακροοικονομικής εικόνας μεταξύ βορρά και νότου στην Ευρώπη, όσο και του διαφορετικού τρόπου αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων μεταξύ ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου και ευρωζώνης (επεκτατική και περιοριστική δημοσιονομική πολιτική).

Στην παρούσα φάση, καλύτερη επενδυτική τακτική θεωρούμε τη μικρή έκθεση σε κρατικούς τίτλους των ανεπτυγμένων χωρών εκτός ευρωζώνης (ΗΠΑ, Καναδάς, Νορβηγία, Αυστραλία) λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών yields (στα βραχυχρόνια είναι πλέον αρνητικά) και τη στροφή προς εταιρικά ομόλογα επιχειρήσεων με καλά θεμελιώδη μεγέθη βραχυχρόνιας λήξης (μέγιστο τα 3 έτη).

Για τους πιο ριψοκίνδυνους, θα συνιστούσαμε τα κυβερνητικά χρεόγραφα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, υπό την προϋπόθεση εύρεσης λύσης στο πρόβλημα χρέους που ταλανίζει την Ευρώπη την τελευταία διετία.

Εμπορεύματα

Οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης και η πτώση των παραγγελιών σε παγκόσμιο επίπεδο σαφώς δεν είναι ιδανικό περιβάλλον για τα εμπορεύματα.

Ωστόσο, τη μελλοντική τους τάση αναμένεται να την καθορίσει μια σωρεία γεγονότων. Πρώτον, ενδεχόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις (στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και σε μεταγενέστερο χρόνο στο Ιράν, το οποίο πρέπει να προσθέσουμε ότι απειλεί με κλείσιμο των στενών του Ορμούζ) θα επηρεάσουν θετικά την τιμή του πετρελαίου.

Δεύτερον, οι κλιματολογικές συνθήκες, όπως η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 56 ετών που πλήτει την Αμερική, που συμβάλλουν στην άνοδο των τιμών των αγροτικών προϊόντων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ξαναφέρνουν στο προσκήνιο φόβους για εκδήλωση νέας επιστιτιστικής κρίσης. Τρίτον, οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, που αφενώς θα αποσκοπούν στην ανατροφοδότηση της ανάπτυξης κι αφετέρου θα επιδράσουν στη διάθεση των ιδιωτών και των θεσμικών επενδυτών προς πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις, επιδιώκοντας μεγαλύτερο κέρδος (risk on).

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, προτείνουμε την έκθεση σε εμπορεύματα μέσω ETFs σε ποσοστό 10%-15%, κυρίως σε αγροτικά προϊόντα και δευτερευόντως σε χρυσό.

Νομίσματα

Η αναβλητικότητα των Ευρωπαίων ηγετών στην αναζήτηση των κατάλληλων αποφάσεων για την επίλυση των οικονομικών προβλήμάτων, σε συνδυασμό με την εμμονή των ισχυρών χωρών, κυρίως της Γερμανίας, στην περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, που δηγεί με αυτόν τον τρόπο στην επιδείνωση της ύφεσης, προκάλεσε τη σημαντική υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί το προσεχές διάστημα κι οι πιθανότητες διολίσθησης του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου κάτω από τα επίπεδα του 1,20 είναι σημαντικές. Διαφοροποίηση της κατάστασης αναμένεται να επιφέρουν πιθανές θετικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, ένας νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed. Σε αυτήν την περίπτωση, το ευρώ θα ανατιμηθεί σημαντικά, πιθανότατα πάνω από το 1,30 δολ., ιδιαίτερα εάν η ΕΚΤ δεν ακολουθήσει τα βήματα της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Στη μη υλοποίηση του αισιόδοξου σεναρίου και στο ενδεχόμενο επιδείνωσης της κρίσης, το ευρώ θα υποχωρήσει σημαντικά και το 1,10 δολ. είναι ο πρώτος στόχος.

Στην παρούσα κατάσταση προτείνουμε overweight έκθεση στο αμερικάνικο νόμισμα ένατι του ευρώ, σε αναλογία 80% - 20%.

Ελλάδα

Αφήσαμε τελευταία την Ελλάδα, γιατί θεωρείται -και είναι- μια ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά σοβαρά λάθη από όλες τις πλευρές, την ελληνική πολιτική ηγεσία και την τρόικα. Ο επιμερισμός ευθυνών, σε αυτήν τη φάση, δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στη δημόσια συζήτηση. Θεωρούμε ότι έχει έρθει η ώρα των πράξεων και των μηδενικών λόγων και υποσχέσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η θετική και ειλικρινής διάθεση συνεργατικότητας και αλληλεγγύης τόσο στο εσωτερικό κοινωνικό επίπεδο όσο και στις σχέσεις μας με τους εταίρους - δανειστές. Δεύτερο βήμα η παραγωγή έργου. Η μείωση δαπανών - σπατάλης, η πάταξη της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής, η απλοποίηση των επενδυτικών διαδιακασιών, το άνοιγμα κλειστών αγορών, η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, οι στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις, η εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, η αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού και το κοινωνικό δίχτυ προστασίας πρέπει να αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης της χώρας.

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία και θα απομακρύνει οριστικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση (αρνητικό σενάριο) κανένας δεν είναι εις θέση να προβλέψει τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Συμπεράσματα

Καταλήγοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι συνθήκες σε επίπεδο αγορών και οικονομιών συνολικά κάθε άλλο παρά ειδυλλιακές μπορούν να χαρακτηριστούν. Αποδεικνύεται ότι η κρίση που εκδηλώθηκε αρχικά στην Αμερική και εξαπλώθηκε και στον υπόλοιπο κόσμο έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στο σώμα της παγκόσμιας οικονομίας. Επιπρόσθετα, η επιλογή ενός λανθασμένου, όπως αποδείχθηκε, μίγματος μακροοικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη προκάλεσε ανισορροπία στο διεθνές σύστημα, ύφεση σε πολλές χώρες, αναδιαρθρώσεις χρεών, συντεταγμένες χρεοκοπίες και κοινωνικά προβλήματα.

Η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών, του ιππικού όπως το χαρακτηρίζουμε, μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας και κατ' επέκταση των αγορών. Ωστόσο, την τελική κατάληξη της μάχης με τα οικονομικά προβλήματα θα την καθορίσουν οι αποφάσεις των πολιτικών ηγεσιών, που καλούνται να έχουν τον ρόλο των στρατηγών. Η ικανότητά τους θα φανεί στο κοντινό μέλλον...


* Ο Δημήτρης Λιάκος είναι γενικός διευθυντής της Αιολικής ΑΕΕΧ.

** Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v