Η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ευκαιρία

Μονομερής καταγγελία των συμβατικών δεσμεύσεων της χώρας θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα. Όμως η χώρα έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία, που μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευτεί. Γράφει ο Ν. Μηταράκης.

  • του Ν. Μηταράκη*
Η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ευκαιρία
Μπροστά μας έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία και έναν μεγάλο κίνδυνο. Η μεγάλη ευκαιρία είναι ότι πλέον όλη η Ευρώπη καταλαβαίνει πως η μονόπλευρη λιτότητα δεν μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Ότι χρειάζεται και ο πυλώνας της ανάπτυξης. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να γκρεμίσουμε όλα όσα χτίσαμε από την είσοδό μας στην Ε.Ε. και μετά επιστρέφοντας στο εθνικό νόμισμα.

Αυτός ο κίνδυνος ελλοχεύει είτε από το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει, και δεν έχουμε λόγο να σηκώνουμε πλέον αυτό το βάρος στις πλάτες μας, είτε από το αν επικρατήσουν οι ακραίες λογικές για την καταγγελία του μνημονίου.

Μονομερής καταγγελία των συμβατικών δεσμεύσεων της χώρας θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, καθώς θα μας οδηγούσε αναπότρεπτα εκτός ευρώ και πιθανόν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπροστά σε αυτούς τους κινδύνους ο ελληνικός λαός πρέπει όχι μόνο να μάθει αλλά και να καταλάβει τι διακυβεύεται. Η διακοπή της χρηματοδότησης θα οδηγήσει αναγκαστικά στην έκδοση εθνικού νομίσματος και υπό τις σημερινές συνθήκες δραχμή σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια, ακόμα σκληρότερο μνημόνιο.

Σε μια οικονομία που δεν παράγει όλα όσα χρειάζεται ο πληθυσμός για να ζήσει είναι εκ των ων ουκ άνευ η αγορά συναλλάγματος για να εισάγει καύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα, πρώτες ύλες κ.ο.κ. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι καμία τρίτη χώρα δεν θα σπεύσει να μας βοηθήσει. Ποιος και γιατί να το κάνει από τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι θα αρνούμαστε και επισήμως να πληρώσουμε τα χρέη μας;

Θα είναι λοιπόν μονόδρομος η απευθείας προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς καμία εμπλοκή της Ε.Ε. και της ΕΚΤ. Τι μας επιφυλάσσει μια τέτοια εξέλιξη; Ακόμα σκληρότερα μέτρα και συνθήκες εξαθλίωσης για τον ελληνικό λαό όπως ακριβώς συνέβη με τη Ρουμανία και την Ουγγαρία που δεν συμμετέχουν στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Άκουσα πρόσφατα ένα ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς όταν του τέθηκε το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή» να διακηρύσσει με έμφαση ότι το χρήμα δεν έχει πατρίδα. Σωστό είναι αυτό. Ακόμα πιο σωστό όμως είναι να αναλογιστούμε την αγοραστική αξία του χρήματος που έχουμε στην τσέπη μας. Ότι για μία δεκαετία ζήσαμε μακριά από συναλλαγματικούς κινδύνους και ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην οικονομία η δραχμή θα εξαφάνιζε τα πενιχρά εισοδήματα λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αλλεπάλληλων υποτιμήσεων.

Με την ψήφο της στις εκλογές της 6ης Μαΐου, μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας εξέφρασε βούληση για αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Η αναθεώρηση, η τροποποίηση, η επαναδιαπραγμάτευση με όσα περιθώρια μπορεί να υπάρχουν πρέπει να γίνει σε πλήρη συνεννόηση και πνεύμα συναίνεσης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον πυρήνα των ευρωπαϊκών θεσμών, της ευρωπαϊκής οικογένειας, ήταν κορυφαία κατάκτηση της χώρας μας κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Ελλάδας έχουμε χρέος να το υπερασπιστούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μας και προπάντων ένα καλύτερο αύριο για τις μελλοντικές γενιές.


* Ο κ. Ν. Μηταράκης είναι βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v