Τα βραχυπρόθεσμα «κλειδιά» του Γενικού Δείκτη

Ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βραχυπρόθεσμη εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Τα τεχνικά σήματα και το ασταθές περιβάλλον. Τι βλέπει η SOLIDUS ΑΧΕ.

  • του Σπύρου Παπαθανασίου*
Τα βραχυπρόθεσμα «κλειδιά» του Γενικού Δείκτη
Οι καιροί που ζούμε είναι κρίσιμοι και η προβλεπτική ικανότητα βρίσκεται στο ναδίρ.
Η εμπιστοσύνη έχει αμβλυνθεί σε σημαντικό βαθμό, γεγονός που καταδεικνύει τον μεγάλο βαθμό απαξίωσης των επενδυτικών προϊόντων.

Παρόλα αυτά, πίσω από την οποιαδήποτε προσέγγιση της αγοράς μπορούμε να δούμε μερικά σημεία που θα πρέπει να ενσωματώσουμε στην βραχυπρόθεσμη επενδυτική μας στρατηγική:
 
• Την ερχόμενη Παρασκευή έχουμε την «τριπλή λήξη παραγώγων» (triple witch) σε όλο τον κόσμο. Αυτό γίνεται κάθε τρεις μήνες και την εβδομάδα της λήξης των παραγώγων και το τέλος της προηγούμενης συνοδεύουν υψηλότερες, συγκριτικά, διακυμάνσεις - μεταβλητότητα αλλά και αυξημένη διάθεση για ρίσκο και κερδοσκοπία, κάποιες φορές ενάντια στο «ρεύμα».

• Υπάρχουν κάποια τεχνικά σημάδια τα οποία δείχνουν διάθεση τεχνικής αντίδρασης. Ειδικότερα, διαπιστώνουμε «αποκλίσεις βάσης» μεταξύ του διαγράμματος των τιμών του Γενικού Δείκτη της Αθήνας και του ταλαντωτή RSI – Relative Strength Index (Δείκτη Σχετικής Ισχύος). Όταν υπάρχουν ανάμεσα σε αυτούς τους δείκτες αποκλίσεις πυθμένα ή βάσης (δηλαδή διαφορετική κατεύθυνση) τότε, συνήθως, σηματοδοτείται βραχυπρόθεσμη, τουλάχιστον τεχνική άνοδος.



• Η κρίση είναι συστημική και οι οικονομίες επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό μεταξύ τους, δεδομένου ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό δικές τους παθογένειες. Άρα στις ήδη εξασθενισμένες οικονομίες με πολλές φορές αδύναμα, καχεκτικά ή και λάθος μοντέλα ανάπτυξης ανά πάσα στιγμή κάποια χώρα μπορεί να γίνει το «φυτίλι» που θα δυναμιτίσει το «μπαρούτι» (υπόλοιπες χώρες).

Το σύστημα, λοιπόν, γνωρίζει τις παθογένειές του και από ένστικτο αυτοσυντήρησης υπάρχει περίπτωση να αντιδράσει. Κάτω από αυτό το πρίσμα θεωρώ ότι υπάρχουν αυξημένες, συγκριτικά, πιθανότητες συντονισμένης αντίδρασης των απανταχού αρχών σε όλο τον κόσμο προς την κατεύθυνση της διατήρησης της ισορροπίας του συστήματος. Δεν γνωρίζω, εφόσον γίνει, εάν αυτή η προσπάθεια θα καταστεί επιτυχής. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι εφόσον γίνει, πολύ πιθανόν να αντιδράσουν θετικά, έστω βραχυπρόθεσμα, τα επενδυτικά προϊόντα και στοιχεία που έχουν «πιεστεί» περισσότερο.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δείχνει κινείται κάτω από τα όρια των κινητών μέσων όρων των 50, 90 και 200 ημερών. Παράλληλα ο Γενικός Δείκτης κινείται κοντά στο κάτω άκρο των Bollinger Bands. Σε συνέχεια ο τεχνικός δείκτης Μacd έχει δώσει σήμα αγοράς.




Σε γενικές γραμμές ο Γενικός Δείκτης έχει εμφανίσει σήμα πώλησης από την 1η Ιουνίου με σημάδι εισόδου τις 503,70 περίπου μονάδες. ¨Άρα είναι κοντά ο Γενικός Δείκτης να δείξει σημάδι εισόδου.

Στηρίξεις παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης στις περιοχές των 470, 445, 400 μονάδων.

Αντιστάσεις παρατηρούνται στα επίπεδα των 530,555, 575 και 610 μονάδων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, θα δούμε συνεδριάσεις υψηλής μεταβλητότητας.


* Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου είναι Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής Solidus ΑΕΠΕΥ



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v