ΧΑ: Μηχανισμός... εκροής κεφαλαίων!

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους θεωρείται ότι ένα χρηματιστήριο συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Στην Ελλάδα ωστόσο -για το Χρηματιστήριο Αθηνών- δεν ισχύει κανένας από αυτούς. Και να γιατί...

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΧΑ: Μηχανισμός... εκροής κεφαλαίων!
Το Χ.Α. λειτουργεί τους τελευταίους 14 μήνες ως μηχανισμός εκροής κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις προς τους μετόχους και από την Ελλάδα προς το εξωτερικό - Δεν συνέβαλε σε καμιά αποκρατικοποίηση και ο πρωθυπουργικός στόχος για "περιφερειακό κέντρο" μπήκε για τα καλά στο συρτάρι…

Σύμφωνα με τη θεωρία, το χρηματιστήριο αποτελεί χρήσιμο θεσμό για την οικονομία, γιατί μέσω αυτού κεφάλαια από το ευρύ επενδυτικό κοινό κατευθύνονται προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, επενδύονται και στη συνέχεια επιστρέφουν στην οικονομία ως ανάπτυξη, ως πρόσθετες θέσεις εργασίας, αυξημένα φορολογικά έσοδα, ως καλύτερο κοινωνικό κράτος κ.λπ.

Σύμφωνα με τη θεωρία, επίσης, μέσω του χρηματιστηρίου οι κυβερνήσεις μπορούν ευκολότερα να προχωρήσουν σε προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων και μερικών αποκρατικοποιήσεων, εταιριών και οργανισμών του Δημοσίου, προς όφελος των δημοσίων οικονομικών και της παραγωγικότητας γενικότερα.

Τέλος -σύμφωνα και πάλι με τη θεωρία- μέσω του χρηματιστηρίου δίνεται η ευκαιρία και σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια, να επεκταθούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι έτσι η οικονομία μας να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και εξωστρεφής.
Ωστόσο, αν προσπαθήσουμε να μεταφερθούμε από τη θεωρία στην πράξη, θα δούμε ότι τουλάχιστον κατά τους τελευταίους 14 μήνες το ελληνικό χρηματιστήριο λειτουργεί περισσότερο ως… αντιαναπτυξιακός θεσμός, παρά ως αναπτυξιακός.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Πρώτον, η τελευταία νέα εταιρία που εισήλθε ουσιαστικά στη Σοφοκλέους ήταν η Pasal Development, στα τέλη του 2007. Έκτοτε, είχαμε μόνο τις εισαγωγές εταιριών της Εναλλακτικής Αγοράς, οι οποίες δεν προχώρησαν σε δημόσιες εγγραφές, αλλά σε ιδιωτικές τοποθετήσεις και, φυσικά, αντλώντας πολύ μικρού ύψους κεφάλαια.

Δεύτερον, η τελευταία αύξηση κεφαλαίου στην οποία συμμετείχαν σε κάποιον σημαντικό βαθμό και μέτοχοι μειοψηφίας ήταν και πάλι στα τέλη του 2007, αυτή της Eurobank Properties. Έκτοτε, ακολούθησαν βέβαια κάποιες ΑΜΚ, οι οποίες καλύφθηκαν κατά κανόνα είτε από τους βασικούς μετόχους, είτε από τράπεζες, είτε από προεπιλεγμένους στρατηγικούς εταίρους.

Άρα λοιπόν, τους τελευταίους 14 μήνες δεν είχαμε ουσιαστικά εισροή κεφαλαίων στις επιχειρήσεις μέσα από το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Είδαμε όμως να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο:

Πότε μέσα από επιστροφές κεφαλαίου εισηγμένων εταιριών προς τους μετόχους.

Πότε μέσα από αγορές ιδίων μετοχών (κατά κόρον στις τράπεζες, αλλά όχι μόνο), όπου κεφάλαια επιχειρήσεων μεταφέρθηκαν ουσιαστικά σε μετόχους και σε στελέχη εισηγμένων εταιριών.

Πότε από την ενίσχυση των θέσεων των βασικών μετόχων, στην προσπάθεια στήριξης των τιμών των μετοχών τους στο ταμπλό.

Πότε, τέλος, μέσα από δημόσιες προτάσεις, που ως στόχο είχαν την έξοδο εταιριών από το χρηματιστήριο…

Άρα, λοιπόν, μέσω της Σοφοκλέους κατά το τελευταίο 14μηνο βγήκαν λεφτά από τις επιχειρήσεις και από τους βασικούς μετόχους και δεν μπήκαν.
 
Επιπλέον, το ίδιο διάστημα, βγήκαν κεφάλαια από τη χώρα και κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό, καθώς κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το ποσοστό των ξένων επενδυτών στη Σοφοκλέους περιορίστηκε σημαντικά.

Ούτε όμως και κάποια αποκρατικοποίηση -μερική ή ολική- πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους 14 μήνες, εκτός ίσως από την… τεράστια επιτυχία στο μέτωπο του ΟΤΕ, όπου η στρατηγική συνεργασία τελικά μεταξύ κυβέρνησης και των Γερμανών της Deutsche Telekom υλοποιήθηκε με σπόντα, μέσω της MIG…

Και όχι μόνο δεν έγιναν αποκρατικοποιήσεις μέσω της Σοφοκλέους (το κράτος δηλαδή δεν εισέπραξε λεφτά), αλλά βλέπουμε και το Δημόσιο να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών, καταβάλλοντας 5 δισ. ευρώ μέσα από το πρώτο σκέλος του πακέτου στήριξης των τραπεζών!

Το 2004 η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού είχε θέσει ως στόχο τη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο.
 
Ο στόχος προφανώς δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και η γλώσσα των αριθμών είναι αμείλικτη:

Στο τέλος του 2007 η συνολική κεφαλαιοποίηση της Σοφοκλέους αντιστοιχούσε στο 85,39% του ΑΕΠ.

Τον Δεκέμβριο του 2005, πριν ουσιαστικά ξεκινήσει το ανοδικό ρεύμα της διετίας 2006 - 2007, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. αποτελούσε το 61,89% του ΑΕΠ.

Και σήμερα (στις 3/3/2009) με 58,16 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε ποσοστό χαμηλότερο ακόμη και του 30% του ΑΕΠ...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v