Οι μετοχικές ευκαιρίες της κρίσης!

Η κρίση στην οικονομία "ήρθε για να μείνει", ανεξάρτητα από το πόσα κρατικά πακέτα θα τονώσουν ζήτηση και χρηματοδότηση το 2009. Πώς ο μικροεπενδυτής θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση;

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Οι μετοχικές ευκαιρίες της κρίσης!
Η κρίση στην ελληνική οικονομία "ήρθε για να μείνει" και για να διαρκέσει αρκετά χρόνια, ανεξάρτητα από το πόσα κρατικά πακέτα θα τονώσουν τη ζήτηση και τη χρηματοδότηση μέσα στο 2009. Πώς όμως ο μικροεπενδυτής θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση μέσα στο νέο αυτό περιβάλλον;

Η κρίση ήρθε για να μείνει. Όσοι πιστεύουν ότι η τρέχουσα συγκυρία θα διαρκέσει ακόμη δώδεκα ή δεκαοκτώ μήνες και ότι μετά θα επανέλθουμε στους παλιούς καλούς καιρούς της τριετίας 2005 - 2007 μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

Ανεξάρτητα από το πόσο θα διαρκέσει η διεθνής κρίση ή όχι, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει μελλοντικά να συνδέουν σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό αύξησης των χορηγήσεών τους με το αντίστοιχο ποσοστό ανόδου των καταθέσεών τους, δηλαδή μόλις γύρω στο 7% - 10%.

Και αν για το 2009 έρθει ως αρωγός το κρατικό πακέτο στήριξης των 28 δισ. προκειμένου να βελτιώσει την κατάσταση και να φτάσουμε στο πολυπόθητο, αλλά αμφισβητούμενο, +10%, ας μην ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο πακέτο έχει ημερομηνία λήξης και έντοκης επιστροφής…

Γενικότερα, η διαδικασία του deleverage (απομόχλευσης) είναι γενικότερα επιβεβλημένη και ωφέλιμη, πλην όμως είναι ταυτόχρονα και επώδυνη για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, είτε αυτό συμβάλλει στη δημιουργία του υπερβάλλοντος δανεισμού, είτε όχι...

Η ουσία είναι ότι πολλά από τα νοικοκυριά θα πρέπει να μειώσουν τον δανεισμό τους, πολλές από τις επιχειρήσεις θα χρεαιστεί να περιορίσουν την έκθεσή τους στις τράπεζες και φυσικά το ίδιο το Δημόσιο θα πρέπει να βελτιώσει τους δείκτες δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους.
Ο συνδυασμός όλων αυτών οδηγεί σε προσγείωση την οικονομία σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα για μεγάλο χρονικό ορίζοντα.

Και τα πακέτα στήριξης προς τις τράπεζες, προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις κλωστοϋφαντουργίες και προς όποιους άλλους κλάδους ήθελε προκύψει; Το μόνο που μπορούν να καταφέρουν τέτοιου είδους μέτρα -και μάλιστα στην καλύτερη περίπτωση- είναι να μας κάνουν να υποστούμε τις συνέπειες της κρίσης με… δόσεις.

Όσο πιο γενναιόδωρα είναι τέτοιου είδους μέτρα, τόσο μικρότερες αναμένεται να είναι οι συνέπειες για το 2009, αλλά αντίθετα τόσο περισσότερο θα διαρκέσει η περίοδος της οικονομικής προσγείωσης.

Και αυτό γιατί όταν η κρίση αντιμετωπίζεται με δανεικά από το Δημόσιο, τότε αυξάνουν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια (περιορισμός επενδύσεων) καθώς και το βάρος των τόκων στους προϋπολογισμούς των επομένων ετών…

---Η διαδικασία του deleverage

Η διαδικασία του deleverage σημαίνει στην πράξη για τα επόμενα χρόνια:

• Περιορισμός των νέων καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων προς τα νοικοκυριά.

• Μείωση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, ή χρηματοδότησή τους μέσα από αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Εντονότερη προσφορά ακινήτων από επιχειρήσεις και ιδιώτες με στόχο την άντληση μετρητών, με ό,τι αυτό ενδεχομένως μπορεί να επιφέρει στην αγορά ακινήτων.

• Σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, με στόχο την τιθάσευση των μακροοικονομικών δεικτών.

Αύξηση της ανεργίας και πτώση της ζήτησης σε πολλούς κλάδους της οικονομίας μέσα στο 2009 και αδυναμία ισχυρής ανάκαμψής τους από το 2010 και για πολλά έτη, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την πορεία των εταιρικών κερδών.

---Τι πρέπει να γίνει

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η πολιτική του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών φαίνεται να έχει ορίζοντα μόνο μέχρι την 31η/12/2009.

Αντίθετα, τόσο το Δημόσιο με νόμους-τομές όσο και οι επιχειρήσεις με αλλαγές σε δομικά θέματα πολιτικής τους θα πρέπει μέσα στο 2009 να λάβουν μέτρα που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και θα μετριάσουν τις επιπτώσεις από τη διαδικασία του deleverage για τη μετά του 2009 περίοδο.

Δυστυχώς, τέτοια κινητικότητα δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα, τουλάχιστον από την πλευρά της κυβέρνησης. Πώς να γίνει άλλωστε μακρόχρονος σχεδιασμός, όταν εδώ και μήνες φημολογείται η αντικατάσταση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και αρκετών άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων;

---Ο ρόλος του επενδυτή σε μια τέτοια συγκυρία

Καμιά μορφή επενδύσεων δεν είναι σε θέση σήμερα να προσφέρει σημαντικές προσδοκίες.

Τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων αναμένεται να υποχωρήσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς ακινήτων μιλούν για μια περιορισμένη πτώση τιμών και ενοικίων μέσα στο 2009.

Τα εταιρικά ομόλογα διακρίνονται από υψηλό κίνδυνο.

Στα commodities η κάθετη πτώση του τελευταίου εξαμήνου έχει δημιουργήσει απίστευτη μεταβλητότητα.

Στα κρατικά ομόλογα, ο φόβος για άνοδο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων αποτελεί παράγοντα αξιοσημείωτου κινδύνου.

Και φυσικά υπάρχει και το χρηματιστήριο. Η μέχρι σήμερα ελεύθερη πτώση των τιμών των μετοχών έχει ενσωματώσει στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων σενάρια χειρότερα από αυτά που αναμένουν οι αναλυτές.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο επενδυτής που έχει αποφασίσει να τοποθετηθεί στη Σοφοκλέους θα πρέπει να επιστρέψει στη θεμελιώδη ανάλυση και ειδικότερα σε εκείνους τους βασικούς κανόνες διαχείρισης χαρτοφυλακίου που γνώριζαν οι παλιοί επενδυτές:

Διαφοροποίηση κινδύνου, επιλέγοντας μετοχές περισσότερων εταιριών και κλάδων.

• Επενδύουμε σε μετοχές μόνο χρήματα που μας περισσεύουν και δεν θα τα χρειαστούμε στο άμεσο μέλλον.

• Πάντοτε, το χαρτοφυλάκιό μας διαθέτει και μετρητά, προκειμένου να έχουμε περιθώρια τοποθετήσεων, σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης των τιμών των μετοχών.

• Επιλέγουμε κυρίως μετοχές που δεν προβλέπεται να επηρεαστούν από την κρίση και διαθέτουν αρκετά ισχυρά αμυντικά χαρακτηριστικά.

• Επιμένουμε στις ξεκάθαρες περιπτώσεις, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα μετοχές εταιριών που οδηγούν σε "αν" και σε "ίσως"…

• Γνωρίζοντας ότι είναι δύσκολο κάποιος να τοποθετηθεί στο χαμηλότερο σημείο του κύκλου, υπάρχει και η πολιτική του σταδιακού "μαζέματος" μέσα στο έτος, κάτω από εκείνα τα επίπεδα τιμών τα οποία κάθε επενδυτής θεωρεί ελκυστικά.

• Σημαντικό στοιχείο εταιριών όχι μόνο με βάση τους αριθμούς και τους δείκτες, αλλά κυρίως σύμφωνα με την ικανότητα και την αξιοπιστία του management.

• Ελέγχουμε συχνά και επαναξιολογούμε τις επιλογές μας με βάση τα εκάστοτε νέα δεδομένα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v