Πρόκειται για μια νέα ανατροπή, η οποία βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα. Σίγουρα δε θα παίζει σημαντικό ρόλο στον τομέα της υγείας και την αποκαλούμενη «οικονομία της ζωής». Ίσως γι’ αυτό η είσοδος του στη ζωή μας προκαλεί και κάποιες ανησυχίες.
Με το Internet of Bodies, γιατροί και χειρουργοί θα μπορούν να γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους του σώματος μας, όπως είναι η αρτηριακή πίεση, οι παλμοί της καρδιάς κλπ., να συνταγογραφούν φάρμακα, ή αν υπάρχουν και άλλες φορητές συσκευές, ο γιατρός θα μπορούσε ακόμα και να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να ισορροπήσει τις σωματικές λειτουργίες.
Τι είναι όμως, πιο αναλυτικά, το Internet of Bodies και γιατί τροφοδοτεί και τις γνωστές συνωμοσιολογικές θεωρίες;
Όταν το Internet of Things (ΙοΤ) συνδέεται με το σώμα μας, το αποτέλεσμα είναι το Internet of Bodies (ΙοΒ). Ουσιαστικά είναι η επέκταση του ΙοΤ και πρακτικά συνδέει το ανθρώπινο σώμα με ένα δίκτυο μέσω συσκευών οι οποίες καταπίνονται, εμφυτεύονται ή συνδέονται με το σώμα μας με κάποιο τρόπο. Από τη στιγμή που γίνεται η σύνδεση, δεδομένα μπορούν να μοιραστούν και το σώμα με τη συσκευή μπορεί να παρακολουθηθεί και να ελεγχθεί από μακριά.
Τρεις γενιές
Υπάρχουν τρεις γενιές του Internet of Bodies που περιλαμβάνουν:
- Body external: Πρόκειται για συσκευές που φοριούνται (wearables) όπως είναι πχ τα apple ρολόγια με στόχο να παρακολουθούν πτυχές της υγείας μας.
- Body Internal: Περιλαμβάνει βηματοδότες, κοχλιακά εμφυτεύματα και ψηφιακά χάπια που μπαίνουν μέσα στον οργανισμό μας για να παρακολουθούν ή να ελέγχουν διάφορες πλευρές και λειτουργίες του οργανισμού μας.
- Body embedded: Η τρίτη γενιά του Internet of Bodies είναι η εμφυτευμένη συσκεύη, όπου η τεχνολογία και το ανθρώπινο σώμα συγχωνεύονται μεταξύ τους και έχουν σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με μία απομακρυσμένη μηχανή.
Στο πλαίσιο αυτό η πρόοδος στην ασύρματη διασύνδεση, τα υλικά και οι τεχνολογικές καινοτομίες, επιτρέπουν στην εμφύτευση ιατρικών συσκευών να κλιμακωθεί και να είναι βιώσιμη σε πολλές επιλογές.
Αναφερόμενοι έτσι σε συγκεκριμένα παραδείγματα του internet of Bodies, μπορούμε να πούμε ότι η πιο τρέχουσα περίπτωση, είναι ένας απινιδωτής ή βηματοδότης - μια μικρή συσκευή που τοποθετείται στην κοιλιά ή στο στήθος για να βοηθήσει ασθενείς με καρδιακές παθήσεις να ελέγχουν τους μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς με ηλεκτρικούς παλμούς.
Το 2013, ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντικ Τσέινι, αντικατέστησε τον απινιδωτή με σύνδεση WiFi με έναν χωρίς σύνδεση WiFi, διότι φοβόταν ότι θα μπορούσε να δολοφονηθεί από ηλεκτροπληξία εάν ένας αδίστακτος πράκτορας χάκαρε τη συσκευή. Αυτή είναι μια πτυχή του IoB η οποία τροφοδοτεί και τις διάφορες δαιμονολογικές εκδοχές της ύπαρξής του.
Ένα «έξυπνο χάπι» είναι άλλο ένα παράδειγμα ΙοΒ συσκευής. Αυτά τα χάπια έχουν βρώσιμους ηλεκτρονικούς αισθητήρες που μπορούν να συλλέγουν δεδομένα από τα όργανά μας και μετά να τα στέλνουν σε μία απομακρυσμένη συσκευή, η οποία είναι συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο.
Το πρώτο ψηφιακό χάπι χημειοθεραπείας χρησιμοποιείται ήδη και συνδυάζει φάρμακα χημειοθεραπείας με έναν αισθητήρα που συλλέγει, καταγράφει και μοιράζεται πληροφορία με το ιατρικό προσωπικό (πάντα με την συναίνεση του ασθενή), σχετικά με την δόση και το χρόνο του φαρμάκου, ή άλλα δεδομένα για την ξεκούραση και την δραστηριότητα, τους παλμούς της καρδιάς και την πίεση.
Οι εφαρμογές του ΙοΒ, όμως, δεν περιορίζονται στην ιατρική. Άλλα παραδείγματα προέρχονται από την βιομηχανία. Παραδείγματα, που περιλαμβάνουν την εμφύτευση τσιπ που μπορεί να επιτρέπει την είσοδο σε έναν χώρο χωρίς κλειδί, ή την πληρωμή για αγορές με το νεύμα του χεριού σε ένα vending μηχάνημα κλπ.
Είναι προφανές ότι το IoB διανύει νηπιακή ηλικία και υπό αυτή την έννοια σίγουρα επιφυλάσσει και νέες εφαρμογές, που είναι δύσκολο να συλλάβει κανείς τις πιθανές διαστάσεις τους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, με αυτή τη νέα ψηφιακή πρόοδο, ανοίγει νέο κεφάλαιο στην οικονομικά της ζωής, που είναι πλέον μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης με τα υπέρ και τα κατά.