Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Karagoz (S&P): Εφικτές νέες αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Ετοιμες να αξιοποιήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας οι τράπεζες, τονίζει ο Primary Credit Analyst του οίκου σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Τα μερίσματα και η ποιότητα κεφαλαίων.

Karagoz (S&P): Εφικτές νέες αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Για την πρόσφατη αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών μιλά στο Euro2day.gr ο Goksenin Karagoz, Primary Credit Analyst της S&P Global ratings.

O οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings προχώρησε προ ημερών σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας σε «BB» από «BB-», της Τράπεζας Πειραιώς σε «BB-» από «B+», ενώ για την Alpha Bank, αναθεώρησε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας σε «BB-/B».

Ο κ. Karagoz επισήμανε τον εξορθολογισμό των περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ επισφαλών δανείων και σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, την επανέναρξη της πιστωτικής ζήτησης, τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, την ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων και τη μείωση της ανεργίας.

Μετά τη διάθεση μετοχών των ελληνικών τραπεζών από το ΤΧΣ, που οδηγεί σε αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών, πιστεύετε ότι η συνολική πρόοδος θα κινηθεί με γρηγορότερους ρυθμούς από ό,τι πριν;

Αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο, δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με την πώληση των συμμετοχών του ΤΧΣ στην ΕΤΕ και την Αlpha Bank. Το δελτίο μας σχετικά με τη συμφωνία που συμφωνήθηκε μεταξύ Αlpha Bank & Unicredit αποτελεί μια καλή περίληψη των απόψεών μας.

Για τα επόμενα χρόνια, προβλέπετε αύξηση των δανείων κατά 3% - 4%. Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την επιτάχυνση; Γιατί η πιθανότητα υποαπόδοσης παραμένει υψηλή; Ποιοι είναι οι οικονομικοί κίνδυνοι;

Η βασική κινητήρια δύναμη για την αναμενόμενη αύξηση των δανείων είναι η ώθηση από την αναμενόμενη εισροή κεφαλαίων στήριξης της ΕΕ στη ζήτηση νέων δανείων από τον επιχειρηματικό τομέα. Σημαντικό μέρος αυτών θα ανακυκλωθεί στην οικονομία, με τη μορφή δανείων που θα δοθούν με τη σειρά τους από τις ελληνικές τράπεζες. Σημειώνουμε ότι αυτό προϋποθέτει ότι τα έργα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τα δάνεια αυτά. Επιπλέον, η ζήτηση πιστώσεων από τα νοικοκυριά παραμένει αδύναμη, εν μέρει λόγω των αυξημένων επιτοκίων και εν μέρει λόγω του μεγάλου όγκου των πρόωρων αποπληρωμών που ξεπερνά το ποσό των νέων εκταμιεύσεων.

Η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών βελτιώνεται και οι τράπεζες επαναλαμβάνουν τις πληρωμές μερισμάτων για πρώτη φορά από το 2009. Πιστεύετε ότι η έναρξη της καταβολής μερισμάτων θα καθυστερήσει τη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων;

Η επανέναρξη των πληρωμών μερισμάτων εξακολουθεί να υπόκειται στην έγκριση της ΕΚΤ. Οι στοχευμένοι δείκτες διανομής που ανακοίνωσαν οι ελληνικές τράπεζες θα επιβαρύνουν ελαφρώς την κεφαλαιοποίησή τους. Η ποιότητα των κεφαλαίων αποτελεί σημαντικό αρνητικό χαρακτηριστικό αξιολόγησης για τις τράπεζες, αλλά οι πληρωμές ύψους από 10% έως 25%, ανάλογα με την τράπεζα, από τα κέρδη των τραπεζών του 2023 δεν θα το επιδεινώσουν.

Το χαμηλότερο κόστος κινδύνου, τα υψηλότερα περιθώρια επιτοκίου, τα ισχυρά έσοδα από προμήθειες και αμοιβές, η επαναφορά της ζήτησης πιστώσεων και η βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας στηρίζουν τα κέρδη. Αυτοί οι παράγοντες είναι αρκετά υποστηρικτικοί ώστε να προκαλέσουν νέες υψηλότερες αξιολογήσεις για τις ελληνικές τράπεζες;

Η απάντηση είναι «ναι» για ορισμένες από τις τράπεζες, όπως αναφέρεται στις προοπτικές μας, εάν αυτοί είναι επαρκείς για να υποστηρίξουν μια καλύτερη αξιολόγηση των κεφαλαίων και των κερδών τους. Το παράδειγμα είναι οι θετικές προοπτικές μας για την ΕΤΕ και τη Eurobank.

Η ποιότητα του ενεργητικού των μεγάλων ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, με τους δείκτες NPEs να βρίσκονται κοντά στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες. Θεωρείτε ότι εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο ζήτημα, καθώς στην έκθεση της BICRA ο παράγοντας «Πιστωτικός κίνδυνος στην οικονομία» αξιολογείται ως «Πολύ υψηλός»;

Οι δείκτες NPEs του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν βελτιωθεί μετά την εφαρμογή του προγράμματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων Ηρακλής, αλλά ο δείκτης NPEs σε επίπεδο συστήματος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ. Οι ελληνικές τράπεζες μετέφεραν 80 δισ. ευρώ παλαιών επισφαλών απαιτήσεων σε φορείς εξυπηρέτησης από το 2019, κάτι που σημαίνει ότι αμέτρητα νοικοκυριά, ΜΜΕ, επιχειρήσεις κυνηγιούνται για τις απλήρωτες οφειλές τους. Παρά τις μεταρρυθμίσεις στο νομικό πλαίσιο και τον τραπεζικό νόμο στο πρόσφατο παρελθόν, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί έναντι των περισσότερων ευρωπαίων ομολόγων της όσον αφορά το κράτος δικαίου και την κουλτούρα πληρωμών. Ο χρόνος είσπραξης για μια επισφαλή οφειλή ή η κατάσχεση μιας εγγύησης εξακολουθεί να διαρκεί περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα από ό,τι στην υπόλοιπη ΕΕ.

Τέλος, η S&P Global Ratings ήταν ο πρώτος μεγάλος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης που προχώρησε στην αναβάθμιση της Ελλάδας σε IG. Πώς αλλάζει η αναβάθμιση του κράτους την άποψή σας ως αναλυτή για τις ελληνικές τράπεζες;

Η αλλαγή αυτή δεν είχε άμεσο αντίκτυπο στην εκτίμησή μας για την επικινδυνότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις αξιολογήσεις των τραπεζών. Τούτου λεχθέντος, πιστεύουμε ότι οι τράπεζες θα απολαμβάνουν λιγότερες απαιτήσεις κουρέματος για τον δανεισμό τους με repos. Επίσης, το κλίμα των επενδυτών απέναντι στο χρέος των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί πιθανότατα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v