Τα δημοτικά τέλη μπορούν να μειωθούν μέχρι και 20% στην επόμενη πενταετία μέσα από πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών και εξορθολογισμού της λειτουργίας του δήμου, υποστηρίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Επίσης δηλώνει πως μετά τα 120 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε από το ΕΣΠΑ, θα διεκδικήσει αυτόνομα πρόσθετα κοινοτικά κονδύλια και επισημαίνει πως οι δήμοι σταδιακά πρέπει να απογαλακτιστούν από την κεντρική διοίκηση. «Πρέπει να εξασφαλίζουν μόνοι τους τη χρηματοδότησή τους, λογοδοτώντας στους πολίτες για τις υπηρεσίες που προσφέρουν» αναφέρει. Όσο για τα ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων, τονίζει πως «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να είναι η Αθήνα καθαρή, χωρίς κανένα ταμπού για τον ιδιωτικό τομέα». Ξεκαθαρίζει όμως πως «θα υπερασπιστούμε την παραμονή στον δήμο των εργαζομένων στην καθαριότητα».
Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες υποστηρίζουν πως το σημερινό πλαίσιο χρηματοδότησης των ΟΤΑ επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να ανοιγοκλείνει την κάνουλα των οικονομικών πόρων κατά το δοκούν. Πώς θα αποκτήσουν οι δήμοι μεγαλύτερη οικονομική αυτοτέλεια;
Οι δήμοι πρέπει το ταχύτερο δυνατό να απογαλακτιστούν από την κεντρική διοίκηση. Πρέπει να απογαλακτιστούν από μία σχέση που εν τέλει γεννά πελατειασμό και εμποδίζει την οικονομική και διοικητική αυτονομία της αυτοδιοίκησης. Μετατρέψαμε το έλλειμμα των 47 εκατ. ευρώ του 2010 σε πλεόνασμα 13 εκατ. ευρώ το 2013, με 60% λιγότερους κρατικούς πόρους. Στρατηγικός μας στόχος είναι να μη χάσουμε ούτε ευρώ από τις κοινοτικές ευκαιρίες που διανοίγονται για τη νέα προγραμματική περίοδο, ενώ σε επίπεδο χρηματοδότησης θεωρώ ότι κάποια στιγμή οι δήμοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν μόνοι τους τη χρηματοδότησή τους, λογοδοτώντας στους πολίτες για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Πιστεύετε πως η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως μέσω των ΣΔΙΤ, μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στη χρηματοδότηση κρίσιμων έργων για την τοπική αυτοδιοίκηση; Από πού αλλού θα προσπαθήσετε να διεκδικήσετε κεφάλαια;
Η Αθήνα αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση για όλη την Ευρώπη. Με μία ευεργετική ρύθμιση της τότε υπουργού Ανάπτυξης, της κυρίας Διαμαντοπούλου, ο δήμος της Αθήνας διαχειρίζεται μόνος του τα κοινοτικά κονδύλια. Είναι ο ίδιος διαχειριστική αρχή. Μεγάλη ευκαιρία αλλά και μεγάλη ευθύνη. Φέραμε στην πόλη 120 εκατ. ευρώ προς το τέλος της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, διότι δεν βρήκαμε τίποτα. Σας λέω όμως ότι είναι παράλληλα και μεγάλη ευθύνη, γιατί στις Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν -και δεν σας το κρύβω- την πόλη της Αθήνας ως ένα πολύ ενδιαφέρον πρότυπο. Τα έχουμε πάει πολύ καλά και οι προσδοκίες για ακόμη υψηλότερη χρηματοδότηση, κατά την προγραμματική περίοδο 2015-20 είναι μεγάλες.
Ειδικά για τον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, θεωρείτε πως το σημερινό μοντέλο μέσω ΣΔΙΤ θα δώσει λύση στο σημερινό πρόβλημα; Οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας αντιδρούν υποστηρίζοντας πως απειλούνται εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Ο ρόλος του δημάρχου είναι να κάνει τα πάντα ώστε να διασφαλίζει ότι η πόλη θα παραμένει καθαρή. Αυτό είναι το μείζον. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι κάτι πολύ ευρύτερο από την αποκομιδή, για την οποία στην Αθήνα καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες, με πολύ λιγότερο προσωπικό. Γι' αυτό και θα υπερασπιστούμε την παραμονή στον δήμο των εργαζομένων στην καθαριότητα. Διατηρώντας λοιπόν τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να είναι η Αθήνα καθαρή, χωρίς κανένα ταμπού για τον ιδιωτικό τομέα.
Ένα σοβαρό θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρείται η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού όπως π.χ. η έλλειψη ανθρώπων με γνώση και εξειδίκευση. Έχετε συγκεκριμένο σχέδιο για τη στελέχωση του δήμου στην περίπτωση εκλογής σας;
Οι περιορισμοί που απορρέουν από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας για την πρόσληψη εποχικού ή μόνιμου προσωπικού είναι τέτοιες που προκαλούν έντονο πρόβλημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι εκκρεμεί από το 2009 η πρόσληψη 300 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της πόλης.
Ποια θεωρείτε πως είναι τα πέντε έργα προτεραιότητας στον δήμο Αθηναίων στα οποία θα επικεντρωθείτε;
Θα συνεχίσουμε την πορεία που έχει ξεκινήσει. Μια πορεία συγκροτημένη και με σχέδιο. Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά και φροντίσαμε την κοινωνική συνοχή, στηρίζοντας 20.000 ανθρώπους σε όλη την πόλη. Παράλληλα με το «Έργο Αθήνα», όπως ονομάζουμε το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καθώς και με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια Αθήνα με νέες θέσεις εργασίας και ανταγωνιστική και πάλι στο διεθνές περιβάλλον.
Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, οι δήμοι προχωρούν σε μειώσεις δημοτικών τελών ή άλλων επιβαρύνσεων μέσω ορθολογικότερης λειτουργίας των υπηρεσιών, αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας κ.λπ. Αντίθετα, στην Ελλάδα, μια τέτοια εξέλιξη φαντάζει μακρινό όνειρο. Πιστεύετε πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα και πώς;
Μέσα στην πενταετία, όπως ανακοινώσαμε, θα μειώσουμε τα δημοτικά τέλη 20%. Έχουμε αυτό το περιθώριο γιατί από τη μείωση του κόστους λειτουργίας των ανταποδοτικών υπηρεσιών, με τους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης που τοποθετούνται αλλά και με τη δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, μπορούμε να ελαφρύνουμε τα βάρη από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ήδη από τον πρώτο χρόνο της θητείας μας μειώσαμε κατά σχεδόν 40% τον αριθμό των διευθύνσεων του δήμου, εξορθολογίζοντας τη λειτουργία του, με το νέο οργανόγραμμα. Το γνωρίζετε ότι κάθε διεύθυνση είχε το δικό της τμήμα προμηθειών, ό,τι αυτό συνεπάγεται; Τώρα πλέον η διεύθυνση προμηθειών είναι ενιαία και έχω να σας πω ότι αυτό το πετύχαμε, παρά τις συντονισμένες αντιδράσεις που συναντήσαμε.
Επειδή η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών για κακοδιαχείριση και σπατάλη δημοσίου χρήματος (π.χ. συνεχείς εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καταγγελίες επιχειρήσεων κ.λπ.), ποια μέτρα θα λάβετε για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας απέναντι στους πολίτες;
Γνωρίζετε ότι αν μπείτε τώρα στην ιστοσελίδα του δήμου της Αθήνας, στο cityofathens.gr, μπορείτε να παρακολουθήσετε σε πραγματικό χρόνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού του. Συγκρίνοντας μάλιστα τι ξοδευόταν για τα ίδια πράγματα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι ένα άλμα για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Δεν είναι εξαγγελία. Γίνεται. Όπως επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε online τη διαδικασία αδειοδότησης των καταστημάτων, καθώς και τις σφραγίσεις που διατάσσονται. Απόλυτη διαφάνεια, λοιπόν, και κοινωνική λογοδοσία.