Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ξένοι θεσμικοί έστειλαν... μήνυμα!

H χθεσινή εντυπωσιακή συμπεριφορά της μετοχής Εθνικής Τράπεζας έχει μια μόνο ερμηνεία. Τα περισσότερα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια-μέτοχοι της Εθνικής επιδοκιμάζουν την συμφωνία για την εξαγορά της τουρκικής Finansbank γιατί προφανώς πιστεύουν ότι προσθέτει αξία. Παράλληλα όμως στέλνουν μήνυμα προς όλες τις ελληνικές τράπεζες ότι θα σταθούν αρωγοί σε ανάλογες προσπάθειες επέκτασής τους στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της ευρύτερης περιοχής.

Οι ξένοι θεσμικοί έστειλαν... μήνυμα!
Η μετοχή της Εθνικής εξέπληξε πολλούς χθες στην ελληνική αγορά καθώς κατέγραψε κέρδη 3,7% για να κλείσει τελικά στην τιμή των 40,26 ευρώ. Δεν θα έπρεπε. Αν και η ιστορία δείχνει ότι οι αγορές ”τιμωρούν”, έστω βραχυπρόθεσμα, τις εταιρείες που κάνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσουν εξαγορές, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα που αγγίζουν τις ελληνικές τράπεζες.

Μια τέτοια εξαίρεση είναι η αυστριακή τράπεζα Erste Bank, η οποία έχει υιοθετήσει μια επιθετική πολιτική επέκτασης στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρόμοια με εκείνη των ελληνικών τραπεζών. Στις 20 Δεκεμβρίου του 2005, ανακοινώθηκε οτι η αυστριακή τράπεζα απέκτησε το 61,88% της μεγαλύτερης ρουμανικής τράπεζας BCR, την οποία είχε βγάλει σε πλειστηριασμό η ρουμανική κυβέρνηση, αντί του ποσού των 3,7 δις ευρώ.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η Erste Bank ανακοίνωσε στο επενδυτικό κοινό ότι επρόκειτο να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2,4 δις ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2006 για να χρηματοδοτήσει το ντήλ.

Η συμφωνηθείσα τιμή εξαγοράς αντιστοιχούσε σε 5,5 φορές και πλέον την λογιστική αξία της ρουμανικής τράπεζας και 30 φορές περίπου τα κέρδη μετά φόρων κέρδη της BCR, καθιστώντας το ντήλ αρκετά ακριβό σύμφωνα με την ορθόδοξη άποψη.

Όμως, οι μέτοχοι είχαν διαφορετική άποψη με αποτέλεσμα η μετοχή της Erste Bank να πάει από τα 43,90 ευρώ στα 52 ευρώ περίπου λίγο πριν τα τέλη Μαρτίου για να κλείσει χθες στα 48,20 ευρώ. Ηταν μια εξέλιξη, η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από την ελληνική επενδυτική κοινότητα αλλά όχι από την διοίκηση της Εθνικής, τους ξένους συμβούλους της και τα ξένα funds.

Η χθεσινή θερμή υποδοχή του ελληνοτουρκικού ντήλ από τους μετόχους της Εθνικής, κυρίως τους ξένους, δεν θα πρέπει λοιπόν να ξενίζει αφού υπάρχει σχετικά πρόσφατο προηγούμενο με άλλη ευρωπαική τράπεζα ανάλογου μεγέθους και παρόμοιων φιλοδοξιών με την Εθνική.

Αν υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα στις δυο περιπτώσεις, αυτό δεν είναι άλλο από την προθυμία αρκετών ξένων funds να ”αγοράσουν” το στόρυ της επέκτασης σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές σε μια εποχή χαμηλών επιτοκίων και πλεονάζουσας ρευστότητας, έστω κι αν ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους.

Ασφαλώς είναι πρόωρο να βγάζει κανείς συμπεράσματα από την διαπραγμάτευση μιας μέρας. Από την άλλη πλευρά όμως, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.

Αν όμως υπάρχει κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να πάει χαμένο, αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν εδώ και μήνες αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια. Προχωρήστε εσείς σε επιχειρηματικά ντήλ που προσθέτουν αξία στους μετόχους σας και εμείς εδώ είμαστε.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v