Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eπιχειρηματικό deal Εθνικής υπέρβασης

Η συμφωνία για την απόκτηση του ελέγχου της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεν αποτελεί μόνο νίκη του επιχειρηματικού Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ (Citigroup). Συνιστά επίσης μια συμφωνία εθνικής υπέρβασης με σημαντικά οφέλη μακροπρόθεσμα τόσο για την Εθνική όσο και για τις δύο χώρες.

Eπιχειρηματικό deal Εθνικής υπέρβασης
Για ένα θεσμικό επενδυτή με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, το τίμημα της συμφωνίας για την απόκτηση του ελέγχου της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος πιθανόν να μην είναι φθηνό.

Αλλωστε, η συμφωνημένη τιμή εξαγοράς ισοδυναμεί με 3,6 φορές τη λογιστική αξία των ενοποιημένων ιδίων κεφαλαίων και 17,8 φορές τα καθαρά κέρδη της Finansbank με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου του 2005 σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Εθνικής.

Μάλιστα, οι προαναφερθέντες πολλαπλασιαστές δεν αποκλείεται να διαμορφωθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα στο μέλλον παρά τους οικονομικούς και νομικούς ελέγχους (due diligence) οι οποίοι έγιναν κατά το προηγούμενο διάστημα στην τουρκική τράπεζα.

Παρ’ ολα αυτά, το τίμημα που πλήρωσε η Εθνική δεν διαφέρει από το τίμημα που πλήρωσαν άλλες ξένες τράπεζες στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή τους προηγούμενους μήνες για να αποκτήσουν πρόσβαση στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι η αυστριακή Erste Bank πλήρωσε για τις μετοχές της ρουμανικής τράπεζας BCR ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 5 φορές και πλέον τη λογιστική αξία της τελευταίας.

Ακόμη όμως κι αν συγκρίνει κανείς την αποτίμηση της Finasbank με τις αντίστοιχες ορισμένων ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων κάποιων μεγάλων, με βάση τις λογιστικές καταστάσεις του 2005 δεν θα βρει μεγάλες διαφορές. Ισως μάλιστα ανακαλύψει ότι υπάρχει μεγάλη ελληνική τράπεζα, η οποία είναι συγκριτικά ακριβότερη από την τουρκική.

Αναμφίβολα, η τουρκική αγορά ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους σε σχέση με μια πιο ώριμη, όπως η ελληνική. Είναι όμως επίσης πολύ μεγαλύτερη και επιπλέον ενέχει μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης σε βάθος χρόνου.

Αν όμως ένας θεσμικός επενδυτής είναι διατεθειμένος να πληρώσει ένα premium για να αγοράσει το αναπτυξιακό στόρι των ελληνικών τραπεζών, γιατί να θεωρεί ότι είναι λάθος να κάνει το ίδιο μια ελληνική τράπεζα για μια μεσαίου μεγέθους τουρκική τράπεζα που λειτουργεί σε μια πολύ μεγαλύτερη και υπανάπτυκτη αγορά;

Όμως, η συμφωνία της Εθνικής με τον Τούρκο επιχειρηματία Ηusnu Ozyegin για την απόκτηση του ελέγχου της Finansbank ξεπερνά τα όρια ενός deal το οποίο μπορεί να αξιολογηθεί μόνο με τα κριτήρια ενός θεσμικού επενδυτή. Είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό.

Συνιστά επιχειρηματική υπέρβαση πολλών διαχωριστικών γραμμών που χάνονται στο βάθος των αιώνων. Αν μάλιστα ανοίξει το δρόμο και για άλλες επιχειρηματικές ελληνοτουρκικές συμφωνίες προς όφελος των δύο οικονομιών, τότε η αξία του προαναφερθέντος επιχειρηματικού deal δεν θα είναι απλώς μεγάλη. Θα είναι ανεκτίμητη.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v