Η Ρωσία θα απαιτήσει να περικόψει δραστικά τους στρατιωτικούς δεσμούς της με το ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να γίνει ουδέτερο κράτος με περιορισμένο στρατό, στο πλαίσιο οποιωνδήποτε συνομιλιών με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας
Όλο και πιο σίγουρος ότι έχει το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να επιτύχει τον στόχο του να μην ενταχθεί ποτέ το Κίεβο στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η θέση του Κρεμλίνου είναι ότι, αν και μεμονωμένα μέλη του ΝΑΤΟ ενδέχεται να συνεχίσουν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών, εντούτοις οποιαδήποτε τέτοια όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά της Ρωσίας ή για ανακατάληψη εδαφών, είπε πηγή που γνωρίζει με τις προετοιμασίες της Μόσχας για πιθανές διαπραγματεύσεις.
Πρόκειται για σκληρές απαιτήσεις που δεν θα αρέσουν στην ουκρανική ηγεσία, μετά από τρία χρόνια πολέμου. Η στάση του Ρώσου ηγέτη αψηφά επίσης τη δεδηλωμένη επιθυμία του Τραμπ να τερματίσει τη σύγκρουση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δίνοντας περιθώρια διαπραγματεύσεων στη Μόσχα.
Η Ουκρανία και η Ρωσία διεξάγουν συνομιλίες στο Κατάρ σχετικά με κανόνες που αποσκοπούν στην προστασία πυρηνικών εγκαταστάσεων, δήλωσε η ίδια πηγή.
Ουκρανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι μόνες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας περιορίζονται επί του παρόντος στις ανταλλαγές κρατουμένων και στην επιστροφή απελαθέντων παιδιών.
Οι ρωσικοί όροι περιλαμβάνουν επίσης τη διατήρηση τουλάχιστον του 20% που κατέχει η Ρωσία στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, αν και η Μόσχα είναι ανοιχτή σε ορισμένες ανταλλαγές εδαφών. Το Κρεμλίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.
Ο Τραμπ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οργανώνεται συνάντηση με τον Πούτιν, αν και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχει γίνει ουσιαστική προετοιμασία για συνομιλίες.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Νοέμβριο φάνηκε να αμβλύνει τη θέση του σχετικά με τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας ότι το Κίεβο πρέπει να βασιστεί στη διπλωματία για να ανακτήσει τα εδάφη που κατέλαβε η Μόσχα.
«Το εδαφικό δεν είναι το κύριο πρόβλημα στη σύγκρουση», είπε η Τατιάνα Στανοβάγια, ιδρύτρια της εταιρείας συμβούλων R.Politik και ανώτερη συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center. «Υπάρχει πολύ ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητό στη Δύση», επισημαίνοντας την «αταλάντευτη» θέση της Μόσχας σχετικά με ουκρανική ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και τον αφοπλισμό.
Ο νέος ηγέτης των ΗΠΑ και το επιτελείο του δεν ενδιαφέρονται για παροχή δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας προς την Ουκρανία, ειδικά μέσω ένταξης στο ΝΑΤΟ, αν και δεν λείπουν οι φιλοουκρανικές φωνές στο πλαίσιο πιθανής διαπραγμάτευσης.
Η μεγαλύτερη ανησυχία της Ουκρανίας είναι ότι η διακοπή των μαχών θα επιτρέψει στη Ρωσία να ανασυνταχθεί και να χτυπήσει ξανά. Εκεί βασίζει το Κίεβο την έκκλησή του για δυτικά όπλα και την ανάγκη του επαρκή στρατό.
Η Ουκρανία «θα πρέπει να είναι ουδέτερη, ακίνδυνη και σε καμία περίπτωση προκεχωρημένο φυλάκιο για το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ», δήλωσε ο εθνικιστής Ρώσος μεγιστάνας και σύμμαχος του Κρεμλίνου Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα. «Θα πρέπει να έχει ολιγάριθμο στρατό, όσο χρειάζεται ώστε να προστατεύει τα σύνορά της από τους πρόσφυγες και να ασκεί αστυνομικές λειτουργίες — αλλά όχι αρκετό για να πολεμήσει με τη Ρωσία».
Το ουδέτερο καθεστώς θα πρέπει να κατοχυρωθεί στο σύνταγμα της Ουκρανίας, πρόσθεσε.
Μόλις πριν από ένα χρόνο, ο Πούτιν μετέφερε μέσω τρίτων το μήνυμα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την απαίτηση για ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, καθώς και την αντίθεση σε πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν τότε δύο άτομα κοντά στο Κρεμλίνο. Από τότε, όμως, η ρωσική στρατιωτική προέλαση κατά μήκος του μετώπου στα ανατολικά της Ουκρανίας έχει ενισχύσει και τη διαπραγματευτική θέση εκκίνησης για τη Μόσχα.
Οι ελάχιστες απαιτήσεις της Ρωσίας είναι μια ουδέτερη Ουκρανία, η διακοπή της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ στα μετασοβιετικά κράτη και αυστηροί περιορισμοί στο μέγεθος του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με τον Πάβελ Ντανίλιν, πολιτικό αναλυτή που συνεργάζεται με το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν είπε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να βασίζεται στις λεγόμενες συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης. Το σχετικό προσχέδιο του 2022 προέβλεπε απαγόρευση ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία, κοινών ασκήσεων και συμμετοχής του Κιέβου σε στρατιωτικές συμμαχίες.