Πρώτο εμβόλιο κατά του ιού Chikungunya από μολυσμένα κουνούπια

Η έγκριση της Κομισιόν αφορά για χρήση του εμβολίου από ενήλικες ηλικίας άνω των 18 ετών. Χρηματοδοτεί επίσης ένα νέο πρόγραμμα εκρίζωσης των κουνουπιών. Παρουσία των κουνουπιών Aedes albopictus σε 13 χώρες της ΕΕ λόγω κλιματικής κρίσης.

Πρώτο εμβόλιο κατά του ιού Chikungunya από μολυσμένα κουνούπια

Ενώ το Chikungunya δεν είναι ενδημικό στην ΕΕ, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν οδηγήσει σε αυξημένη παρουσία κουνουπιών που μεταδίδουν σοβαρές ασθένειες στην Ευρώπη.

Σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) επιβεβαιώθηκε η παρουσία των κουνουπιών Aedes albopictus σε 13 χώρες της ΕΕ/του ΕΟΧ και των κουνουπιών Aedes aegypti στην Κύπρο, που μπορούν να συμβάλουν στην εξάπλωση του Chikungunya, του Zika, του δάγκου και του κίτρινου πυρετού.

Η έγκριση της ΕΕ για το εμβόλιο Chikungunya προορίζεται για ενήλικες ηλικίας άνω των 18 ετών. Εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη μετά από αυστηρή αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Εναπόκειται στις εθνικές αρχές κάθε κράτους μέλους να αποφασίσουν ποιος θα έχει πρόσβαση στο εμβόλιο, λαμβάνοντας υπόψη την εθνική κατάσταση και το καθεστώς κινδύνου.

Επιπλέον, για να περιοριστεί περαιτέρω ο κίνδυνος εξάπλωσης των νόσων που μεταδίδονται από κουνούπια στην Ευρώπη, η Επιτροπή ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 500,000 ευρώαπό το πρόγραμμα EU4Health για ένα πιλοτικό έργο που θα συμβάλει στην εξάλειψη των κουνουπιών Aedes aegypti στην Κύπρο — η οποία επί του παρόντος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου βρίσκεται αυτό το κουνούπι.

Το πρόγραμμα εκρίζωσης θα χρησιμοποιεί τη Sterile Insect Technique (SIT), μέσω της οποίας τα αρσενικά κουνούπια αποστειρώνονται με ακτινοβολία χαμηλής δόσης. Η μέθοδος αυτή έχει αποδειχθεί αποτελεσματική μέθοδος για τον έλεγχο των φορέων, ιδίως σε περιοχές όπου εισήχθησαν πρόσφατα χωροκατακτητικά είδη κουνουπιών. Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από κοινού με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), θα στηρίξει και άλλα κράτη μέλη που εξετάζουν την εν λόγω τεχνική ελέγχου των φορέων για τη μείωση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

Οι δράσεις αυτές αποτελούν μέρος της προσέγγισης «Μία υγεία» της ΕΕ για την αντιμετώπιση λοιμωδών νόσων που μεταδίδονται από διαβιβαστές, αναγνωρίζοντας τη σχέση μεταξύ της υγείας του ανθρώπου, των φυτών και του περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v