Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο του Ιατρικού Αθηνών

Κέντρο ογκολογικής θεραπείας των Βαλκανίων η Θεσσαλονίκη, είπε ο Α.Γεωργιάδης. Η πόλη μπαίνει στα μεγάλα σαλόνια της ιατρικής πρωτοπορίας παγκοσμίως, τόνισε ο Γ.Αποστολόπουλος

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο του Ιατρικού Αθηνών
  • Του Βασίλη Ιγνατιάδη

Παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, εγκαινιάστηκε το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Η νέα μονάδα, εμβαδού 12.000 τ.μ. και δυναμικότητας 120 κλινών χημειοθεραπείας, δημιουργήθηκε δίπλα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, με μια επένδυση 35 εκατομμυρίων ευρώ. Θα ανοίξει τις πόρτες της για να υποδεχτεί τους πρώτους ασθενείς εντός του Δεκεμβρίου, παρέχοντας ολιστική και εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ογκολογικών περιστατικών, υπό τη μορφή του one stop shop, από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία και το follow up. Είναι στελεχωμένη με κορυφαίο επιστημονικό δυναμικό και ενσωματώνει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ενώ απευθύνεται σε ασθενείς από τη Βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Α.Γεωργιάδης: Κέντρο ογκολογικής θεραπείας των Βαλκανίων η Θεσσαλονίκη

Για το μεγαλύτερο εξειδικευμένο ογκολογικό κέντρο, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως μαζί με δύο δημόσιες δομές υγείας που έχουν δρομολογηθεί –το νέο Θεαγένειο και το Κέντρο Ανοσοθεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου- η Θεσσαλονίκη θα καταστεί κέντρο θεραπείας ογκολογικών ασθενών για όλα τα Βαλκάνια.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι όταν πριν 40 χρόνια ξεκινούσε το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, 8 στους 10 βαρέως πάσχοντες Έλληνες ασθενείς κατέφευγαν σε χώρες της Β. Ευρώπης και Αμερικής για εξειδικευμένες θεραπείες. Η αλυσιδωτή αντίδραση που έφερε μέσω του ανταγωνισμού, όπως είπε, δημιούργησε κι άλλα ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα, ενώ βοήθησε και τον δημόσιο τομέα να βελτιωθεί. Αποτέλεσμα είναι σήμερα να πηγαίνει στο εξωτερικό μόνο ένας στους δέκα. «Και με το Κέντρο αυτό θα πάμε ακόμη πιο κάτω, γιατί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ογκολογικών ασθενών που έψαχναν εξειδικευμένες ογκολογικές θεραπείες σε κέντρα της Βόρειας Ευρώπης πλέον δεν έχουν κανένα λόγο να το κάνουν», σημείωσε.

Γ.Αποστολόπουλος: Η Θεσσαλονίκη στην ιατρική πρωτοπορία

«Η Θεσσαλονίκη σήμερα μέσα από το Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο μπαίνει στα μεγάλα σαλόνια της ιατρικής πρωτοπορίας παγκοσμίως», τόνισε ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Γιώργος Αποστολόπουλος.

Κάνοντας μια αναδρομή στα 40 χρόνια από την ίδρυση του Ιατρικού Αθηνών, είπε πως πέτυχε τους τρεις στόχους που είχε θέσει:

  • Κανένας Έλληνας ασθενής στο εξωτερικό
  • Το μεγάλο ραντεβού της επιστήμης με την τεχνολογία
  • Οι πόρτες του Ιατρικού Κέντρου να αντικαταστήσουν τις πόρτες των αεροπλάνων

«Σήμερα βάζουμε νέους στόχους: μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, φιλικό και ανθρώπινο, θα προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη. Επιδίωξή μας είναι η προώθηση λύσεων υγειονομικής περίθαλψης που βελτιώνουν το ταξίδι και θεραπείες των ασθενών, προσφέροντας ταυτόχρονα ιατρική αριστεία και απαράμιλλες υπηρεσίες στους ασθενείς», τόνισε, προσθέτοντας πως σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι η συνεργασία με το παγκοσμίου φήμης Imperial College του Λονδίνου.

Όραμα η Ιατρική Σχολή

Αναφερόμενος στα επόμενα σχέδια του Ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος, Βασίλης Αποστολόπουλος, τόνισε πως επιδίωξη είναι ο χώρος των περίπου 100 στρεμμάτων που ενσωματώνει ήδη το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο και το Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο να καταστεί όχι μόνο πεδίο παροχής ιατρικών υπηρεσιών, πεδίο αριστείας στην προσφορά υπηρεσιών και την ίαση των ασθενών, αλλά και ένα σημείο συνάντησης Ανατολής και Δύσης. Στην παροχή και της έρευνας και της καινοτομίας και της εκπαίδευσης, σε ανώτατο πανεπιστημιακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλο όραμα είναι η ίδρυση Ιατρικής Σχολής, όταν το νομοθετικό πλαίσιο το επιτρέψει.

"Επίσης, ένα κέντρο κλινικών ερευνών και μελετών, παραγωγής γνώσης, αξιοποίησης και συλλογής μεγάλων δεδομένων που με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε καλύτερες και εξατομικευμένες θεραπείες, ενδεχομένως σε νέα φάρμακα και νέες θεραπείες. Και -γιατί όχι- να παράξουμε στοιχεία και βάσεις προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο αποφάσεων αυτών που χαράσσουν τις πολιτικές υγείας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό", πρόσθεσε.

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως «το όραμά μας και ο στόχος μας είναι αυτός ο Όμιλος να παραμείνει σε ελληνικά χέρια, να αποτελεί το σημείο αναφοράς για την ελληνική υγεία, τους Έλληνες γιατρούς, τους Έλληνες ασθενείς».

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Χρήστος Αποστολόπουλος, επεσήμανε πως «στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών εδώ και 40 χρόνια συνεχίζουμε με το ίδιο όραμα: δεν ακολουθούμε τις εξελίξεις στον κλάδο, αλλά τις οδηγούμε, με στόχο να προσφέρουμε στους ασθενείς που μας εμπιστεύονται ό,τι καλύτερο διαθέτει η ιατρική επιστήμη».

Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο

Όπως είπε ο Χρ.Αποστολόπουλος, το Κέντρο είναι στελεχωμένο με τους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες, εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας, ενώ έχει εξασφαλίσει μια πρωτοπόρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και αποκλειστική για την Ελλάδα συνεργασία με το κορυφαίο ίδρυμα Imperial College Healthcare NHS Trust.

«Το Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο ενσωματώνει όλη εκείνη την τεχνολογία αιχμής που είναι απαραίτητη σε ένα Κέντρο για να μπορεί να πρωταγωνιστεί, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, τόνισε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Ομίλου, Γιώργος Ζέρδιλας.

Διαθέτει, μεταξύ άλλων ένα σύγχρονο σύστημα πυρηνικής ιατρικής, το πρώτο ψηφιακό PET/CT στη Βόρεια Ελλάδα, γ-κάμερα τελευταίας τεχνολογίας, τρεις γραμμικούς επιταχυντές, όλη την αυτοματοποιημένη εγκατάσταση για τις χημειοθεραπείες, καθώς και χειρουργικές αίθουσες -ψηφιακές και υβριδικές-, ώστε να μπορεί να είναι ένα one stop shop, δηλαδή να μπορεί ο ογκολογικός ασθενής να βρίσκει τη λύση σε όποιο πρόβλημα κι αν έχει από την αρχή ως το τέλος, σημείωσε.

Σήμερα το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο νοσηλεύει ασθενείς από περισσότερες από 17 χώρες, με τους ξένους να αποτελούν το 7%-8% του συνόλου, ενώ στο Κέντρο Κλινικών Μελετών «τρέχουν» περισσότερες από 100 κλινικές μελέτες, οι περισσότερες από τις οποίες ογκολογικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v