Αφαντο το κακάο στην αγορά, ρεκόρ 46 ετών στις τιμές

Η μεγαλύτερη έλλειψη κακάο των τελευταίων 65 ετών έρχεται φέτος. Η παγκόσμια κατανάλωση το 2023-24 ξεπερνά σημαντικά την αδύναμη παραγωγή, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1960.

Αφαντο το κακάο στην αγορά, ρεκόρ 46 ετών στις τιμές

Στην (αδύναμη) καλλιέργεια και τις (υψηλές πλέον) τιμές του κακάο αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg.

Οπως σημειώνεται, μόνο και μόνο επειδή εκατομμύρια αγρότες της Δυτικής Αφρικής έβλεπαν το κακάο ως τον μόνο τρόπο να ξεφύγουν από την απόλυτη φτώχεια, ο κόσμος είχε άφθονη προσφορά και χαμηλές τιμές. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές της σοκολάτας είναι χαμηλές εδώ και δεκαετίες.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα γεωργικά προϊόντα, το κακάο δεν έχει εξελιχθεί σε επιχείρηση φυτειών. Στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, τα χρήματα βγήκαν από την εμπορία των κόκκων και την επεξεργασία τους σε σοκολάτα -όχι από τη φύτευση, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή των κακαόδεντρων.

Σήμερα, το κακάο εξακολουθεί να καλλιεργείται κατά κύριο λόγο από φτωχούς μικροκαλλιεργητές. Οι περισσότεροι δεν έχουν τα μέσα για να επενδύσουν εκ νέου στα χωράφια τους.

Ωστόσο, για τρίτη συνεχή καλλιεργητική περίοδο, η παγκόσμια κατανάλωση το 2023-24 θα ξεπεράσει σημαντικά την παραγωγή -κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Στο τέλος του 2023, το κακάο ήταν ένα από τα τέσσερα μόνο σημαντικά εμπορεύματα που εξακολουθούσαν να διαπραγματεύονται κάτω από τις ανώτατες τιμές τους που είχαν σημειωθεί τη δεκαετία του 1970, την προηγούμενη περίοδο της άνθησης των εμπορευμάτων.

Όμως το ρεκόρ 46 ετών έσπασε τελικά αυτόν τον μήνα, όταν το κόστος του κακάο εκτινάχθηκε στη Νέα Υόρκη σε πάνω από 5.500 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Οπως αναφέρει ο αρθρογράφος, ο κλάδος είναι πλέον γεμάτος με υπερβολές, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για διπλασιασμό των τιμών στις 10.000 δολάρια ανά τόνο -υπενθυμίζεται ότι οι κόκκοι κακάο διαπραγματεύονταν πριν από ένα χρόνο στις 2.500 δολάρια και ότι το 2000 άλλαζαν χέρια μόλις στα 650 δολάρια.

Αυτό που προκύπτει είναι ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ο περιοριστικός αντίκτυπος των υψηλών τιμών στην κατανάλωση, η αγορά οδεύει προς ένα έλλειμμα 300.000 έως 500.000 τόνων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρθρογράφου. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο έλλειμμα τα τελευταία 65 τουλάχιστον χρόνια -και πιθανώς το μεγαλύτερο που υπήρξε ποτέ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v