Σώθηκε προς το παρόν η σοκολάτα, πέφτει η τιμή του κακάο

Πρώτη πτώση σε δύο χρόνια για το αγαπημένο εμπόρευμα το τελευταίο τρίμηνο. Οι κακές συγκομιδές είχαν φέρει παγκόσμια κρίση και εκτίναξη της τιμής του στο ρεκόρ των 11.000 δολαρίων ανά τόνο. Από πού έρχεται η αισιοδοξία.

Σώθηκε προς το παρόν η σοκολάτα, πέφτει η τιμή του κακάο

Το κακάο κατευθύνεται προς το μεγαλύτερο σερί απωλειών των τελευταίων δύο ετών στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στη Νέα Υόρκη, καθώς η προσοχή στρέφεται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις καλλιέργειες στους κρίσιμους παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα προθεσμιακά συμβόλαια υποχωρούν έως και 2,3% και είναι έτοιμα για έκτη συνεχόμενη πτώση. Οι τιμές πιέζονται από την αισιοδοξία ότι οι βροχές σε ορισμένες αφρικανικές περιοχές θα στηρίξουν την τρέχουσα ενδιάμεση καλλιέργεια και την παραγωγή της επόμενης περιόδου. Οι καλλιέργειες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται εν μέσω "περισσότερων βροχών και ευνοϊκής εδαφικής υγρασίας", σύμφωνα με την εταιρεία πρόβλεψης Maxar Technologies.

Οι κακές συγκομιδές που τροφοδότησαν μια παγκόσμια κρίση προκάλεσαν την εκτίναξη του κακάο σε ρεκόρ πάνω από τα 11.000 δολάρια ανά τόνο νωρίτερα φέτος. Ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια έχουν έκτοτε υποχωρήσει -οδεύοντας προς την πρώτη τριμηνιαία απώλεια των τελευταίων δύο ετών- η αγορά παραμένει ασταθής εν μέσω έλλειψης ρευστότητας, με τις τιμές να καταγράφουν μεγάλες διακυμάνσεις αυτή την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v