Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο... λαϊκός δορυφόρος που χτυπά σκληρά τις ρωσικές δυνάμεις

Μέσω Crowdfunding οι μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου απέκτησαν τη δυνατότητα να εντοπίζουν με ακρίβεια στόχους. Τα 20 εκατ. δολάρια που μαζεύτηκαν για αγορά Bayraktar αλλά διατέθηκαν αλλιώς...

Ο... λαϊκός δορυφόρος που χτυπά σκληρά τις ρωσικές δυνάμεις

Ένας ουκρανικός «λαϊκός» δορυφόρος, που χρηματοδοτείται «από τα κάτω» με crowdfunding, επιτρέπει στις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας να παρακολουθούν Ρώσους από το Διάστημα, να εντοπίζουν τα στρατεύματά τους και να καταστρέφουν τα όπλα τους.

«Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά», ανέφερε η Ουκρανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών HUR, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε προ ημερών.

Ο μικρο-δορυφόρος, που αγοράστηκε από τη φινλανδική εταιρεία ICEYE, επιτρέπει στους Ουκρανούς να κατασκοπεύουν τις τοποθεσίες ρωσικών στρατευμάτων, την επιμελητεία τους, τα τανκς και τα πλοία τους, πρόσθεσε η υπηρεσία πληροφοριών.

«Χάρη στον "λαϊκό δορυφόρο", ο στρατός μας κατάφερε να καταστρέψει χιλιάδες στρατιωτικούς στόχους, όπως το υποβρύχιο Ροστόβ-ον-Ντον, το μεγάλο αποβατικό πλοίο Μινσκ και όχι μόνο. Απέδωσε δεκάδες φορές», είπε στο Politico ο Σέρχι Πριτούλα, Ουκρανός πρώην τηλεπαρουσιαστής του οποίου το ίδρυμα βοήθησε να συγκεντρωθούν τα χρήματα για τον δορυφόρο.

Όλα ξεκίνησαν στις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής, όταν οι Ουκρανοί προσπαθούσαν να αγοράσουν όπλα για να αποκρούσουν την επίθεση.

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Σέρχι Πριτούλα και ο Ουκρανός μπλόγκερ Iχόρ Λαχένκοφ έτρεξαν επιχείρηση crowdfunding που απέφερε περίπου 20 εκατ. δολάρια για την αγορά τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar - «πολύ χρήσιμων εργαλείων» τους πρώτους μήνες του πολέμου. Ωστόσο, η τουρκική παραγωγός εταιρεία αποφάσισε να κάνει δώρο τα drones στο Κίεβο.

Με τα χρήματα που δεν δαπανήθηκαν, οι εθελοντές ζήτησαν τη συμβουλή του στρατού για το πού είναι καλύτερο να διοχετευθούν. Τον Αύγουστο του 2022, αποφασίστηκε η αγορά δορυφόρου και η πρόσβαση στη βάση δεδομένων της φινλανδικής δορυφορικής εταιρείας ICEYE, που δημιουργήθηκε από τους 21 δορυφόρους που κατείχε η ίδια εκείνη την εποχή.

«Δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε η κοινωνία των πολιτών να αγόρασε δορυφόρο για τις αμυντικές πληροφορίες μιας χώρας. Το έκαναν οι Ουκρανοί», είπε ο Πριτούλα.

Η Ουκρανία δεν είχε δικούς της δορυφόρους πριν από το 2022, επομένως η πρόσβαση στην τεχνολογία της ICEYE επέτρεψε στο Κίεβο να λαμβάνει αποκλειστικές εικόνες υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, μέρα και νύχτα.

Οι μικροσκοπικοί δορυφόροι χρησιμοποιούν ραντάρ τεχνολογίας SAR, που συλλέγουν λεπτομερείς εικόνες διαπερνώντας σύννεφα, φυλλώματα  και σκοτάδι, αντανακλώντας ραδιοκύματα από την επιφάνεια της Γης. Ετσι, είναι δύσκολο να αποκρυβούν τανκς ή στρατεύματα και διευκολύνεται ο καλύτερος σχεδιασμός επιχειρήσεων εναντίον του εχθρού.

Η χρήση του «λαϊκού δορυφόρου», σε συνδυασμό με την πρόσβαση στη βάση δεδομένων ICEYE, επέτρεψε στους ειδικούς της HUR να τραβήξουν περισσότερες από 4.700 φωτογραφίες ρωσικών στρατιωτικών στόχων, μεταξύ των οποίων 370 αεροδρομίων, 238 θέσεων αντιαεροπορικής άμυνας, 153 αποθηκών καυσίμων, 147 αποθηκών πυραύλων και πυρομαχικών και 17 ναυτικών βάσεων.

Η HUR είπε ότι το 38% των δεδομένων που λήφθηκαν χάρη στο ICEYE χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία επιθέσεων στον εχθρό.

«Ένα τεράστιο πλεονέκτημα του δορυφόρου είναι η ικανότητά του να βλέπει πεντακάθαρα τα συμπλέγματα εχθρικών μονάδων, ακόμη και καλά καμουφλαρισμένων. Τι θα μπορούσε να συμβεί μετά;» ρωτά η HUR, υπονοώντας επιχειρήσεις βαθιά στα μετόπισθεν της Ρωσίας και στη Μαύρη Θάλασσα.

«Οι εφαρμογές άμυνας και ασφάλειας είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε ο Ουίλιαμ Μάρσαλ, διευθύνων σύμβουλος της Planet, η οποία διαχειρίζεται στόλο δορυφόρων υψηλής ανάλυσης. Στις πρώτες ημέρες του πολέμου, η εταιρεία παρείχε λεπτομερή χαρτογράφηση της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας με την Ουκρανία ενώ εξακολουθεί να δημοσιεύει τακτικά ενημερωμένα στιγμιότυπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v