Τον Δεκέμβριο του 2023 σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακής Νίκος Πετροπουλάκης είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για την πορεία του ΧΑ το 2024 και πράγματι από τότε έως σήμερα οι επενδυτές έχουν δει τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει πάνω από εκατό μονάδες, πέρα από τα όποια μερίσματα έχουν καρπωθεί κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σήμερα, με βάση τα πολλά νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, ο γνωστός χρηματιστής τοποθετείται και πάλι για τις προοπτικές του ΧΑ, για τις εισηγμένες εταιρείες που πρέπει να προσεχτούν, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την εγχώρια κεφαλαιαγορά.
Κύριε Πετροπουλάκη, πυκνό σε εξελίξεις ήταν το πρώτο φετινό εξάμηνο, με τις αισιόδοξες προβλέψεις που είχατε εκφράσει στις αρχές της χρονιάς για το ΧΑ να επιβεβαιώνονται μέχρι σήμερα. Εξακολουθείτε να είστε αισιόδοξος και για το δεύτερο μισό του 2024;
Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι μακροπρόθεσμα για την αγορά, καθώς παρά τις αβεβαιότητες που υπάρχουν, οι εισηγμένες υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις και θέτουν υψηλούς στόχους για το μέλλον, ενώ και η ελληνική οικονομία παρουσιάζει μια αναπτυξιακή δυναμική που δείχνει ότι θα κρατήσει αρκετά χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, οι αποτιμήσεις σε γενικές γραμμές βρίσκονται σε λογικά επίπεδα, με τις μερισματικές αποδόσεις να είναι ικανοποιητικές. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Χ.Α. δεν είναι στη ζώνη της μεγάλης ευκαιρίας που βρισκόταν την περίοδο 2015-2016, επομένως θα πρέπει να υπάρχει σύνεση από τους επενδυτές.
Σε ποιους κλάδους και ενδεχομένως σε ποιες εταιρείες πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να επικεντρωθούν οι επενδυτές;
Γενικότερα σε κλάδους-εταιρείες που υπάρχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας (Melten, ΔΕΗ), στις κατασκευές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), στην πληροφορική, στον τουρισμό (Αεροπορία Αιγαίου), αλλά και στον τραπεζικό κλάδο (Εθνική, Optima Bank). Θα τολμούσα να αναφέρω ότι αρκετές εταιρείες από τους παραπάνω κλάδους έχουν ενδιαφέρον ακόμα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με βάση τις προοπτικές που διαφαίνονται αυτή τη στιγμή.
Πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία, επικείμενες προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Πώς ένας επενδυτής θα μπορούσε να αμυνθεί απέναντι σε ένα τόσο σύνθετο και αβέβαιο περιβάλλον;
Χωρίς να θέλω να γίνω κυνικός, την περίοδο 1991-1999 είχαμε τον εμφύλιο πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, την κρίση των Ιμίων (1996), την ασιατική οικονομική κρίση (1997), τη χρεοκοπία της Ρωσίας (1998) και άλλες σοβαρές εξελίξεις. Αν και κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων η αγορά μας πιέστηκε, κατάφερε και έφτασε τις 6.500 μονάδες το 1999. Αλλά και στην πρόσφατη ιστορία, τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κατάρρευση της Credit Suisse, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κ.ά., ωστόσο η αγορά μας βρήκε τον δρόμο για τις 1.500 μονάδες. Στο βασικό μας σενάριο, εκτιμούμε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε έναν μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο (έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να καλύψουμε το ΑΕΠ που χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια), που θα παρασύρει ανοδικά και αρκετούς ποιοτικούς τίτλους του Χ.Α. Αυτό αποδεικνύεται και από τα business plans αρκετών εταιρειών, αλλά και από τις τοποθετήσεις που συνεχίζουν να γίνονται σε ελληνικά assets από μεγάλους ομίλους-επενδυτές.
Για παράδειγμα. ας δούμε τις επενδύσεις που γίνονται στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, αλλά και τις επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώνονται καθημερινά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι οι τίτλοι θα ανεβαίνουν συνέχεια. Θα υπάρχουν και διορθώσεις όπως γίνεται σε όλα τα bull markets. Τέλος, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το Χ.Α. είναι μια περιφερειακή αγορά με αρκετές ιδιαιτερότητες. Επομένως, κάθε επενδυτής ανάλογα με το ρίσκο που θέλει να αναλάβει, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις επιλογές του (ποιους τίτλους επιλέγει, σε τι τιμές αγοράζει κ.λπ.) και καλό θα ήταν να συμβουλεύεται έναν αξιόπιστο επαγγελματία του κλάδου.