Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Venture Capital Funds: Αλμα $12 δισ. σε πράσινες startups

Οι επενδύσεις κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου σε νεοφυείς εταιρείες καθαρής ενέργειας εκτινάχθηκαν το 2022. Πρωταγωνιστές και επιδοτήσεις σε ΗΠΑ-Ευρώπη.

Venture Capital Funds: Αλμα $12 δισ. σε πράσινες startups

Η παγκόσμια χρηματοδότηση κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital fund) για startups που δραστηριοποιούνται στην καθαρή ενέργεια εκτινάχθηκε στα 12,3 δισ. δολ. το 2002, από 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Ατμομηχανή της κούρσας ήταν οι επενδύσεις στην τεχνολογία για μπαταρίες και τα νέα κυβερνητικά προγράμματα επιδοτήσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων Oliver Wyman, βασισμένη σε δεδομένα από το Crunchbase που παρουσιάζει το Reuters, οι επενδυτές στη Βόρεια Αμερική πρωτοστάτησαν στις πρόσφατες επενδύσεις καθαρής ενέργειας, παρέχοντας το 57% του συνόλου του περασμένου έτους, με τους Ευρωπαίους παίκτες να μένουν πίσω με 3,5 δισ. δολ.

Η χρηματοδότηση από κινεζικά venture capital funds έφτασε το 1,2 δισ. δολ., χάρη στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι επενδυτές παγκοσμίως ανταγωνίζονται για να χρηματοδοτήσουν πιο φιλικές προς το κλίμα τεχνολογίες, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να στραφεί προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ και ο νόμος για την κλιματική ουδετερότητα της ΕΕ, που προσφέρουν δημόσιες επιδοτήσεις για πράσινες βιομηχανικές επενδύσεις, αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω αυτό το ενδιαφέρον, προβλέπουν ειδικοί του κλάδου.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η τεχνολογία μπαταριών, οι λύσεις αποθήκευσης και η τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν πρωταγωνιστές, καλύπτοντας τα 2/3 των χρηματοδοτήσεων από venture capital funds πέρυσι.

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μειώθηκε το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κάτι που η Oliver Wyman συνέδεσε με την πρόσφατη αστάθεια της αγοράς, αλλά είπε ότι η ανάγκη της περιοχής για νέες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας είχε αυξηθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου σε σουηδικές νεοφυείς επιχειρήσεις μειώθηκαν, αλλά η χώρα παρέμεινε ηγέτιδα στην Ευρώπη πέρυσι, μπροστά από τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

«Παρά την πρόσφατη αναταραχή στην αγορά, η χρηματοδότηση καθαρής τεχνολογίας στην Ευρώπη παραμένει λαμπρή», δήλωσε ο Francois Austin, Παγκόσμιος Επικεφαλής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Oliver Wyman.

«Έχει προχωρήσει σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια και βλέπουμε τώρα μεγάλης κλίμακας ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και funds που επενδύουν στις υποδομές να ρίχνουν βάρος στον πράσινο τομέα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v