Συνάντηση Ερντογάν-Λαπίντ στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των Ισραηλινών που έχουν εξαφανιστεί ή είναι αιχμάλωτοι και εξέφρασε ανησυχία για το Ιράν, ενώ ο Ερντογάν εξέφρασε επιθυμία για συνέχιση της ανάπτυξης των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Συνάντηση Ερντογάν-Λαπίντ στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε χθες Τρίτη, για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία και πλέον, με ισραηλινό πρωθυπουργό, τον Γιαΐρ Λαπίντ, με τον τελευταίο να επιδιώκει την υποστήριξή του για να βρεθούν αιχμάλωτοι των ισλαμιστών της Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, έναν μήνα μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των κρατών τους.

Ο κ. Λαπίντ «έθεσε το ζήτημα των Ισραηλινών που έχουν εξαφανιστεί ή είναι αιχμάλωτοι και τη σημασία που έχει να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφερε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Μαχητές της Χαμάς κρατούν δύο Ισραηλινούς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις ανησυχίες του για το Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, και «ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ερντογάν για τη συνεργασία του στο πεδίο των πληροφοριών», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έπειτα από διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων που κράτησε κάποιους μήνες, το Ισραήλ και η Τουρκία ανακοίνωσαν τη 17η Αυγούστου την πλήρη αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων και την επιστροφή των πρεσβευτών τους στις θέσεις τους.

Οι σχέσεις των δυο κρατών επιδεινώθηκαν ραγδαία το 2010, μετά τη φονική επιδρομή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που προσπαθούσε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα υπό ισραηλινό αποκλεισμό για πάνω από δεκαπέντε χρόνια όπου την εξουσία ασκεί η Χαμάς.

Η προηγούμενη συνάντηση του κ. Ερντογάν με πρωθυπουργό του Ισραήλ ανάγεται στο 2008.

Στην ομιλία του στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε χθες ότι τάσσεται υπέρ της εγκαθίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να «συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ προς το συμφέρον του μέλλοντος, της ειρήνης και της σταθερότητας όχι μόνο της περιοχής, αλλά επίσης και του Ισραήλ, του παλαιστινιακού λαού και το δικό μας».

Καθώς απομένει χρονικό διάστημα μικρότερο από έναν έτος προτού διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Τουρκία —στα μέσα Ιουνίου του 2023— ο τούρκος πρόεδρος πολλαπλασιάζει τις προσπάθειες να εξομαλύνει τις σχέσεις της χώρας του με περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για να προσελκύσει επενδύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v