Οργισμένος με τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «μεταξύ δύο φίλιων χωρών είναι πολύ λάθος με πολιτική προσέγγιση να επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία για το θέμα των F-16. Ο κ. Μπάιντεν μου υποσχέθηκε την επίλυση του ζητήματος».
«Τι θα κάνουμε αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα F-16; Θα φροντίσουμε τον εαυτό μας. Δηλαδή θα δώσετε στην Ελλάδα κάθε είδους υποστήριξη στα F-16, θα δημιουργήσετε βάσεις εκεί, αλλά δεν θα δώσετε αυτή την υποστήριξη σε μια φίλη χώρα όπως η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στο ΝΑΤΟ; Είμαστε στις πρώτες πέντε χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, η δουλειά της Τουρκίας είναι να φροντίζει τον εαυτό της. Διαφορετικά, δεν έχουμε πρόβλημα με την Αμερική», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Τούρκος πρόεδρος καταλόγισε επίσης στην Ε.Ε. ότι καθυστερεί την ένταξη της Τουρκίας επί 52 χρόνια και δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να του πει με ποιους θα έχει συναντήσεις.
«Πρέπει να το πω πολύ ξεκάθαρα, είμαστε μέρος του κόσμου. Δεν ανήκουμε ούτε μόνο στη Δύση ούτε μόνο στην Ανατολή. Ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας γεωγραφικά ανήκει στα ανατολικά», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Αναπόφευκτα, μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση να μπούμε σε διαφορετικές αναζητήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας κρατήσει για 52 χρόνια, δεν θα μας αφήσει να ενταχθούμε και μετά θα πει: “Γιατί συναντηθήκατε με αυτόν, γιατί είδατε τον άλλον;”».
«Τα λέμε αργότερα. Θα συναντιέμαι και όταν κάνουμε αυτές τις συναντήσεις δεν θα είμαστε υπόλογοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το σημείο. Θα συναντηθώ και με τον κ. Πούτιν, και με τον κ. Σι, και με τον κ. Μόντι», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ερντογάν: Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να τελειώσει τον πόλεμο
Η Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία ως μέρος μιας ειρηνευτικής διευθέτησης, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι είχε «πολύ εκτενείς συζητήσεις» με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν.
«Μου δείχνει στην πραγματικότητα ότι είναι πρόθυμος να τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατό», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ο Ερντογάν, ο οποίος ώθησε την Τουρκία ως μεσολαβητή στη σύγκρουση. «Αυτή ήταν η εντύπωσή μου, γιατί ο τρόπος που πάνε τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά προβληματικός».
Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε «ανταλλαγή 200 αιχμαλώτων. Σύντομα θα γίνει ανταλλαγή 200 αιχμαλώτων έπειτα από συμφωνία των πλευρών», επεσήμανε, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια «σημαντική» πρόοδο στη σύγκρουση.
Οπως θυμίζει το Bloomberg, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προέτρεψε νωρίτερα τους συμμάχους να στείλουν περισσότερα όπλα για να βοηθήσουν στη διατήρηση της δυναμικής της πρόσφατης αντεπίθεσης της χώρας.