Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οργή στο Βερολίνο: Ως πότε θα σέρνει από τη μύτη ΝΑΤΟ και ΕΕ ο Ερντογάν;

Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες αλλά και CDU/CSU εξαπολύουν πυρά μετά την είδηση ότι η Τουρκία επιδιώκει την ένταξη στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Οργή στο Βερολίνο: Ως πότε θα σέρνει από τη μύτη ΝΑΤΟ και ΕΕ ο Ερντογάν;

Αντιδράσεις σε όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα προκαλεί η συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στο Ουζμπεκιστάν. Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούργκεν Τριτίν ζητά «πιο δυναμική» πολιτική έναντι της Τουρκίας, ακόμη και οικονομικά μέτρα, ενώ «σοβαρό λάθος» χαρακτηρίζει τη στάση της Άγκυρας εκπρόσωπος του SPD.

Η Τουρκία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, θέλει να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) -έναν οργανισμό με επικεφαλής τη Ρωσία και κυρίως την Κίνα. «Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούν μέχρι πότε θα επιτρέπουν στον (Ταγίπ) Ερντογάν να τους σέρνει από τη μύτη», δηλώνει ο κ. Τριτίν στην εφημερίδα «Die Welt» και τονίζει: «Η Τουρκία εμποδίζει το ΝΑΤΟ να εφαρμόσει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, κάνει περισσότερα και από ό,τι η Κίνα για την παράκαμψη των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ο Ερντογάν φρενάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και τώρα θέλει να ενταχθεί στον SCO μαζί με το Ιράν. Είναι καιρός για μια πιο δυναμική πολιτική έναντι της Τουρκίας». Όπως επισημαίνει το στέλεχος των Πρασίνων, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να εξεταστούν αναγκαστικά οικονομικά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας.

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νιλς Σμιντ θεωρεί «σοβαρό λάθος» το σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν και το ερμηνεύει ως μια νέα προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες. «Στην εξωτερική πολιτική, αυτό θα ήταν ένα ακόμη συμβολικό βήμα απομάκρυνσης από τη Δύση και τις αξίες της -ένα σοβαρό πολιτικό λάθος για το μέλλον της Τουρκίας», αναφέρει ο κ. Σμιντ.

Στην αντιπολίτευση, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Γιόχαν Βάντεπουλ επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, υπό την ηγεσία του Ταγίπ Ενρτογάν, έχει επανειλημμένα λάβει μέτρα τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση το εάν η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ. «Το φλερτ με τον SCO πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Ο οργανισμός έχει σαφώς διαφορετικές αξίες και προτεραιότητες από το ΝΑΤΟ και στρέφεται έτσι εναντίον μας», αναφέρει ο κ. Βάντεπουλ στη Welt και συνεχίζει: «Πρέπει να πούμε στον κ. Ερντογάν πολύ ξεκάθαρα ότι μια εκτροπή δεν είναι ούτε εφικτή ούτε συμβατή με τις θεμελιώδεις αξίες του ΝΑΤΟ. Για μία ακόμη φορά φαίνεται πόσο προβληματικό είναι το γεγονός ότι ο καγκελάριος Σολτς μέχρι σήμερα δεν έχει οικοδομήσει μια καλή, αξιόπιστη σχέση διαλόγου με τον Ταγίπ Ερντογάν».

Υπέρ της Τουρκίας, αντιθέτως, τάσσεται η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με τον αρχηγό της Τίνο Χρουπάλα να δηλώνει ότι η Αγκυρα «προφανώς αναγνώρισε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας ότι σε έναν πολυπολικό κόσμο απαιτούνται πολλαπλές πολιτικές επιλογές, αλλά στη χώρα μας αυτές τις επιλογές τις εμποδίζουν ειδικά οι Πράσινοι και έτσι η μονόπλευρη εξάρτηση από τη Δύση παραμένει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v