Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Gazprom εξετάζει διακοπή παροχής αερίου σε «μη φιλικές χώρες»

Τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης εξετάζει ο ενεργειακός κολοσσός, σύμφωνα με ρωσική εφημερίδα. Ο Πούτιν θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τις πληρωμές σε ρούβλια αφού ακούσει τις προτάσεις της Gazprom και της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Η Gazprom εξετάζει διακοπή παροχής αερίου σε «μη φιλικές χώρες»

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εξετάζει επιλογές για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου σε «μη φιλικές» χώρες και την αξιολόγηση πιθανών συνεπειών, ανέφερε την Πέμπτη η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζονται.

Το ρωσικό σχέδιο για τις πληρωμές αερίου σε ρούβλια

Η Ρωσία θα διατηρήσει αμετάβλητες τις τιμές των συμβολαίων φυσικού αερίου κατά την αλλαγή των πληρωμών σε ρούβλι, μεταδίδει το Reuters. Η πληρωμή από τους αγοραστές αερίου θα γίνεται βάσει προσυμφωνίας, δηλαδή βάσει της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας που έχει ορίσει η ρωσική κεντρική τράπεζα.

«Μόνο το νόμισμα της πληρωμής αλλάζει, το νόμισμα της σύμβασης δεν αλλάζει», αναφέρει πηγή που επικαλείται το Reuters. Για παράδειγμα, για συμφωνίες που κλείνονται σε ευρώ η πληρωμή θα γίνεται με βάση τη σταθερή ισοτιμία ρουβλιού/ευρώ που καθόρισε η ρωσική κεντρική τράπεζα.

Εναλλακτικά, όπως προστίθεται, η Gazprombank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διαμεσολαβήτρια για τις συναλλαγές μεταξύ των αγοραστών φυσικού αερίου και της Gazprom.

Το προτεινόμενο σχέδιο είναι μία από τις επιλογές, οι προτάσεις δεν είναι τελικές και οι εργασίες συνεχίζονται, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Παράλληλα, δεν είναι σαφές εάν οι αγοραστές φυσικού αερίου, δηλαδή οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, θα δεχτούν την απαίτηση να πληρώνουν σε ρούβλια.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία, η κορυφαία παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, θα απαιτήσει σύντομα από «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν για τα καύσιμα σε ρούβλια, προκαλώντας συναγερμό για επικείμενες πιθανές ελλείψεις αερίου στην Ευρώπη. 

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόκειται να ακούσει την Πέμπτη τις προτάσεις της Gazprom και της κεντρικής τράπεζας για το πώς θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αλλαγής του νομίσματος πληρωμών και ακολούθως θα δημοσιοποιηθεί το σχέδιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Gazprom, που αντιπροσωπεύει το 40% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου, δεν αποκαλύπτει τις τιμές στις οποίες πωλεί το φυσικό αέριο σε κάθε χώρα, ωστόσο θα χρεώσει τις δυτικές χώρες κατά μέσο όρο για 296 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φέτος, έναντι 280 δολ. το 2021. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v