Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ του βέτο οι Ελληνες

Τη διατήρηση του βέτο ζητούν ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες με τους Ελληνες να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, ενώ 4 στους 10 Ευρωπαίους δεν έχουν εξοικειωθεί με το ευρώ. Επίσης, 1 στους 4 δεν εμπιστεύεται την Κομισιόν, σύμφωνα με την έρευνα ”Ευροβαρόμετρο”.

Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ του βέτο οι Ελληνες
Τη διατήρηση του δικαιώματος άσκησης βέτο ζητούν ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες με τους Ελληνες να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση ως υπέρμαχοι της αρνησικυρίας. *

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τακτικής έρευνας ”Ευρωβαρόμετρο 58”

για το δεύτερο εξάμηνο του 2002, το ποσοστό των πολιτών στην Ε.Ε. που υποστηρίζουν τη διατήρηση του δικαιώματος αρνησικυρίας για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων αυξήθηκε κατά 3 μονάδες, φθάνοντας το 53%.

Στην Ελλάδα, 82% των πολιτών ζητεί τη διατήρηση του, ποσοστό αυξημένο κατά 14 μονάδες από την προηγούμενη έρευνα. Αντίθετα, σε ολόκληρη την Ευρώπη μόνο το 24% τάσσεται υπέρ της κατάργησης του βέτο για να διευκολυνθεί η λήψη αποφάσεων στο Συμβούλιο Υπουργών.

Συνθήκες διαβίωσης

Στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 16.140 ατόμων που ρωτήθηκαν με προσωπικές συνεντεύξεις μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 5ης Νοεμβρίου 2002, είναι εμφανής η ανησυχία της κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο ένοπλων συγκρούσεων.

Μάλιστα, οι φόβοι των Ευρωπαίων πολιτών αναζωπυρώθηκαν σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγουμένου έτους, έναντι της πιθανότητας παγκοσμίου πολέμου (57%, +6 μονάδες), της εξάπλωσης των παντός είδους όπλων (72%, +10 μονάδες), του οργανωμένου εγκλήματος (76%, +5 μονάδες), της τρομοκρατίας (82%, +4 μονάδες).

Διάχυτη είναι και η απαισιοδοξία της πλειονότητας των ερωτηθέντων για τις εθνικές προοπτικές στους τομείς της οικονομίας και της απασχόλησης. Τα ποσοστά όσων προβλέπουν επιδείνωση της κατάστασης διαμορφώνονται σε 41% και 44 %, αντίστοιχα, αύξηση κατά 2 μονάδες και στις δύο περιπτώσεις.

Η πιο εντυπωσιακή υποχώρηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, διαπιστώνεται στα ποσοστά όσων περιμένουν βελτίωση των οικονομικών της οικογένειάς τους στην Ελλάδα (-8 μονάδες), στην Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο (-3 μονάδες), καθώς και στα ποσοστά όσων δεν περιμένουν να αλλάξει η οικονομική τους κατάσταση στη Γερμανία (-10 μονάδες), στην Πορτογαλία (-8 μονάδες) και στις Κάτω Χώρες (-6 μονάδες).

Υποστήριξη της Ε.Ε.

Αυξημένο κατά 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα εμφανίζεται το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ένταξη τους χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο επιφυλακτικοί παραμένουν οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου (31%, -1 μονάδα) και από τους πιο ένθερμους οι Έλληνες (62%, με μείωση ωστόσο του ποσοστού κατά 2 μονάδες).

Ευρωπαίοι και ευρώ

Τα δύο τρίτα των πολιτών εξακολουθούν να υποστηρίζουν το ευρώ (αν και με λιγότερο ενθουσιασμό από την περασμένη άνοιξη), αλλά αισθάνονται λιγότερη άνεση στη χρήση του ενιαίου νομίσματος και διαπιστώνουν μια γενικευμένη άνοδο των τιμών.

Λιγότερο ενθουσιασμό για το νέο νόμισμα δείχνουν η Ιταλία με 76% (-11 μονάδες) και η Ελλάδα με 71% (-9 μονάδες). Στις δύο αυτές χώρες, όπως και στην Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, διαδεδομένη είναι η αντίληψη ότι η στρογγυλοποίηση οδήγησε σε άνοδο των τιμών σε όλους τους κλάδους.

Τέλος, αυξήθηκε το ποσοστό των πολιτών που δεν αισθάνονται άνετα χρησιμοποιώντας το ευρώ (39%, +10 μονάδες), κυρίως στην Ιταλία και τη Γερμανία, όπου διογκώθηκε κατά 21 και 11 μονάδες, αντίστοιχα.

Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η εμπιστοσύνη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξήθηκε σημαντικά από το προηγούμενο εξάμηνο (53%, +6 μονάδες), αλλά περίπου το ένα τέταρτο των πολιτών εξακολουθεί να μην την εμπιστεύεται.

Σημειώνεται, επίσης, ότι όλες οι τακτικές έρευνες ”Eυρωβαρόμετρο” επιβεβαιώνουν ότι η πλειονότητα των πολιτών (52%) θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση των οργάνων της ΕΕ και της λειτουργίας της πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά της, παρόλο που το ζήτημα αυτό δεν έχει πρωταρχικό ενδιαφέρον για τους πολίτες.

(Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας ”Ευρωβαρόμετρο 58” στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v